22_03_29_erdmost_nincskep

Száz és száz fáklya égette a gyerekek emlékezetébe ’48-at

22_03_29_erdmost_nincskep

Száz és száz fáklya égette a gyerekek emlékezetébe ’48-at

Több évtizede már, hogy az Érdligeti Általános Iskola március 14. estéjén fáklyás felvonulással tiszteleg a márciusi ifjak emléke előtt. Idén sem volt ez másképp. Videóval frissítve.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Március 14-én egész nap, az iskola mindkét tagozatán az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára való megemlékezésről szólt. Nemcsak ünnepi műsorokkal hajtottak fejet a diákok és pedagógusok a szabadságharcosaink előtt, de ezen a napon került sor a Túr utcai épületben a Széchenyi-díjak átadására.  

-Széchenyi-díjat iskolánk volt 8. osztályos tanulói kaphatnak. Idén öten kaptak szobrot, mert ők nyolc éven keresztül kitűnő tanulók voltak, és példásan vettek részt az iskola közösségi munkájában, sporttevékenységeiben, versenyeken is. Heten pedig, akik ha nem is voltak végig kitűnők, de jelesen teljesítettek az iskolában, és aktív részesei voltak az iskola mindennapi életének, plakettet vehettek át – magyarázta el Vargáné Balogh Erika igazgatónő. – A szülőket is meghívtuk az eseményre, akik nagyon büszkék voltak a most már középiskolás gyermekeik előző nyolc évi teljesítményére.

A felvonulás hagyományának eredete még az oktatási intézmény elődjéhez, a Széchenyi István Általános Iskolához kötődik, árulta el az iskola igazgatója. A Diósdi úti épület udvarán gyülekező diákokat, családokat este 6-kor egy kisebb ünnepi műsor fogadta, aminek keretében a diákönkormányzat megkoszorúzta az ott található 1848-49-es kopjafát, aztán sorra meggyújtották a fáklyákat, és rendőri-polgárőri felvezetéssel, elindult a menet a Diósdi úti épülettől a  az 1848-as emlékműhez.

-Az idei év különlegessége, hogy pályázatot nyújtottunk be a Honvédelmi Sportszövetséghez a nemzeti ünnephez kapcsolódó iskolai rendezvény támogatására, és nyertünk, ebből tudtuk beszerezni a menethez szükséges fáklyákat – mondta el Vargáné Balogh Erika.

Az iskolába (az alsó és felső tagozaton) több, mint 700 tanuló jár, közülük pedig szép számmal vettek részt – szüleikkel és rokonaikkal együtt – a rendezvényen, legalábbis úgy tűnt, mintha a fáklyások sorának soha nem akarna véget érni, ahogy haladtak a Diósdi útról a Duna utcán át az emlékmű felé.  

-Ez egy szívet melengető esemény. Itt lehet látni, milyen jó közösség alakult ki az iskolán belül a diákokkal és szüleikkel, valamint az iskola dolgozóival, és persze közben erősíti a hazaszeretetet, a nemzettudatot is – mondta el a rendezvényről Vargáné Balogh Erika. Az igazgatónő emlékeztetett rá, hogy 1848-ban sokféle náció állt össze egy közös ügyért: a szabadságért. Ez az összefogás pedig példaértékű akár az országot, akár a szűkebb közösséget, például az iskolát vagy a családot tekintjük.

– Mindkettőben fontos érték az összetartozás, egymás segítése, a közösségért való tevékenykedés, ami megnyilvánulhat akár jó tanulással, akár szociális érzékenységgel, segítségnyújtással vagy sporttal, versenyzéssel – tette hozzá az igazgató.

Az emlékműnél a Lukin Zeneiskola fúvósai szolgáltatták a zenét, voltak, akik verset szavaltak, a diákönkormányzat koszorúzott, majd minden osztály letett egy-egy szál virágot. Aztán következhetett egy pár Kossuth-nóta is, amit a résztvevők közösen énekeltek el az iskola pedagógusaival.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email