22_03_29_erdmost_nincskep

Szarvasbőgés idején

22_03_29_erdmost_nincskep

Szarvasbőgés idején

Hivatalosan szeptember 1-jén kezdődik a szarvasbőgés, de tájegységektől függően változhat. Kürti Istvánt, az Érdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetőjét, illetve Gargyánszki Alexandert, a Benta Völgye Vadásztársaság hivatásos vadászát kérdeztük, mi a teendőnk ilyenkor.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Gargyánszki Alexander elmondta, a szarvasbőgés hivatalosan szeptember 1–től október 30-ig tart, de ez tájegységenként változó. „Baranyában már augusztus 20. után bőgött a bika, fent Zemplénben viszont lehet, hogy csak október 15. után fog.” Elmondása szerint a Benta Völgye Vadásztárság területén a gímszarvas nem jellemző vadfaj, de ez nem azt jelenti, hogy nem fordulhat elő a környéken. Például Pusztazámor és Sóskút e tekintetben veszélyesebb lehet az érdiek számára.

Kürti István arról számolt be, hogy a 6-os és a 7-es főút lakott területen kívüli része, illetve Százhalombattán a Csenterics út is rejteget veszélyeket, ebben az időszakban minden évben előfordul egy-két baleset, de ezek jellemzően csak anyagi kárral végződnek, személyi sérüléssel nem. 
Na, de miért is bőg a gímszarvas? A szarvasbika jellegzetes hangja a tehenek terelgetését szolgálja, egyben figyelmeztetés a többi bikának, hogy ki a hárem ura. A gímszarvas bika jelzi a többi bikának a tehenek feletti kizárólagos szaporodási jogát. A bőgés alapján a bikák információt szereznek egymás testi erejéről, elszántságáról és nem utolsó sorban pozíciójukról. A bőgés tehát már egyfajta versengés a bikák között.

„A bika ilyenkor el kezdi keresni a szarvas csoportokat, megy utánuk, így megvan rá az esély, hogy ha útvonalát keresztezi az úttest, akkor kiszalad” – fogalmazott a vadász. Ilyenkor előfordulhat a vad és gépjármű ütközése, ezért kell nagyobb odafigyeléssel a volán mögé ülni, főleg azokon a szakaszokon, ahol a vadveszély tábla ezt egyébként is jelzi.

„Ahol vadveszélyt jelző táblát helyeztek ki ott különösen, de egyébként az éjszakai és a hajnali órákban mindenképpen fokozott óvatossággal közlekedjünk!” –figyelmeztet Kürti István, hozzátéve, hogy a vad az autó fényétől meg is ijedhet, és ebből könnyen származhat baleset.” 

Ha kiszalad elénk egy vad, a legfontosabb, hogy próbáljunk megállni. Ha sikerül elkerülnünk az állattal az ütközést, akkor is álljunk meg, mert követheti azt egy másik is, amelyik pont elénk fog ugrani. „A körülményeket mérlegelve fékezni kell. A kormány elrántása nem ajánlott, elég nagy rutin kell ahhoz, hogy valaki el tudja kerülni így az ütközést. Szembejövő autóval is találkozhatunk, de az útról lehajtani is igen veszélyes.” 
Ha nem tudjuk kivédeni és elütjük a szarvast vagy egyéb vadat, nagyon fontos, hogy az állathoz ne nyúljunk! Ha személyi sérülés is történt, akkor a rendőrséget is értesíteni kell, a vad további sorsáról pedig a vadásztársaság gondoskodik.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email