22_03_29_erdmost_nincskep

Szabad-e berzselni?

22_03_29_erdmost_nincskep

Szabad-e berzselni?

A berzselés a húsvéti tojás festésének egyik hagyományos módja. Nem kell hozzá más, mint pár zsenge, szép formájú levélke, egy ócska harisnya, cérna, no meg tojásfesték. Az Ófalusi óvoda húsvétváró családi délelőttjén egyszerű, olcsó díszítő praktikákkal ismerkedhettünk meg. Húsvétig van még pár nap, érdemes leülni a csemetével, nekilátni otthon is. VIDEÓVAL FRISSÍTVE

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Évtizedes hagyomány már az Ófalusi óvodában, hogy a gyerekek, szülők és óvodapedagógusok együtt készülődnek a húsvétra. A szerdai családi délelőttön tojást berzseltek, barikát, kiscsibét készítettek, papírból, filcből, sőt, még pattogatott kukoricából is.

A berzselés hagyományos tojásdíszítési mód: megnedvesített levélkéket tapasztunk a kifújt vagy megfőzött tojásra, és nejlonharisnyával leszorítjuk. Így kerül a tojás a festőlébe, és ha elég szoros volt a rögzítés, akkor a levelek alatt a tojás megőrzi eredeti színét. Érdemes utána viasszal, zsírral lekenni a már száraz tojásokat.

Kiscsibét varrhatunk maradék (filc)anyagból, pár darab gyöngyből.

Ha van otthon színes papírunk (vagy akár a már iskolás testvértől megmaradt fűzőlap), mutatós tojásokat készíthetünk fűzőtechnikával: a megrajzolt tojást függőlegesen bevagdossuk, a papírcsíkokat pedig átfűzzük. Ez a gyerekek finommotorikáját, no meg türelmét is kiválóan fejleszti. (Ha nincs kedve a gyereknek fűzögetni, ragaszthatjuk is a papírcsíkokat.)

Maradék tortacsipkéből és kartonpapírból kedves báránykát készíthetünk. Hurkapálcára ragasztva díszíthetünk vele egy cserép virágot, de bábozni is tudunk vele.

Ennek a báránykának pedig pattogatott kukoricából készült a gyapja.

Ezeket a húsvéti apróságokat az Ófalusi óvodában készítették a szülők és a gyerekek. Ahogy Pócsiné Sivák Erzsébet tagóvoda-vezető hangsúlyozta: öröm, ha a gyerek együtt munkálkodhat az anyukával, apukával – a minőségi együttlét nagyon fontos a gyerekek számára, és a tavaszi szünetben minden bizonnyal van idő egy kis közös barkácsolásra, díszítésre is.

 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email