22_03_29_erdmost_nincskep

„Ragyogj kéken – sétálj Érden!” – Az autizmus nem betegség

22_03_29_erdmost_nincskep

„Ragyogj kéken – sétálj Érden!” – Az autizmus nem betegség

Április 2-án tartják az autizmus világnapját, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy ez a sajátos állapot tízmilliókat érint a földön. Érden a Szikra Tehetséggondozó Egyesület karolta fel az érintett gyerekeket és családjaikat. Zádori Henriettával, a Szikra vezetőjével beszélgettünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az autizmus Magyarországon közel 160 000 embert érint. Becslések szerint minden 63. ember autista. Az autizmus három területen jelent az átlagostól eltérő fejlődést: a kommunikációban, a társas készségekben és a rugalmas viselkedésszervezésben.

„Minden gyermek más tüneteket hordoz, de ami általánosan kimondható, hogy mindnyájan jól érthető, biztonságos környezetre vágynak. Az autizmus idegrendszeri fejlődési rendellenesség, spektrumzavar, nem betegség, hanem egy egész életen átívelő sajátos állapot.” Célzott támogatás, fejlesztés nélkül sok nehézséget tud okozni az érintett személy és környezete számára, ezért különösen fontos a korai felismerés és fejlesztés. A Szikrában jelenleg több mint 100 érdi és környékbeli gyermeknek nyújtanak hetente különféle fejlesztéseket, valamint a szülőknek segítséget. A korlátozások miatt online próbálják a családokat és egymást segíteni. Most nagyobb szükségük van egymásra, mint valaha, mert a koronavírus-járvány okozta nehézségeket autizmussal átélni még nagyobb kihívás.

„Nehéz autista gyermekeinknek, társainknak, és nehéz nekünk szülőknek, családtagoknak. Féltjük autista szeretteinket, és félünk az esetleges megbetegedésüktől, kezelésüktől. Félünk attól, mi lesz velük, ha mi betegszünk meg, akik a biztonságot, állandóságot jelentjük, teremtjük meg számukra.” Amikor nincs korlátozás, szociális és kommunikációs fejlesztéseket tartanak óvodáskortól a tinikig: autizmus specifikus fejlesztést, kutyával asszisztált foglalkozást, HRG úszást, sakkot és tehetséggondozást atipikus gyerekeknek. Idén már két korosztálynak biztosítanak Barát-klubbot, valamint ingyenes pszichológiai segítséget nyújtanak a szülőknek, az érdi gyermekjóléti központ közreműködésével. Most pedig készülnek a „Ragyogj kéken – sétálj Érden!” eseményre, melyet a Covid miatt idén virtuális térben valósítanak meg.

„Arra kérünk mindenkit, hogy április 2-án viseljen kék ruhát, és ossza meg az egyesülettel! Készítsen egy fotót róla, és küldje el nekünk messengeren vagy e-mailen (szikra.tehetseg@gmail.com), mi pedig összeállítunk a fotókból egy videót.”

Valamikor a közeljövőben a Szikra az érdi városvezetéssel és több civil szervezettel közösen felavatja az „Érdi segítőkártyát”, ami az érintettek mindennapjait fogja megkönnyíteni! „Számunkra a sima hétköznapi tevékenységek is óriási kihívást jelentenek. A mi világunk az átlag neurotipikus emberekre van szabva, egy autizmussal élő nem tudja igénybe venni. A boltban túl hangos a zene, nagy a tömeg, villogó neonok, szagok zavarják meg. Az orvosnál ők nem értik, miért kell várni, sok esetben nem bírják elviselni az érintést, így egy orvosi vizsgálat lehetetlen küldetés.”

Az autizmus hónapjában egyébként az Érdi Civil licit is „kékre változik”, és egész hónapban a Szikra egyesületnek, általuk az érdi autista gyermekeknek gyűjtenek.

Zádori Heni az idei esztendő további terveiről is mesélt. Jelenleg is zajlik egy pályázat, melyen az „Év Gyógypedagógusát” keresik, aki autizmussal élőkkel foglalkozik. Tavaly 40, idén 60 autizmussal élő gyermeknek biztosítanak ingyenes, specifikus tábort. Erre jelenleg is gyűjtenek az adjukössze.hu oldalon, és várják az érdi segítők felajánlását is. Őszre tervezik az I. Országos Autizmus Konferenciát, és saját autizmusbarát Mikulás-ünnepséget szerveznek, ahol mindent az érintett gyerekek igényei szerint alakítanak majd ki. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email