22_03_29_erdmost_nincskep

Rác-horvát nemzetiségi est

22_03_29_erdmost_nincskep

Rác-horvát nemzetiségi est

Rác-horvát nemzetiségi estet rendeztek a Szepes Gyula Művelődési központban, amelyre ezúttal is minden érdeklődőt szeretettel vártak a szervezők, hogy bemutassák a kultúrájukat, ételeiket, szokásaikat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Zenés táncház, gasztronómiai bemutató és borkóstoló várta a megjelenteket, akik elsőként a papule nevű rác babételt kóstolhatták meg, majd egy rác pite került terítékre, melyet egy rác ürmössel öblíthettek le. Az ételeket az érdi horvát önkormányzat tagjai készítették. „Mindig érkeznek új arcok, a zene, a tánc, nagyon sok embert vonz. Szeretünk együtt lenni, jókedvűek vagyunk, és azt gondolom, mindig jó, ha valaki tagja lehet egy közösségnek. Bár most a vírus kicsit rányomja a bélyegét az eseményre, de nagyon ki vannak éhezve az emberek a szórakozásra és többen jöttek el, mint amire számítottunk”- mondta el Hudák Ágnes, az Érdi Horvát Önkormányzat elnökhelyettese.

Az est folyamán dr. Szilágyi József helytörténész tartott előadást az érdi rácok múltjáról. Mint elmondta, a rácok idén egy 400 éves jubileumot ünnepelnek, hiszen a Pest környéki rácok első hulláma 1620-ban indult el Magyarország felé. Számos Pest környéki településre beköltöztek, többek között Érdre is, így előadásában a vándorlásukról és betelepülés részleteiről ejtett szót. ”Szerencsére ezeken a rendezvényeken elég gyakran jelen vagyok, ha nem hívnának, akkor is jönnék, hiszen bár Tökölről származom, rokoni, családi kapcsolatok fűznek Érdhez és Ercsihez. Ismernek engem és tudják, hogy már 15 éve foglalkozom a kérdéskörrel, így gyakran kapok meghívást.”

A jó hangulatú összejövetelen mindenki jól érezte magát, ahogy Szilágyi József fogalmazott, „azok is, akiknek esetleg nem csörgedezik rác vér az ereiben.” De ahogy mondta nem is ez a legfontosabb, hanem hogy szeressék ezeket a táncokat, ezeket az ételeket, italokat és hogy szeressenek közösségben lenni.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email