22_03_29_erdmost_nincskep

Pihen az egyik, épül a másik

22_03_29_erdmost_nincskep

Pihen az egyik, épül a másik

Van Érden három olyan iskola, ahol a vakáció idején is gőzerővel zajlik az élet, igaz, nem a gyerekek nyüzsögnek az udvaron, hanem a mesteremberek. Szűcs Gábor alpolgármestert kérdeztük a Batthyány és a Kós iskola, illetve az Érd-Parkvárosi Köznevelési Centrum építkezésének jelen állásáról.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mindhárom beruházás tavaly nyáron kezdődött, és a Modern Városok Program keretében valósul meg. A Batthyány iskola diákjai még az elavult forfa-épületben vehették át a bizonyítványukat a napokban, a régi iskola bontását szeptemberre tervezik. Az új általános iskolai szárny építése – a szomszédos, régi óvoda helyén – már idestova egy éve megkezdődött, és augusztusban el is készül. Amennyiben a kész szárny megkapja az úgynevezett rész-használatbavételi engedélyt, költözhetnek a diákok, tanárok – tudtuk meg Szűcs Gábor alpolgármestertől.

A forfa-épület helyén húzzák majd fel a gimnáziumi szárnyat, és egy birkózócsarnok is épül a tornacsarnok szomszédságában. Ez utóbbi már szerkezetkész-közeli állapotban van, most szigetelik a tetőt, illetve építik be a homlokzati nyílászárókat, és megkezdték a belső épületgépészeti szereléseket is. Szűcs Gábor elmondta azt is, az eredeti tervek szerint a tantestület és az igazgató irodái a gimnáziumi szárnyban kapnak majd helyet, de mivel ez az épületrész csak később készül el, ideiglenesen az általános iskolában alakítják ki a tanári helyiségeket.

Az Érd-Parkvárosi Köznevelési Centrum szeptember 3-ai alapkőletétele óta sok víz lefolyt a Dunán, az épületegyüttes készültségi foka már 50-52 százalékos. Merthogy itt sem csupán iskola épül, hanem egy 12 ezer négyzetméteres létesítmény, amelyben a 24 tantermes általános iskola mellett egy sportcsarnok és egy uszoda is helyet kap, három különböző szárnyban, amit közös aula köt össze.  „Az épületegyüttes szerkezetépítése a sportcsarnok tetőszerkezete kivételével elkészült. A tetőszigetelés és a homlokzati nyílászárók behelyezése is folyamatban van, ahogy az ingatlanon belüli külső közművek (szennyvízcsatorna, csapadék- és technológiavíz) építése is.

A belső épületgépészeti (víz, szennyvízcsatorna, légtechnika), erős- és gyengeáramú szerelések is most zajlanak, és megkezdődtek a belső vakolások, aljzatbetonozások – tudtuk meg az alpolgármestertől, aki hozzátette, szeretnék szilárd burkolattal ellátni a köznevelési centrumot körbevevő utcákat, ennek érdekében kiírnak egy feltételes közbeszerzési eljárást az utak aszfaltozására – ennek alapján indokolt esetben igazolni tudja a város a többlet forrásigényt az irányító hatóság felé.

A Kós iskolában a jövő tanévet is az építkezés idejére felhúzott tizennyolc tantermes konténeriskolában kezdik meg a diákok – természetesen a vírushelyzet függvényében. A Modern Városok Program keretében felújítják a meglévő főépületet, új oktatási szárnnyal, aulával és tornacsarnokkal bővítik (a régi tornatermet lebontották), és felhúznak egy új tanműhely-házat is. Fedett parkolót és kültéri sportpályát is kialakítanak a tervek szerint.

Most építik az új tornacsarnok, valamint a gépjármű-tárolótér vasbeton szerkezetét, a munkálatok már a térszint felett zajlanak. Megkezdődtek a majdani aulatér alapozási, valamint a megmaradó épületrész részleges felújítási munkálatai is. A teljes épületegyüttes készültségi foka 2022 százalékos – tudtuk meg Szűcs Gábortól, aki elmondta azt is, szakmai kérésre, jobbító szándékkal módosítani kívánják az engedélyezési tervet, ami most áll zsűrizés alatt. A módosított kiviteli tervek belső átvizsgálása is megkezdődött. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email