22_03_29_erdmost_nincskep

Parlagfű: irtani kötelező!

22_03_29_erdmost_nincskep

Parlagfű: irtani kötelező!

Súlyos büntetésre számíthatnak azok, akik elmulasztják a parlagfű elleni védekezést: 15 ezertől ötmillió forintig terjedő növényvédelmi bírsággal sújthatók. Emellett közérdekű védekezést, azaz kényszerkaszálást is elrendelhetnek a hatóságok, a tulajdonos költségére.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

T. Mészáros András polgármester szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: míg az előző években a parlagfű-mentesítésnek volt egy türelmi ideje (ami június 30-ával járt le), most már bármikor elrendelhető a közérdekű védekezés. Belterületen a jegyző, külterületen a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala köteles hatósági eljárást indítani azokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű irtását, kaszálását.

Ha a parlagfű virágbimbója kialakult, illetve virágzik, a hatóságok elrendelik a közérdekű védekezést, azaz kényszerkaszálást. Ennek  költsége a tulajdonost terheli. A védekezést elmulasztók növényvédelmi bírság kiszabására is számíthatnak, ennek mértéke belterületen és külterületen is egyaránt 15 ezertől ötmillió forintig terjed – hangsúlyozta T. Mészáros András, hozzátéve: az eljárást többször is megismételhetik.

A polgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy ez az agresszívan terjedő, igénytelen gyomnövény leginkább a bolygatott talajban üti fel a fejét, így az építkezési munkálatok miatt felásott területek veszélyeztetettebbek, mint a parlagon hagyott telkek. Érden jelenleg több nagyobb építkezés is zajlik, többek közt MÁV-területen. Mivel ezek kiemelt figyelmet érdemelnek, környéküket a Polgármesteri Hivatal fokozottabban ellenőrzi, és ha szükséges, felszólítják az illetékeseket a parlagfű-mentesítésre.

– Parlagfűvel közterületen is találkozhatunk. Utóbbi esetben az ÉKFI gondoskodik a kaszálásról. Kérjük a lakosokat, hogy az ezzel kapcsolatos bejelentéseket a hivatal ügyfélszolgálatánál, vagy a közterület-felügyeletnél tegyék meg. Külterületi ingatlanok – kiskertek, földek – esetében a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala az illetékes, feléjük kell megtenni a bejelentést, ami pedig a belterületi ingatlanokat illeti, ott a Lakosság-szolgálati iroda fogadja a panaszokat – hangsúlyozta T. Mészáros András.

A Polgármesteri Hivatalhoz rendszeresen érkeznek jelzések minden nyáron, de az esetek zömében nem parlagfűről, hanem hozzá hasonlító gyomnövényekről van szó. A hivatal ezeknek a bejelentéseknek is utánajár. Ilyenkor nem indítanak azonnal eljárást, hanem először felszólítják a tulajdonost a terület rendbe tételére, és csak akkor indul eljárás, ha a felszólítás eredménytelen.

Az ingatlantulajdonosoknak kötelességük nemcsak a kertjüket, hanem az ingatlan előtti területet is rendben tartani.

T. Mészáros András elmondta azt is: a MÁV-ot idén már utasították kényszerkaszálásra, amennyiben ezt nem hajtják végre, büntetésre számíthatnak.

A polgármester beszámolt arról is, hogy Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata idén is támogatja a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort (ismertebb nevén Tusványost), amit július 23-a és 28-a között rendeznek. A kerekasztal-beszélgetéseket, kiállításokat és koncerteket egyaránt magában foglaló rendezvényre T. Mészáros András is ellátogat.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő
Szociális Gondozó Központ Házi Segítségnyújtás pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email