22_03_29_erdmost_nincskep

Őszi történetek

22_03_29_erdmost_nincskep

Őszi történetek

Sokan még csak ezután mennek nyaralni, a kánikula is csak hébe-hóba csökken egy kicsit, szóval az ősz még reménytelenül messzinek tűnik, de például a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban már javában szervezik a nyár végi, őszi, de már a decemberi programokat is

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Azért ők is szusszannak egy picit, most éppen zárva tartanak, a felnőtt- és a gyermekkönyvtár augusztus 22-től várja újra az olvasókat, a fiókkönyvtárak – Érdligeten és Parkvárosban – és a zenei részleg augusztus 26-án nyitnak.

Azért annak sem kell teljesen elkeserednie, aki nem tud a könyvtár nélkül létezni, mert a honlapon sok érdekességet lehet találni – tudom meg Nida Judit igazgatóhelyettestől, akivel az őszi programokat vesszük számba –, hiszen ott vannak az Érd 40 játék kérdései és könyvajánló minden napra, s a gyermekkönyvtár is nyári olvasási kihívást hirdetett, mindezekért csak el kell látogatni a www.csukalib.hu oldalra.

A szünet után aztán mindjárt itt az Érdi Napok, amire a könyvtárosok is készülnek. Idén is kitelepülnek az ÉNFesztre, megszokott helyükön, a gloriette alatt találják meg őket, ahol lehet válaszolni az ÉRD 40 játékkal kapcsolatos kérdésekre vagy részt lehet venni könyvszobrok készítésében. Az Érdi Napokhoz kapcsolódó egyéb kínálatuk zömét szeptember 11-ére csoportosították – ezek mind irodalmi jellegű programok –, délelőtt a gyermekkönyvtárban ovisoknak játszik a Csemete Bábszínház, mégpedig a Gőgös Gúnár Gedeon című mesét, délután Dóka Péterrel, a népszerű ifjúsági könyvek szerzőjével találkozhatnak a gyerekek. A felnőttkönyvtárban délután Hidas Judit írónő lesz a vendég, akinek 2013-ban megjelent első könyve óta egyre népszerűbbek a művei.

Az is megszokott már, hogy a könyvtár bekapcsolódik az Érdi Jazz Fesztivál programjába, idén a Zenei Könyvtárban, szeptember 12-én az Elek István Trió lép fel.

Az Érdi Napok után is van élet: a könyvtár kínálatát továbbra is a várossá nyilvánítás 40. évfordulójához kapcsolódó programok határozzák meg, folytatódik a már elkezdett játék, aminek az eredményhirdetése október 2-án lesz. De fotómontázs-pályázatot is meghirdetnek még szeptember folyamán – elbírálás majd decemberben –, nem művészi alkotásokat várnak, hanem valamilyen tematika szerint összeválogatott és montázsként megjelenített, Érddel kapcsolatos képeket.

A város évfordulójához kötődik idén a Csuka Zoltánról való megemlékezés is, hiszen ő is aktív és alkotó részese volt a település fejlődésének. Ebből az alkalomból levetítik – szeptember 25-én – a Kőbaltás ember című filmsorozat Érdi Medvevadászok című részét, amely a Fundoklia-völgy páratlan régészeti leleteiről szól, s amiről a filmben látottakat kiegészítendő Kállayné Szerény Júlia beszél majd. Ezt követően egy kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a város negyven évéről, a résztvevőket úgy válogatják,hogy kulturális, művészeti, sport- és helytörténeti kérdések egyaránt terítékre kerülhessenek.

Még mindig szeptember: a magyar népmese napja (szeptember 30.) jegyében érdekes programok sorát szervezik a gyermekkönyvtárban és a parkvárosi fiókrészlegben. Egyebek között lesz papírszínházi előadás, amit imádnak a gyerekek. (Ha valaki nem tudná: egy színházat formázó dobozban színes képeken megrajzolva cserélődnek a mese pillanatai, a történet pedig egy mesélő által bontakozik ki – igen, pontosan vagy majdnem olyan, mint a tekerős diafilm.) Októberben, az Országos Könyvtári Napok jegyében ismét lesz megbocsátás hete, amikor bárki büntetlenül visszaviheti a nála felejtődött könyveket, és szokás szerint kínálnak majd „zsákbakönyvet” azaz meglepetés-olvasnivalót. Ugyancsak ezekben a napokban kerül sor egy új helytörténeti könyv bemutatójára is – a téma legyen meglepetés. Október 9-én pedig Száraz Miklós György Székelyek című könyvével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Novemberben Kopor Tihamér jelentkezik új könyvvel. És természetesen nem maradnak el a már bejáratott, megszokott rendezvények sem. Folytatódik az érettségire felkészítő előadás-sorozat, lesz Poly–Art pódiumest és adventi előadás is, ahogy az Érdi Lengyel–Magyar Kulturális Egyesület is jelentkezik érdekességekkel.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email