22_03_29_erdmost_nincskep

Önkénteskednél? Így tedd!

22_03_29_erdmost_nincskep

Önkénteskednél? Így tedd!

Az önkéntes munka a jelenlegi nehéz helyzetben nagy segítséget jelent a rászorulóknak és a városnak egyaránt – de nem mindegy, hogyan vágunk bele. A segítség akkor jut el mindenhová, ha az önkéntes munka szervezett keretek közt folyik. Az önkormányzat továbbra is várja a jelentkezőket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az önkormányzat hivatalos közösségi oldalán az alábbi felhívásban kéri az érdieket, csatlakozzanak a már regisztrált önkéntesekhez:

„Csatlakozz te is MOST az érdi önkéntesek közé, együtt megyünk a legtöbbre! A szolidaritás nagyon fontos ezekben a vészterhes időkben, amikor egyre gyorsabban terjed a koronavírus-járvány, és nem látjuk pontosan, mikor lesz vége, hol és mikor fog megállni a fertőzés terjedése. Ráadásul a helyi lakosság szempontjából legfontosabb információkat a kormány nem osztja meg velünk itt élőkkel. Ezen felül a települések szociálisan, vagy életkorukból adódóan segítségre szoruló lakóinak az ellátását is egyetlen tollvonással a helyi önkormányzatok nyakába rakta. Ilyenkor fontos, és most különösen jó látni, hogy milyen sokan próbálnak segíteni másoknak, rengeteg önkéntes segítő csoport alakult például a Facebook segítségével, de akár mondhatjuk, hogy szinte nincs olyan társadalmi csoport, amelynek tagjai ne akarnának valamit tenni a többi emberért. Ha ennek vége lesz, sokat tudunk profitálni belőle, és tovább tudjuk majd vinni a “normális” életbe is.

Viszont azt is fontos látni, hogy az önkénteskedés úgy működik jól, és akkor fog mindenhová tényleg eljutni, ha szervezett keretek között folyik. Ha nem “csak úgy” beleugrunk, mert ebben a járványügyi helyzetben előfordulhat, hogy többet ártunk vele, mint segítünk, sőt ennek révén még lehetőséget teremtünk arra, hogy mások kihasználják a jó szándékunkat. Ezért mindenkit arra szeretnénk kérni, hogy döntse el, személyesen mit képes bevállalni, és ha bevállaltuk, annak keressünk szervezett kereteket, legyen átlátható, és koordinálják szakemberek. Nézzünk körül figyelmesen, könnyen találhatunk hiteles formákat és lehetőségeket a segítésre, akár hivatalos helyeken is, mint a kórház, vagy az önkormányzat által szervezett lehetőségek, illetve a nagyobb és tapasztalattal rendelkező, akár civil fórumok, amelyek azért mindig csatlakoznak vagy kapcsolatban állnak valamilyen hivatalos szervvel.

Mindezzel nem szeretnénk az önkéntességet csökkenteni, sőt, inkább mindenkit, aki megteheti, arra buzdítunk, és ez nem jelenti azt, hogy ne segítsünk szüleinknek, rokonainknak, ismerőseinknek, inkább azt, hogy jól gondoljuk át, milyen csoporthoz csatlakozunk, ha ennél többet akarunk tenni. Ide a végére annyit jegyzünk meg jó tanácsként, ami az egész védekezés alapja, hogy egy dolgot kell szem előtt tartanunk, a koronavírust mi ne vigyük senkihez.

Az önkéntes jelentkezéseket az onkormanyzat@erd.hu email címen várják.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email