22_03_29_erdmost_nincskep

Nem mindegy, hova kerül a használt olaj

22_03_29_erdmost_nincskep

Nem mindegy, hova kerül a használt olaj

Étkezési szokásainkhoz szorosan hozzátartozik a vasárnapi rántott hús sült krumplival. Ez önmagában még nem akkora baj, azonban ha a használt étolajat a lefolyóba öntjük, az annál inkább.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A MOL által üzemeltetett jovoujratoltve.hu/boldogolaj internetes oldal szerint mi magyarok évi 50 000 tonna étolajat használunk el. A lefolyóba öntött és így a csatornahálózatba, majd az élővizekbe kerülő olaj súlyos károkat okoz. „Egyetlen csepp használt étolaj akár 1000 liter élővizet is elszennyezhet. De ha nem is kerül élővízbe, a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéktárolókban”. Hatalmas mennyiségű ivóvizet menthetünk meg, ha nem öntjük a használt étolajat a lefolyóba. A biodízel akár használt növényi olajakból is előállítható, de a biogáz is használt olajakból készül. 2017-ben 232 tonna étolaj került a csatornák helyett a MOL kutakra vissza, így 232 000 tonna élővizet mentettek meg a környezettudatosan gondolkodók, mely a hasznos üzemanyaggá és biogázzá alakult.

Országszerte 355 MOL töltőállomáson vesznek át ilyen jellegű hulladékot. Érden a Budai (Érd, Budai út I.), illetve az Ercsi úton (Érd, Ercsi út hrsz 26297/2.) Kizárólag lakossági eredetű használt olaj adható le, egyszerre maximum 10 kg. A sütéskor keletkezett ételmaradványon kívül nem lehet más egyéb hulladékkal, anyaggal, vagy vegyszerrel szennyezett.

Az ÉTH honlapja arra hívja fel a figyelmet, hogy „a használt olajok és zsírok a környezetbe kerülve elzárják az élő szervezeteket az oxigéntől, illetve a túlhevítés következtében rákkeltő anyagok keletkezhetnek benne.”

A Hulladékkezelési Kft. Sas utcai telephelyén korlátlan mennyiségben és költségmentesen adható le a használt sütési, főzési olaj, illetve zsiradék. Az itt leadott használt olaj is az újrahasznosítás rendszerébe kerül.

Azt kérik, hogy miután kihűlt az olaj, műanyag palackba, rosszabb esetben befőttes üvegbe töltve, lezárva adják le a lakosok.

2020-ban az Aldi Magyarország is csatalakozott azon vállalatokhoz, melyek lehetőséget kínálnak arra, hogy a használt étolajat leadhassa a lakosság. Bár Érden nem, de a budaörsi áruházban van erre mód. Az Aldi korábbi sajtóközleményében azt írta, a tisztított, használt olaj gyakorlatilag 100 százalékban újrahasznosítható. „Minden egyes liter begyűjtött és újrahasznosított használt étolajjal annyi felesleges szén-dioxid kibocsátástól mentesíthető a környezetünk, mintha 90 km-rel kevesebbet autóztunk volna.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email