22_03_29_erdmost_nincskep

Nem kell elaltatni az érdi oroszlánokat

22_03_29_erdmost_nincskep

Nem kell elaltatni az érdi oroszlánokat

A különféle internetes felületeken továbbra is különféle találgatások, minden alapot nélkülöző híresztelések jelennek meg a Noel Tanyával kapcsolatban. Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet, Érd jegyzője szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében ezeket az – indulatokat is gerjesztő – félreértéseket igyekszik eloszlatni, egyben választ ad arra is, ki fog gondoskodni a lefoglalt hét oroszlánról.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tisztelt Állatbarátok!

Az érdi Noel Tanyán tartott állatfajok bemutatásának megtiltását követően a különböző médiumokban megjelentek alapján sokakban az a meggyőződés alakult ki, hogy az állatkert működését a jegyző tiltotta meg, de legalábbis megakadályozta azt. Érd Megyei Jogú Város Polgármestere többször egyértelművé tette, hogy semmilyen hatósági hatásköre, azaz hatósági döntési joga sem az önkormányzatnak, sem a jegyzőnek nincs az állatkert működésével, az állatok bemutatásával kapcsolatban.

Elsősorban szeretném leszögezni, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala és Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, mely utóbbi vezetője a jegyző két különálló szerv.

A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala döntött 2017. október 25-én az állatkert végleges bezárásáról, majd, mivel az ennek ellenére kinyitott, 2018. április 19-én kelt határozatában tiltotta meg az egyedek bemutatását. A Kormányhivatal Természetvédelmi Főosztályvezetője – figyelemmel arra, hogy a szükséges szakértelmet biztosító szakemberek, pl. állatorvosok a Kormányhivatalnál dolgoznak, és nem az önkormányzat Polgármesteri Hivatalában – az ügyben eljárt négy szakhatóság állásfoglalása (mondhatjuk úgy, hogy szakmai véleménye) alapján hozta meg döntéseit, melyek közül csak az egyik szakhatóság a jegyző. A jegyző így mindössze arról nyilatkozhat, hogy a Bíbic utcai ingatlan milyen építési övezetbe tartozik, és létesíthető-e ott állatkert. Ezt a település helyi építési szabályzata határozza meg, mely önkormányzati rendelet, tehát jogszabály. A  jegyző tehát nem is írhatott mást, mint hogy a hatályos rendelet szerint a terület falusias lakóterület besorolású, ahol nem létesíthető állatkert. Ez nem mérlegelés tárgya, hanem objektív dolog.      

A Kormányhivatal a döntéseit egyéb hiányosságok megállapítása mellett azzal indokolta, hogy az állattartó nem rendelkezett sem veszélyes állattartási engedéllyel, sem védett állat tartására és bemutatására jogosító engedéllyel, sem vadászható fajok tartására jogosító vadászati hatósági engedéllyel. E fajok tartásának szabályait hazai, nemzetközi és Európai Uniós jogszabályok határozzák meg. Megjegyzendő, hogy ezen kívül más fajta állatokból is igen sok egyed volt a tanyán (olyanok, melyek tartásához nem szükséges engedély), de az oroszlánt, mint különösen veszélyes állatfajt, kizárólag állatkertben, vagy cirkuszi menazsériában lehet tartani.

Az állattartó megkezdte az állatok bemutatásához szükséges, törvényes feltételek kialakítását, azonban 2019-ben újabb közérdekű panasz bejelentésre indult eljárása során a Kormányhivatal a korábban már elkobzott oroszlánok helyett hét olyan egyedet talált, melyeknek azon túl, hogy az állatkertnek nem minősülő tanyán tartják őket, mint kiderült, az egyéb „papírjaival”, azaz az előbb említett jogszabályokban felsorolt engedélyeivel is „probléma van”. A Kormányhivatal az állatok bemutatását 2019. április 05-én kelt határozatával ismét megtiltotta, és az oroszlánokat lefoglalta.

A lefoglalt hét afrikai oroszlán elhelyezéséről a Kormányhivatal fog gondoskodni. Ezt az állattartó is tudja, hiszen a korábban elkobzott mindkét oroszlán esetében is így történt.

Az Érd Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatának a „Noel tanyán” történő állatkert kialakítása érdekében történő módosítása című javaslat hónapokig az Érdi Közgyűlés tervezett napirendjei között szerepelt. Az állatkert telepítési tanulmánytervének munkaközi példánya ugyan elkészült, az állattartó, és a városvezetés között a tárgyalások azonban nem folytatódtak, ezért a javaslat a Közgyűlés elé sem kerülhetett.   

A fentieken kívül szomorú még az ügyben, hogy több állatbarát a bizonyítható tények pontos ismerete nélkül emberek, nevezetesen a jegyző és a polgármester „elaltatását” kívánja az egyik közösségi oldalon, és ez többeknek tetsző gondolat. Lelkük rajta, remélem, felmérték nyilvánosan közzétett kívánságaik súlyát.

Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet
jegyző

 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email