22_03_29_erdmost_nincskep

Ne pánikoljunk, de vegyük komolyan a koronavírust!

22_03_29_erdmost_nincskep

Ne pánikoljunk, de vegyük komolyan a koronavírust!

Ahogyan az várható volt, Érden és a környező településeken is vannak már koronavírussal megfertőzött személyek, akikre egyesek úgy tekintenek, mint ellenségre, holott bármelyikünk, bármelyik pillanatban önhibáján kívül elkaphatja a betegséget. Pánik helyett azonban a megelőzés a fontos.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A hét elején derült ki, hogy Érden, Diósdon, Százhalombattán és Budaörsön is vannak már regisztrált fertőzöttek, és egyre többen vannak hatósági karanténban is. Városunkban a polgármester jelentette be, hogy már minden megyében vannak koronavírussal fertőzöttek, s ez alól Érd sem kivétel, ahol a járványügyi hatóság közölte, hogy pozitív mintákról is kaptak értesítést. 

A közösségi oldalon azonnal elkezdődött a találgatás, az „egymásra mutogatás”, hogy vajon ki lehet az, hol járt korábban, merre laknak a fertőzöttek, hogy azt messziről el tudják kerülni, holott tudnivaló, hogy a koronavírus cseppfertőzéssel terjed. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. Ezért is fontos több mint 2 méter távolságra maradni a megbetegedett személyektől és betartani az alapvető higiéniai szabályokat, mert azzal megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl.  Így, ha valaki házi karanténban van, szinte elképzelhetetlen, hogy szellőztetéssel, vagy egyéb módon elkapja a betegséget. 

Érdekes eset, ami Diósdon történt, s amiről Berzéki Gábor, az érdi Szociális és Egészségügyi Bizottság külső bizottsági tagja számolt be az ÉrdMost-nak. Családja hatósági karanténban van, ám őket is meggyanúsították azzal, hogy biztosan külföldön jártak korábban, és onnan hozták haza a vírust. 

Pedig az igazság ettől sokkal árnyaltabb. Gábor és édesanyja egy telken élnek Diósdon, de külön házban. Ez azért fontos, mert az anyuka, a párja és a mama hatósági karanténban vannak az egyik lakásban, míg a telken lévő másik ingatlanban ott él Gábor és a kedvese. Ám az egészségügyi szakemberek csak a házra tették ki a hivatalos papírt, hiszen csak a közvetlen érintkezést tiltották meg, a közös ingatlanon történő lakhatást nem. Az történt ugyanis, hogy a nagymama a Szent Imre Kórházban tartózkodott egy műtétet követően, miközben öt kórteremmel odébb egy betegről megállapították, hogy koronavírusos.

Ekkor azonnal értesítették a családot, hogy a mamát vigyék haza. Természetesen nála is elvégezték a tesztet, de annak az eredménye addig nem érkezett meg, amíg összecsomagoltak és elindultak Diósdra. Később, már otthon kapták a telefont, hogy a mama tesztje pozitív lett, így a vele érintkező két személlyel együtt hatósági karanténba kell vonulniuk. A két kontaktszemélyen azonban nem végeztek tesztet, mert semmilyen tünetük nem volt és egyelőre nincs is. 

A hatósági házi karantén esetére vonatkozó szabályok betartását egyébként a rendőrség ellenőrzi. Ha bárki megszegi a karantén szabályait, akkor bűncselekményt, vagy szabálysértést követ el. Berzéki Gábor elmondta, hogy egyelőre mind a mama, mind az édesanyja és annak párja jól vannak. Tudják, hogy ez a maguk, illetve szeretteik védelmét szolgálja, ezért nem börtönként élik meg az  izolációt.

A szabályokat pedig mindkét család betartja: a háztartási szemetet dupla zsákba helyezve teszik ki,  egymással pedig egyáltalán nem érintkeznek. A postát, az ételt, egyebet az ajtóban hagyják egymásnak, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Gábor hangsúlyozta, hogy tudják, hogy önmagában az emberi kontaktus az elsődleges fertőzés forrása, ezért ezt teljesen elkerülik és nem pánikolnak. A szomszédok is normálisan állnak a kialakult helyzethez, nem mennek át egymáshoz, nem keresik egymást, de ugyanúgy kimennek a kertbe levegőzni, a gyerekeket kiengedik az udvarra játszani, hiszen tudják, hogy így nem kaphatják el a betegséget. 

A fiatalember hangsúlyozta, hogy felesleges a pánikkeltés, de nagyon fontos, hogy a szabályokat mindenki tartsa be és figyeljen oda minden eddiginél jobban a higiéniára. 

Hallgassa meg az interjút a további részletekért!


 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email