22_03_29_erdmost_nincskep

Mohácsra emlékeztek

22_03_29_erdmost_nincskep

Mohácsra emlékeztek

495 éve, hogy a Mohácsi csatába induló II. Lajos megpihent pár napra Érden. A Sárkány Ambrusnál vendégeskedő uralkodó seregéhez Érden lengyel katonák is csatlakoztak. Ők is életüket vesztették a csatában. Rájuk emlékeztünk vasárnap délelőtt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

1526 júliusában a háromezer fős seregével Mohácsra induló II. Lajos király Érden vendégeskedett pár napig, Sárkány Ambrus kastélyában. Július 22-én az érdi réven átkelt a Dunán, hogy a Csepel-szigeten búcsút vegyen feleségétől, Habsburg Máriától. Seregéhez itt, Érden, illetve Érd után lengyel katonák is csatlakoztak, akik ugyanúgy életüket áldozták a törökök elleni csatában, ahogy II. Lajos király, vagy Sárkány Ambrus. 

A 2004-ben alakult Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület 2007-ben emléktáblát állíttatott az oroszlános emlékmű mellett. Azóta minden esztendőben megemlékeznek a lengyel és a magyar áldozatokról – tudtuk meg Bazsóné Megyes Klárától, az Érdi LEMKE elnökétől, aki hangsúlyozta: Mohács fontos eseménye volt a középkornak, és a kereszténység összefogását is szimbolizálta.

A megemlékezés idén is a Szent Mihály templomban tartott szentmisével kezdődött, majd az emlékműnél Dózsa Lajos, az egyesület titkára köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Csőzik László emlékezett a 495 évvel ezelőtt Érden történtekre, illetve a lengyel-magyar barátság legfontosabb mérföldköveire.

A magyar–lengyel barátságon soha nem fogott az idő és az elnyomás. Ma is él, itt van velünk, együtt fogunk kiállni a szabadságért és az összetartozásért. De ezt a közösséget nem önjelölt vezérek, megmondóemberek fogják vezényelni. Úgy születik, ahogy a múlt legjelesebb időszakaiban: a magyar és lengyel emberek kézfogásából

– hangsúlyozta. A teljes beszédet itt meghallgathatja:
 

A koszorúzással egybekötött megemlékezésen közreműködött Baka Györgyi költő. A rendezvény a lengyel, majd a magyar himnusz eléneklésével zárult.

Tekintse meg az Érdi Televízió összefoglalóját:

A Szapáry-kastély újjáépítésére vonatkozó tervekről itt írtunk bővebben. 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email