22_03_29_erdmost_nincskep

Mindnyájan Érd megújulására esküdtünk fel

22_03_29_erdmost_nincskep

Mindnyájan Érd megújulására esküdtünk fel

Megtartotta alakuló ülését Érd Megyei Jogú Város közgyűlése; az ünnepélyes, nyílt ceremónián megteltek a Polgárok Háza széksorai. Csőzik László polgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta: ahhoz, hogy Érd szintet léphessen, közös akaratra, együttes munkára volt és lesz is szükség.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– Városunkat együtt tehetjük szebbé, gazdagabbá és otthonosabbá. Mind a tizenhét képviselő és jómagam is erre kaptunk felhatalmazást. Sem többre, sem kevesebbre. Szakszerű és hatékony munkára, közös ügyeink tisztességes és emberséges intézésére – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Csőzik László polgármester a közgyűlés kedd délutáni alakuló ülésén. Mint mondta, a választásokon való magas részvétel erős legitimációt jelent, és nagy felelősséget testál rájuk.

– Holnaptól a tettek beszélnek. Városunk keresztúton áll: a döntés, hogy melyik utat választjuk, döntés a múltról és a jövőről is. Mi mindannyian Érd megújulására esküdtünk fel, pártállástól, világnézeti meggyőződéstől függetlenül. Nemes tradícióinkra és az előző városvezetés eredményeire is támaszkodhatunk, de a szemünket egyenesen előre kell szegeznünk: azt kell keresnünk, hogyan tehetjük városunkat méltóvá örökségéhez, és otthonossá mind a hetvenezer polgárnak – tette hozzá.

– Ahhoz, hogy Érd szintet léphessen, a városfejlődésben átugorhasson néhány fázist, a múltban és a jövőben is közös akaratra, együttes munkára, pártérdektől elemelt, lokálpatrióta elkötelezettségre volt és lesz is szükségünk. Érdnek új helyet kell keresnünk. Ha megfeszítjük és egyesítjük erőinket, Pest megye tényleges fővárosává tehetjük, mert Érd igenis megérdemel egy új esélyt – emelte ki Csőzik László.

– Amit az előző és a most hivatalba lépő városvezetés megígért, azt teljesítenünk kell. A Modern Városok Program Érden is folytatódik, a fejlesztéseket annak rendje és módja szerint végrehajtjuk és befejezzük. Ügyelni fogunk arra is, hogy a kivitelező cégek a közpénz minden egyes fillérjével elszámoljanak, és ahol tehetjük, igyekszünk bővíteni is a projekteket – hangsúlyozta, megjegyezve: rendbe kell tenni az alapokat, azaz az utakat, a járdákat, csapadékelvezetőket.

– A csatornabefizetések sorsát nyilvánossá tesszük, és mindent megteszünk a visszafizetésük érdekében. Mivel a város működési hiánya az aktuális állapot szerint több mint egymilliárd forintra rúg, csak addig nyújtózkodhatunk, amíg a takarónk ér. Meglévő forrásainkat a fejlesztések mellett az élhetőbb Érdre fogjuk fordítani. Aki jobban működő, takarosabb és lakhatóbb Érdet akar, az úgy gondolom, számíthat majd erre az önkormányzatra. Zöldebb, tisztább levegőjű, pormentesebb várost szeretnénk mindannyian, ahol jó élni, és ahová jó mindig hazatérni. Mindennek alapja a függetlenség és az autonómia. Nem szabad arra számítanunk, hogy ki van kormányon, és hogy mennyire vastagon fog az EU döntéshozóinak tolla. Mi itt, Érden egyfajta városállamot építünk, várost, amely mintát adhat a tisztességes, korrupciómentes, takarékos, átlátható gazdálkodásra, és államot, amely felelős a saját jó sorsáért, amely gondosan ügyel a térségre is. Ha a meglévők mellé új, jövőorientált vállalkozásokat vonzunk Érdre, az innováció fellegvárává tehetjük, az iparűzési adóbevételek jelentős növelésével megszüntethetjük középtávon a város kiszolgáltatottságát. Ezekre a szilárd gazdasági alapokra már azt építhetjük rá, amit mi szeretnénk, és Érd fejlődését így csak mi, Érdiek diktálhatjuk majd – mondta Csőzik László, aki Deák Ferenc szavaival zárta beszédét, aki, mint mondta, a kiegyezés kovácsa és a haza bölcse volt.

– Hazánk és benne fővárosunk talán legdinamikusabb fejlődését a kiegyezés utáni évtizedekben produkálta. Érdre is ez vár, ha sikerül megvalósítanunk ezt az új kiegyezést. A közös minimum a város egy és oszthatatlan érdeke – zárta szavait.

A napirend elfogadását követően Csigi Zsolt, a Helyi Választási Bizottság elnöke tájékoztatta a megjelenteket a választás lebonyolításáról és eredményéről, majd átadta Csőzik László polgármester, illetve a képviselők megbízólevelét. A közgyűlés tagjai és a polgármester letették esküjüket, és bejegyezték nevüket a város krónikájába.

Az új testületet, valamint a jelenlévőket dr. Erdei Árpád volt alkotmánybíró, professor emeritus köszöntötte. Mint hangsúlyozta, a választott testület felhatalmazása arra terjed ki, hogy a város fejlődésének és lakosságának érdekeit szem előtt tartva lássák el tisztségüket.

– Akik a választáson megmérettettek, tisztában vannak azzal, hogy a munkájukban a feladatok ellátásához a saját elveik megvalósítására irányuló erőfeszítéseken túl észszerű kompromisszumokra is várhatóan szükségük lesz. Az önkormányzatok tagjai különböző elveket és elgondolásokat képviselve nyerik el megbízatásukat. Az elvek és elképzelések merev képviselete a közgyűlési munkát bizonyosan nem könnyíti meg, és nagy valószínűséggel akadályozhatja is. A feladatok ellátása megköveteli, és egyben okot is ad az észszerű, és az elvi alapokat nem nélkülöző kompromisszumokra – emelte ki a volt alkotmánybíró, hangsúlyozva: minden egyes önkormányzati választás új, tiszta lapot nyújt a megválasztottaknak arra, hogy a választók akaratát észszerűen szolgálják. Ehhez a szolgálathoz kívánt erőt, megfontoltságot, alkotó bölcsességet és sok sikert Erdei Árpád.

A testület egyhangúlag megszavazta a Közgyűlés és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet módosítását, amit az indokolt, hogy a mostanáig hatályos szervezeti és működési szabályzattól eltérő elnevezésű bizottságok, illetve egy tanácsnok megválasztására tett javaslatot Csőzik László polgármester. A módosítás még november 5-én hatályba lépett.

A testület ezt követően a polgármester javaslata alapján, titkos szavazással, egyhangúlag megválasztotta Szűcs Gábor, valamint Tetlák Örs képviselőket főállású alpolgármesternek. Csőzik László tájékoztatta a közgyűlést, hogy általános helyettese Szűcs Gábor lett.

Az alpolgármesterek megválasztása után a közgyűlés kialakította bizottsági szervezetét: a polgármester javaslata alapján hét állandó bizottságot hozott létre a testület, az alábbiak szerint:

Pénzügyi Bizottság:
Elnök: T. Mészáros András
Tagok: Lengyel Péter, dr. Asztalos Éva, Tekauer Norbert, Simó Károly, Andrasek Mónika
Nem képviselő tagok: dr. László Pál, Ferke György, Ujhelyi Gyula, Tóth András, Józsa Csaba

Gazdasági Bizottság:
Elnök: Csépán István
Tagok: Gál Alex, Andrasek Mónika, dr. Bács István

Nem képviselő tagok: Csornai Károly, Kocsner János, Falusi Ferenc

Jogi és Közbiztonsági Bizottság:
Elnök: dr. Asztalos Éva
Tagok: Csornainé Romhányi Judit, Gál Alex, dr. Bács István, Demjén Attila

Nem képviselő tagok: Kádár Kenese, Kozma Piroska, Érdi István
Gáspár Antal

Fenntarthatósági Bizottság:
Elnök: Andrasek Mónika
Tagok: Lengyel Péter, Balla Imre, Csépán István, Fülöp Sándorné, Antunovits Antal

Nem képviselő tagok: Herczegné Maróti Györgyi, Martin Norbert, Varga Illés Levente, Takács Éva, Fülöp Barbara

Szociális és Egészségügyi Bizottság:
Elnök: Csornainé Romhányi Judit

Tagok: dr. Asztalos Éva, Gregus László, Balla Imre, Fülöp Sándorné, Demjén Attila

Nem képviselő tagok: Berzéki Gábor, Uhri Bálint, Szlávik Zsuzsanna, Tímár Istvánné
Riebel Zsófia

Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottság:
Elnök: Gregus László
Tagok: Csornainé Romhányi Judit, Balla Imre, Gál Alex, Simó Károly, T. Mészáros András

Nem képviselő tagok: Bakos Petra, Varga László, Horváthné Baráth Szilvia, Csengeri Attila, Arató Zsolt

Sport Bizottság:
Elnök: Lengyel Péter

Tagok: Csornainé Romhányi Judit, Gregus László, Tekauer Norbert, Csépán István, Antunovits Antal

Nem képviselő tagok: Bresztyenszky László, Vadász Gábor, Márton Lajos, Macsotay Tibor, ifj. Antunovits Antal

Miután a közgyűlés kialakította bizottsági szervezetét, letették esküjüket a nem képviselő bizottsági tagok is.

A polgármester javaslatot tett arra, hogy a közgyűlés válassza meg az okos város koncepciója előkészítésének felügyeletéért felelős tanácsnoknak Gál Alex települési képviselőt, amit a közgyűlés egyhangúlag támogatott.

A testület ezt követően szavazott a polgármester és az alpolgármesterek illetményéről és költségtérítéséről, valamint a korábbi polgármester végkielégítéséről és szabadságmegváltásáról, és a korábbi alpolgármesterek végkielégítéséről. (Az ezzel kapcsolatos előterjesztéseket itt olvashatják.)

 

 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email