22_03_29_erdmost_nincskep

Milyen jövő vár az érdi egészségügyre?

22_03_29_erdmost_nincskep

Milyen jövő vár az érdi egészségügyre?

2021. március 1-jén lép hatályba az új egészségügyi szolgálati jogviszony, amely teljesen átszabja az ágazatban itthon dolgozók munkakörülményeit a másodállások vállalástól a fizetéseken át a szabadságokig. Ennek tükrében Érden is kérdésesé válik néhány szakrendelés sorsa.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az eredeti tervekhez képest a kormány kitolta a határidőt, így 2021. március 1-jén lép hatályba az új egészségügyi szolgálati jogviszony, amely teljesen átszabja az ágazatban itthon dolgozók munkakörülményeit a másodállások vállalástól a fizetéseken át a szabadságokig.

Tavaly ősszel és télen a koronavírus-járvány második hulláma mellett az egészségügyi ellátást jelentősen átalakító változtatások tartották izgalomban közéletet. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló új törvénnyel büntethetővé válik a hálapénz, de jelentős béremeléshez jutnak az állami ellátásban dolgozó orvosok, igaz, megnyirbálhatják másodállásaikat, és kirendelhetővé is válnak.

A dolgozóknak február 28-áig kell megkötniük új szerződésüket, különben állásuk megszűnik. Az átmeneti két hónapban az elvben január 1-én hatályba lépő törvényt nem kell alkalmazni, kivéve a béremeléseket és pótlékokat, amelyeket január 1-től fizetnek ki. Ugyanakkor az egészségügyi intézményekben jelenleg érvényes kollektív szerződések, amelyek a törvény szerint érvényesek maradtak volna, január 1-én megszűnnek.

A közegészségügyben jelenleg több területen, például a sürgősségi, traumatológiai, aneszteziológiai, intenzív terápiás területeken „személyes közreműködőként”, gyakorlatilag vállalkozóként végzik az ellátást a szakorvosok, egyszerre több intézményben is munkát vállalva. Ezt tiltja meg főszabály szerint tavaly év végén elfogadott törvényjavaslat.

A Dr. Romics László Egészségügyi Központ főigazgatója a Facebookon tett közzé egy posztot a témával kapcsolatban, amelyet változtatás nélkül közlünk:

Változások az egészségügyben, mi a tét március 1-től?
Kedves Betegeink, érdi és Érd környéki lakosok!

Előre bocsáhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, sokan óvtak attól, hogy ezt a bejegyzést közzé tegyem. Van benne kockázat, az bizonyos… Mindazonáltal azt gondolom, hogy miután az Önök egészségéért dolgozunk, talán érdeklődésükre tarthat számot, mi és miért történhet/történik március 1 után.
Sokan olvashatták a médiában az egészségügy átalakításával kapcsolatos híreket, melyek mögött jóval több van, mint egy egyszerű orvosi béremelés+hálapénz tiltás. Az alábbiakban igyekszem összefoglalni a Romicsot érintő változásokat, őszintén Önök elé tárni az esetleges veszélyeket.

FŐSZABÁLYként az állami és önkormányzati fenntartású (=tulajdonú) egészségügyi intézményekben 2021. március 1-től csak egészségügyi szolgálati jogviszonyban, vagyis  alkalmazottként lehet dolgozni. A kórházak esetében ez a jogviszonyban óriási változást nem jelent, hiszen a napi munka zömmel (köz)alkalmazott orvosokkal és szakdolgozókkal folyik. 

A járóbeteg szakrendelők egy részénél, így a Romicsnál is teljesen más a helyzet: nálunk a szakdolgozók ugyan szinte teljes létszámban közalkalmazottak,  a 17 közalkalmazott orvos mellett viszont 45(!!) vállalkozó orvos látja el az érdi és Érd környéki betegeket. A közalkalmazott orvosaink nagy része teljes állású. A vállalkozó orvosok heti egy-két alkalommal rendelnek nálunk, egy részük fő állása közalkalmazottként valamelyik kórházban van, mások kizárólag vállalkozóként dolgoznak több szakrendelőben.

A dolgozóknak és a jelenlegi vállalkozóknak legkésőbb február 28-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy 2021. március 1-től át kívánnak-e lépni az új, egészségügyi szolgálati jogviszonyba. 

Itt a Romicsban a személyre szóló munkaszerződés-tervezeteket január utolsó hetében kezdtük szétosztani a kollégák között. Nem meglepetés, hogy a most is alkalmazottként dolgozó orvosok és szakdolgozók szinte kivétel nélkül beleegyeztek az új munkaszerződés aláírásába.

A vállalkozók esetében a helyzet árnyaltabb, itt néhány szakma esetében az alkalmazotti lét az eddigi vállalkozói státusznál kedvezőtlenebb, így itt „billeg a léc”. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egy kórházból hozzánk kijáró orvos esetében egy engedélyezési procedúrát is le kell majd folytatni a fő munkahelyen március 1 és április 30 között. Így ELMÉLETben előfordulhat, hogy egy orvos örömmel dolgozna Érden továbbra is, de ehhez nem kapja meg az engedélyt.

Kedves Betegeink, érdi és Érd környéki lakosok!
Az intézmény részéről mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Romics a változásból veszteség nélkül, pozitívan jöjjön ki, bár néhány dologban mi is csak szurkolni tudunk.

A fejleményekről március 1 után természetesen folyamatosan tájékoztatjuk Önöket.

Mindenkinek jó egészséget kívánok.
Vigyázzanak magukra és szeretteikre.
Amint lehet, oltassák be magukat COVID ellen.

Érd, 2021. február 18
Tisztelettel:
Bárány Zsolt
főigazgató

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email