22_03_29_erdmost_nincskep

„A maszk velünk marad a következő években…”

22_03_29_erdmost_nincskep

„A maszk velünk marad a következő években…”

Náthás, megfázásos betegekkel, koronavírus-fertőzöttekkel gyakran találkoznak mostanában a háziorvosok, de mi a helyzet az influenzával? Az Érdi Televízió riportere dr. Varga Dániel háziorvossal beszélgetett.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A diósdi orvos elmondta: rendelőjükben négy háziorvos dolgozik, egyikük részt vesz az influenzafigyelő szolgálat munkájában, ám november 1-je óta nem talált influenzás beteget, és Varga doktor praxisában sincs.

– Náthával, megfázással, illetve covid-gyanús esetekkel találkoztunk az elmúlt három-négy hónapban. Tavaly tavasszal, amikor elkezdtünk maszkot viselni, szintén kevés volt az influenzás beteg. Úgy gondolom, a maszk viselése nem csupán a covid, hanem az influenza vírusa ellen is megvéd. A maszk viselése influenzajárvány idején is ajánlott lett volna, de ezt nem vettük komolyan, nem viselték sem az orvosok, sem a betegek. Azt hiszem, a maszk velünk marad a következő években, még akkor is, ha a covid megszűnik, hiszen a télen, tavasszal jelentkező vírusokat ki lehet így védeni – hangsúlyozta a háziorvos.

Még mindig érdemes beoltatni magunkat influenza ellen, hiszen nincs járvány – fűzte hozzá.

Hogy koronavírus-fertőzésünk vagy influenzánk van-e, azt a teszt tudja eldönteni, de a tünetek közt is vannak különbségek: mint Varga doktor elmondta, covidos betegei 80 százaléka elveszítette az ízérzékelését és a szaglását. 

A védőoltással kapcsolatban a háziorvos elmondta: ő már megkapta, a kollégáival egyetemben. Mellékhatásokat nem érzékelt. – Azt várjuk, hogy a pácienseink is megkapják – fűzte hozzá.

Az influenza-figyelőszolgálat adatait itt kísérhetik figyelemmel olvasóink.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email