22_03_29_erdmost_nincskep

Máglya vagy komposzt?

22_03_29_erdmost_nincskep

Máglya vagy komposzt?

Egyre hosszabbak a nappalok, olvad a jég, szikkad a sár - egy szó mint száz, nyakunkon a tavasz, no meg a kerti munkák: a gyümölcsfák metszése, a tavalyról maradt nyesedék, avar összegereblyézése, aztán az idei első fűnyírás... Van, aki komposztálja a zöldhulladékot, mások a zöldjárattal szállíttatják el, és van, aki elégeti. Ez utóbbira február 15-től április 30-ig ad lehetőséget az önkormányzat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az avar és kerti hulladék égetése során az alábbi tűzvédelmi szabályokat be kell tartani:

Az avart és kerti hulladékot  kizárólag jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni oly módon, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása által kár ne keletkezzen;

A kerti hulladékkal együtt kommunális, állati, alamint ipari eredetű hulladékot (például PVC, veszélyes hulladék) nem lehet.

A tűzrakás, valamint a tüzelőberendezés elhelyezése során kiemelten figyeljünk arra, hogy az égetés ne jelentsen tűz- vagy robbanásveszélyt. A tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad, és ha befejeztük a munkát, a tüzet el kell oltani.

Mindig legyen nálunk olyan eszköz, felszerelés, amivel a tűz továbbterjedése megakadályozható, a lángok elolthatók.

Fontos tudni azt is, hogy tilos az avar és kerti hulladék égetése vasárnap és ünnepnapokon, illetve az ezeket megelőző napokon 16:00 óra után, valamint abban az esetben, ha az illetékes miniszter tűzgyújtási tilalmat rendel el. Tilos égetni az orvosi rendelők, hitéleti középületek, az iskolák, az óvodák, és a szociális intézmények 100 méteres körzetében munkanapokon 18:00 óra előtt, valamint hitéleti középületek esetében a szertartás ideje alatt. Érd Felső-Parkváros M7 autópályán túli területen minden időszakban tilos az avar és a kerti hulladék égetése,kivéve, ha vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzések miatt kerül rá sor.

Aki megsérti a fenti rendelkezéseket, a 34/2013. (XI.7.) önkormányzati rendelet alapján bírsággal sújtható.  A helyszíni bírság legfeljebb ötvenezer forint lehet. Természetes személy esetén maximum kétszázezer, jogi személy esetén pedig legfeljebb egymillió forint közigazgatási bírság szabható ki.

Mielőtt tüzet gyújtunk, vegyük figyelembe azt is, hogy az avarégetéssel  jelentősen szennyezzük a levegőt. Aki szeretne környezetbarát módot választani, komposztáljon, vagy várja meg a megsemmisítéssel a zöldjáratot. Az ÉTH idén tavasszal is begyűjti majd a zöldhulladékot, de a pontos menetrend még nem ismeretes. Aki szeretne hamarabb megszabadulni az ágtól, nyesedéktől, elszállíthatja a hulladékudvarba, ahol nemcsak a zöldjáratok idején, hanem már most is fogadják az ilyen jellegű szállítmányokat.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email