haz

A koronavírus nem tudta csökkenteni az érdi ingatlanárakat

haz

A koronavírus nem tudta csökkenteni az érdi ingatlanárakat

Koronavírus ide vagy oda, az ingatlanárak sok nagyvárosban, illetve településen egyre magasabbra emelkednek. Közülük is vannak olyan példák, melyek esetében az áremelkedő tendencia töretlen. Az ingatlannet.hu elemzése szerint ide sorolható az érdi ingatlanpiac is, ahol 10%-os a drágulás.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

10% feletti az érdi ingatlanok drágulása

Az ingatlannet.hu statisztikai adatai szerint az érdi ingatlanárak még egy hónap erejéig sem mutattak csökkenést egyik hullám alatt sem. Úgy tűnik, hogy az árak előre menetelésének még egy olyan kaliberű esemény se tud gátat szabni, mint a Covid19. Érden belül a növekedés mértéke viszont lakóingatlan-típusonként eltérő.

Ha csak az idei évet és az eladó érdi házak átlag négyzetméter árát tekintjük, azt látjuk ,hogy januárban 530 ezer Ft/m2-ről indultak és októberben már 610 ezer Ft/m2-re ugrottak. Tehát ezen 10 hónap alatt átlagosan  15%-kal drágultak. Érden a téglalakások átlagos kínálati ára 20%-kal emelkedett, 620 ezer Ft/m2-ről 740 ezer Ft/m2-re.  A görbéket elnézve nem lehetetlen, hogy Érden tovább drágul majd mind a családi házak, mind a téglalakások átlagára a közeljövőben. Olyan nagy léptékű felfelé ívelésre, mint ami a koronavírus megjelenése előtt jellemezte a hazai ingatlanpiacot, valószínűleg nem számíthatunk. Az év második felében is csak bátortalanabb áremelkedés várható, mely alkalmanként stagnálásba csaphat át.

 

A koronavírusnak mégis sikerült valamit csökkentenie

Ha az ingatlanok átlagárait nem is, de téglalakások keresletét csökkenteni tudta a világjárvány. Mivel a karantén után egyre népszerűbbek lettek a családi házak a vásárlók körében, a téglaépítésű lakások iránt kevesebb érdeklődés mutatkozott. Még azok is elgondolkoztak egy kertes ház vételén, akik már rendelkeztek egy saját tulajdonú lakással. A bezártság ugyanis ráébresztette az embereket arra, hogy milyen nagy jelentősége van a szabad környezetnek. Ennek hatására megváltozott a vásárlók preferencia-rendszere és már nem a belvárosi kislakások az ingatlanpiac nagy slágerei, hanem a kertes családi házak.

A ingatlanvásárlók vonzónak tartják a vidéket

A karantén nemcsak a téglalakások népszerűségét döntötte meg, hanem a belvárosokét is. A járványidőszak alatt kedveltebbek lettek a nyugalmas kertvárosok a nyüzsgő belvárosokkal szemben. Ezek a változások persze nem tartanak majd örökké, könnyen lehet, hogy a tanév kezdetével és az irodai munkák visszaállásával újra a belvárosi kislakások lesznek a slágerek. Továbbá az állami kedvezményeknek köszönhetően fellendülő lakásépítés, valamint a rozsdaövezeti beruházások is a lakáspiacot támogatják. Mindenesetre, amikor otthont választunk, érdemes mérlegelni mi és mennyire fontos. Emellett pedig számolni kell a változásokkal is, hiszen lehet, hogy home office-ban nem fontos a munkahely közelsége, de ha vissza kell menni az irodába dolgozni, már nagyon is fontos szemponttá válhat.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email