22_03_29_erdmost_nincskep

Kivágják a beteg fákat a Duna-parton

22_03_29_erdmost_nincskep

Kivágják a beteg fákat a Duna-parton

Fakitermelés zajlik Ófaluban, a Molnár utca végén, ami a leromlott egészségi állapotú nemes nyár faállomány lecserélésére irányul. A munkavégzés miatt nagyon saras lett a Duna-partra vezető út, ezért Tetlák Örs tájékoztatót kért a Pilisi Parkerdő Ráckevei Erdészetétől a kialakult helyzetet illetően.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az alpolgármester hivatalos Facebook oldalán tette közzé Tóth Péter erdészetvezető levelét, amiben az áll, hogy a nemes nyárfákat sajnos megtámadta a kéregfekély (Cryptodiaporthe populea). Emiatt a fák koronája kiritkult, a záródáshiány miatt pedig az alsó lombkoronaszintben tömegesen jelent meg az inváziós zöld juhar és vadszőlő.

Eltávolításuk a területről csak tarvágással lehetséges, melyet mesterséges erdősítés követ. „Természetes folyamatokra alapozni szakmai hiba lenne részünkről, mivel az ártér őshonos fái ekkora hátrányból nem képesek benépesíteni a szigetet, egyedszámuk a szigeten sajnos csak néhány szálra tehető. A termőhely és klimatikus viszonyok alapján az optimális erdőtársulás itt a keménylombos tölgy-kőris-szil ligeterdő lehetne, azonban állományalkotó főfajai közül a kőris és szilek számát egy-egy gombabetegség tizedeli (Chalara fraxinea; Ophioshttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpga ulni).” – írja a szakmai vezető.

Tóth Péter a faanyag elszállításával kapcsolatban úgy tájékoztatott, hogy az idei fakitermeléseknél a lehető legkorszerűbb és az erdő szempontjából legkíméletesebb technológiákat alkalmazták (forwarder, harveszter).

A kitermelt faanyagot a sziget déli részén halmozták fel egy speciális erdészeti eszközzel. A darus szállító járművek az erdő területére így nem kell betérjenek, emiatt nem fog feltapadni a talaj a teherautók abroncsaira. A faanyag depóniák helyét esőzések után pedig töltőanyaggal stabilizálták. Ezektől az intézkedésektől azt várják, hogy legfeljebb a depókról történhet némi sárfelhordás, mely, ha meg is jelenik, akkor haladéktalanul gondoskodnak az eltávolításáról.

A faanyag szállítását alvállalkozók végzik, akiknek nyomatékosan felhívták a figyelmét a sebességkorlátozásra. Az erdészetvezető levelében kiemelte: az erdészeti munkálatok, így a szállítás ütemezését is sajnos nagymértékben befolyásolja az időjárás. Jelenleg a Dunán váratlanul levonuló árhullám miatt kell a kitermelt faanyagot február hónap folyamán mihamarabb elszállítaniuk. Az intenzív forgalom miatt ezúton is kérik az ott lakók szíves türelmét és megértését.

FRISSÍTÉS!

Az árhullám miatt az erdészet nem tudja folytatni az elszállítást, arra a Duna visszavonulását követően kerül sor. 

Hallgassa meg Tetlák Örs, alpolgármesterrel készült interjúnkat!


 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email