22_03_29_erdmost_nincskep

Kampány indult az unokázós csalók megfékezésére

22_03_29_erdmost_nincskep

Kampány indult az unokázós csalók megfékezésére

Az Érdi Rendőrkapitányság területén is gyakoriak az olyan esetek, amikor ismeretlenek hívnak fel időseket azzal, hogy egyik családtagjukat baleset érte vagy verekedésbe keveredett, sőt az is megesett, hogy egyenesen szerettük halálával riogatták a kiszemelt áldozatokat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az elkövetők meghatározott pénzösszeg vagy ékszerek átadására kérik az időseket, mondván, hogy így tudnak segíteni bajba jutott családtagjukon. 

 „Nagyon jól szervezett rendszer szerint dolgoznak, általában az éjszaka közepén érkezik a hívás. A stílusuk lehengerlő, szóhoz sem engedik jutni az időskorút, ezáltal érzelmi nyomás alá helyezik” – tudtuk meg Szoboszlainé Schiller Zsuzsannától, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetőjétől. 

Az elkövetők sokszor ügyvédre hivatkoznak, vagy orvosnak, mentősnek, hatósági személynek, rendőrnek adják ki magukat. Volt, aki odáig ment, hogy egy este két alkalommal is bejelentkezett, miután kevésnek találta a kapott pénzt. Fontos tudnunk, hogy a rendőrség nem telefonál. Legjobb, ha ilyenkor azonnal letesszük a telefont. A rendőrség kampányt is indított Bontsa a vonalat címmel, mert ez a leghatékonyabb védekezés ebben az esetben. „Szituációs gyakorlatokkal, magukkal az idősekkel játsszuk el a lehetséges helyzeteket, valamint igyekszünk megszólítani és bevonni azokat is, akik közel állnak hozzájuk: szociális gondozókat, egyházat, rokonokat, idősotthonokat, polgárőröket is.” 

Az efféle csalásokra is igaz, ami a legtöbb bűncselekményre, hogy könnyebb megelőzni, mint felderíteni. A rendőrség azt tanácsolja az időseknek, hogy gyanús éjszakai telefon esetében kételkedjenek, kérdezzenek, igyekezzenek minden lehetséges eszközzel meggyőződni a hallottak valóságtartalmáról. Értesítsék a rendőrséget, ha feltételezhető, hogy csaló van a telefon másik végén, hogy minél kevesebben váljanak áldozattá!

További javaslat, hogy az idősek ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, mert a hallott információt a bűnelkövetők felhasználhatják. Ne bízzanak meg a váratlanul jelentkező idegenekben! Ha gyanús telefonhívást kapnak, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot unokájukkal, hozzátartozójukkal, és ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát. Soha ne adjanak át pénzt vagy más értéket idegenek! Bűncselekmény gyanúja esetén értesítsék a rendőrséget!

Fontos tudni, hogy a csalók felkészülnek a bűncselekmények elkövetésére, és a sértett bizalmának elnyerése érdekében olyan valós információt is közölhetnek, amelyet előzetesen megszereztek.

Mindennapi jelenséggé vált az is, hogy idegenek jelennek meg, hivatalos személynek adják ki magukat, hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kérésekkel – ELMŰ-ellenőrzés, vízóra-, gázóraleolvasás –, bejutnak a lakásba és a tulajdonos figyelmét elterelve elemelik az értékeket.

A legfontosabb, hogy óvakodjunk az idegenektől, és ne engedjük be őket lakásunkba. Ha mégis beengedünk valakit, mindig legyen velünk egy szomszéd vagy rokon. Amennyiben a hívatlan vendég akaratunk ellenére belépett otthonunkba, egy pillanatra se hagyjuk felügyelet nélkül! Ha kellő határozottsággal lépünk fel, vélhetően meghátrál és távozni fog. A „vendégtől” mindig kérdezzük meg a nevét, és írjuk fel a gépkocsija rendszámával együtt.

Az időskorúak sérelmére elkövetett jogsértések során az elkövetők azt használják ki, hogy az idősek gyakran élnek egyedül, a figyelmük könnyen elterelhető, és olykor hiszékenyek is. A biztonságuk nagymértékben növelhető megfelelő óvatossággal és körültekintéssel.

Legyünk gyanakvóak a házaló árusokkal, az utcáról betérő „bajba jutottakkal”! Idegen kérésére ne váltsunk pénzt és legyünk figyelmesek, ha nagy címletű bankjegyből kell visszaadnia, nehogy hamis pénzzel fizessen!

Biztonságunk érdekében érdemes megismerni a szomszédokat, és kölcsönösen figyelni egymásra, a házra, az utcára és a környékre. Aki elutazik, kérjen meg valakit, hogy ügyeljen a lakásra és ürítse a postaládát!

Aki mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a bárhonnan ingyenesen hívható 107-es, illetve 112-es segélykérő számon! Bizalommal vehetjük igénybe az Áldozatsegítő Szolgálat ingyenesen hívható számát is: 06-80-244-444.
 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email