22_03_29_erdmost_nincskep

„A jó befektetés a jövőt szolgálja”

22_03_29_erdmost_nincskep

„A jó befektetés a jövőt szolgálja”

Szerdán ünnepélyes keretek közt letették a Batthyány iskola alapkövét, amire Spányi Antal megyés püspök kérte Isten áldását. T. Mészáros András polgármester azt hangsúlyozta: a baloldali-liberális városvezetés nehéz örökséget hagyott rájuk, de a Batthyány-programmal megkezdődhetett a város építése.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Minden érdi látogatásom alkalmával öröm tölti el a szívemet, hiszen jó érzés egy olyan városba jönni, amely él és fejlődik, amelyben a családokkal törődnek, amelyben a jövőt, az iskolákat, valamint a sportot fontosnak tartják. Jó érzés látni a fejlődést – e szavakkal köszöntötte Spányi Antal. a Székesfehérvári egyházmegye megyés püspöke a Batthyány iskola szerdai alapkőletételén megjelenteket.

Mint mondta, öröm számára, hogy a kormányzat, az önkormányzat és az egyház összefog a gyerekek, a jövő szolgálatában.

– A jó befektetés a jövőt szolgálja. Az oktatás egészen biztos, hogy jó befektetés, amit felelősen kell végigvinni és eljutni a célig – azaz az iskola átadásáig –, és az is fontos, hogy aztán ebben az iskolában megfelelő munka folyjon, magas szintű oktatás és kiváló nevelés. Hogy olyan gyerekek, fiatalok hagyják el az iskolát, akik felkészültek arra, hogy magasabb tanulmányokat végezzenek, megállják a helyüket az életben, nemcsak magukra és szűkebb családjukra gondolva, hanem arra a társadalomra is, amely áldozatot vállalt az ő tanulásukért. Nemcsak okos embereket akarunk látni, hanem olyanokat, akiknek az eszük mellett a szívük is helyén van, akik tudják, mivel tartoznak egy országnak, egy nemzetnek, akik tudják, mit jelent magyarnak lenni, és azt az adósságot, amit teremtettek maguknak a tanulmányaik alatt, azt vissza is akarják fizetni – hangsúlyozta Spányi Antal, aki a Jóisten áldását kérte az iskolára, illetve az alapkőre.

Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő köszöntőjében felidézte, hogy a Modern Városok Program keretében Érden 2015. és 2022. között jelentős fejlesztések zajlanak több területen. Mint mondta, soha annyi beruházás nem volt Érden, mint ezekben az években. A mai alapkőletétel szerves része ennek a folyamatnak, azaz Érd fejlesztésének és a kor követelményeihez való folyamatos igazodásnak.

– Ezt a korszakot nemcsak megélni akarjuk Érden, hanem megalkotni is – fogalmazott Aradszki András, aki hangsúlyozta: reményei szerint a felépülő Batthyány iskola meghatározó tényező lesz a város életében, mert itt lelki útravalót is kapnak majd a gyermekek.

– A magyar kormány szerepe az, hogy támogassa a gyermekeket nevelő családokat, a diákokat, és a hivatásukat odaadóan végző pedagógusokat. Fontosnak tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg kiemelni, hogy ez a szándék, elkötelezettség azon határon túli területekre is kiterjed, ahol magyarok élnek és születnek – tette hozzá Aradszki András.

T. Mészáros András polgármester ünnepi beszédében azt hangsúlyozta: ezen alkalommal Érd ötödik középiskolájának alapkövét helyezik el.

– 2006-ban, amikor a választók bizalmából átvettük a város irányítását, tudtuk, hogy haladéktalanul el kell kezdeni Érd építését. Az első lépés a Batthyány-program megalkotása volt, azon tények alapján, amelyekkel hirtelen szembesültünk: hogy kiürült a városkassza, sőt, jelentős hiány halmozódott fel. A város intézményei lepusztult, sőt, sok helyen életveszélyes állapotban voltak, az egészségügyi intézményekben ellehetetlenült a munka, nem épült út, és a megyei jogú város címet elnyert Érd háromnegyed részén nem volt csatorna. Ezt hagyta örökül ránk a baloldali-liberális városvezetés, Döcsakovszky–Csőzik duó, meg a többmilliárdos hiányt. Gyurcsány híveinek sem elképzelése, sem elkötelezettsége nem volt, és nincs most sem aziránt, hogy hogy építsék a várost, ahol élünk. Nem tettek semmit, ezzel szemben mindent, amit lehetett, eladtak, külföldiek kezére játszottak. Nehéz örökség volt ez – hangsúlyozta T. Mészáros András, hozzátéve: a városnak mindössze két középiskolája volt, és az óvodai férőhelyekből a kevésnél is kevesebb volt.  A Batthyány-program végrehajtását tehát haladéktalanul el kellett kezdeni, amihez Orbán Viktor kormánya két alkalommal is nagy segítséget nyújtott: először az adósságkonszolidációval, majd a Modern Városok Program elindításával.

– Az egyik legfontosabb feladat a város meglévő oktatási, nevelési intézményeinek megújítása és újak építése. Mert ahhoz, hogy valóban várost építsünk, olyan fiatalokra van szükség, akik itt, Érden járnak bölcsődébe, óvodába, általános és középiskolába. Ezért építünk bölcsődéket, óvodákat, iskolákat – hangsúlyozta a polgármester, kiemelve: Érd épül és gyarapodik; tíz éve az alvóváros felébredt, és mára tettre kész, dinamikus közösséggé erősödött.

– Soha annyi építkezés nem volt Érden, mint manapság. Ez a jövő – ez az a város, amit gyermekeink és unokáink fognak majd belakni. Ezért érdemes dolgozni, éppen ezért a közösségért tevékenykedő várospolitika a jó, nem pedig az egyéni érdekeket érvényesítő pártpolitika. Ehhez nélkülözhetetlen a jó kapcsolat, az együttműködés a kormánnyal. Aki városépítés helyet a kormányt gyalázza, aki ellene szavaz minden építésnek, fejlesztésnek, és sok-sok év helybenjárásra kárhoztatja Érdet, az bűnt követ el. Márpedig Érd felébredt, és nincsenek már elpazarolható évei. Évtizedekig hiába várt a város az építésre fordítható kormányzati forrásra. A Modern Városok Programmal ez a helyzet gyökeresen megváltozott. Az elmúlt 13 évben majdnem 140 milliárd forint érkezett és érkezik a városba – aki ezt önző politikai érdekei miatt eldobja, hatalmas hibát követ el, elsősorban a jövő generációja ellen – hangsúlyozta T. Mészáros András.

Az iskolát érintően a polgármester hangsúlyozta: a szülők olyan intézményt keresnek, ahol biztonságban tudják gyermekeiket, és ahol nemcsak tudást, hanem értéket is kapnak.  

– Az egyházi iskolák ilyen helyek; ahol a hit, a remény és a szeretet emberséges embert formál. A hazájukat, családjukat, a helyi közösséget szerető és tisztelő embereket. Szeretném megköszönni Spányi Antal megyés püspöknek, hogy segít ezt megvalósítani; köszönöm, hogy együtt építhetjük Érdet – zárta szavait T. Mészáros András.

Sárközi Márta tankerületi igazgató örömét fejezte ki afelett, hogy a gyermekek számára egyre több lehetőség nyílik Érden. A Batthyány iskolával kapcsolatban kiemelte: ebben az intézményben a pedagógusok a toleranciára, a tiszteletre, az empátiára, a segítőkészségre nevelik a gyerekeket, és az elsődleges hangsúly mindig is a nevelésen volt. Sárközi Márta hozzátette: a sportiskola kitűnő eredményeivel nemcsak a tankerületnek, hanem a városnak is nagy elismerést tud szerezni.
– Ennek az intézménynek szellemisége, hangulata van, amit – bízom benne – át tudunk örökíteni az új épületbe is – zárta szavait.

A Batthyány iskola építkezéséről, a projekt részleteiről itt olvashatnak bővebben.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email