22_03_29_erdmost_nincskep

Jégkorszakok jönnek és mennek

22_03_29_erdmost_nincskep

Jégkorszakok jönnek és mennek

A szakemberek egyre vadabbul kongatják a vészharangot a klímaváltozással kapcsolatban, állítják: az évszázad végére 3–5 Celsius-fokkal lehet magasabb a globális átlaghőmérséklet az ipari forradalom előtti szinthez képest.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Már 2 Celsius-fokos emelkedés is súlyos katasztrófához vezethet, a 3–5 fokos pedig beláthatatlan következményekkel járhat az emberiségre nézve.Mondhatnánk hát, hogy igen aktuális volt az Érdi Csillagászati Klub legutóbbi előadása, bár Telbisz Tamás, az ELTE Természetföldrajzi Tanszékének docense a Föld változó pályaelemei és az éghajlatváltozások című előadásában nem az emberiség által hihetetlenül és aggasztóan felgyorsított folyamatokról beszélt, hanem olyan jelenségekről, amelyek tőlünk függetlenül eredményeznek időről időre időjárás-változást.

A mai felmelegedés korántsem egyenes vonalú változás, ma már tudjuk – tudják az ezzel foglalkozó tudósok –, hogy a Föld utolsó 2,5 millió évének éghajlatára a legjellemzőbb a melegebb és hidegebb időszakok váltakozása. A közbeszédben egy, mindent elpusztító jégkorszakot szokás emlegetni, ezzel szemben több, különböző intenzitású ilyenről beszélhetünk.  A legelterjedtebb elképzelés (Milankovics-elmélet) szerint a jégkorszakok kialakulása a Föld pályaelemeinek ingadozásaival hozható összefüggésbe. Ilyen a bolygónk ellipszis alakú pályája körtől való eltérésének és a forgástengely dőlésének változása, valamint a forgástengely imbolygása (forgás közben a tengely egy kúpot ír le). Telbisz Tamás ezeknek a folyamatoknak a részleteibe avatta be hallgatóit minden szakszerűsége ellenére élvezetes és közérthető stílusban.
Amit ebből laikusként leszűrhetünk: a pályaelemek változása a Földet érő napenergia módosulását eredményezi. Éghajlati modellekkel végzett számítások azonban arra utalnak, hogy ezzel a periodikus ingadozással néhány fokos átlagos hőmérséklet-változások nem magyarázhatók. Ezért ma úgy gondolják a tudósok, hogy a pályaelemek ciklikus ingadozásai elindítják a hőmérséklet megváltozását, és egyben olyan folyamatokat váltanak ki, amelyek tovább fokozzák az eredeti változást 

Az említett pályaingadozások nem azonnal és nem látványosan hatnak Földünk időjárására, több tízezer, akár százezer éves ciklusokról beszélhetünk, a következő jégkorszakig is van még legalább 23 ezer évünk – ha addig mi magunk élhetetlenné nem tesszük a Földet.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email