22_03_29_erdmost_nincskep

„Ilyenkor kellene, hogy Érd a legszebb arcát mutassa”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Ilyenkor kellene, hogy Érd a legszebb arcát mutassa”

A közterületi maszkviselési szabályokról, a járvány második hullámának érdi helyzetéről, a költségvetés jelenlegi állapotáról, az építményadó megemeléséről és a Fácán óvoda szabálytalan közbeszerzéséről is beszélt Csőzik László polgármester az Érd FM 101.3-nak adott interjújában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS




Mint arról Érd polgármestere beszámolt, a múlt szerdán meghozott intézkedések értelmében a város számos közterületén kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. Ezzel kapcsolatban kifejtette, a döntést a képviselőkkel közösen vitatták meg, s módosítottak is az előzetesen tervezett szabályokon, amiket a héten is felülvizsgálnak.

A maszkviselés ellenőrzésével kapcsolatban kifejtette, ha hoznak egy rendeletet, annak végrehajtásáról gondoskodni kell, s ezt a közeljövőben szigorítják is.

„Azt nem tehetjük meg, hogy hozunk egy jogszabályt és a végrehajtatásáról nem gondoskodunk. Ez mindannyiunk érdeke”

– hangsúlyozva a közösség egészének be kell tartania a maszkviselésre vonatkozó szabályokat. Kifejtette azt is, hiába kéri, nem kapja meg a helyi járványügyi adatokat, csupán azt, hányan kerültek kötelező járványügyi megfigyelés (hatósági házi karantén) alá. Megosztotta, tudomása van olyan konkrét érdi esetről, ahol huszonéves fiatalember halt meg nagyon rövid lefolyású Covid-fertőzésben.

A korlátozások értelmében az amatőr csapatsport tilos, így elméletileg a Papi Földeken is be kellett volna zárni a sportpályákat, ennek ellenére a hétvégén mindegyik pályán sportoltak. Ezzel kapcsolatban kifejtette, utánanéz a dolognak és rövidebb pórázra fogják a Papi földeket üzemeltetőket.

A járvány első hullámában bezárták a játszótereket. Műsorvezetői kérdésre, hogy a második hullámban miért vannak nyitva a játszóterek, elmondta, alapvetően a szigorúbb intézkedések híve, de megnézték a hatóságok ajánlásait, amelyek alapján alakították ki az új szabályozást. Ismét felhívta a figyelmet rá, hogy a múlt héten bevezetett rendeletet ezen a héten felülvizsgálják.

A közterületeken kötelezővé tett maszkhasználat ellenőrzésével kapcsolatban Csőzik László megosztotta, hogy az önkormányzat nem mondhatja meg a hatóságoknak, hogyan büntessenek, de a héten áttekintik ezt a rendőrkapitánnyal és ha úgy ítélik meg, hogy az emberek nem tartják be a szabályokat, akkor szigorítások várhatóak.

„A fokozatosságot kell figyelembe venni. Első ízben legyen egy határozott figyelmeztetés, ha tömegessé válnak ezek a kihágások, akkor a rendőrség akkor jár el helyesen, ha közbelép”

– fejtette ki a polgármester. Megemlítette, hogy mivel még nem voltunk hasonló helyzetben, „nincs tankönyvi protokoll”, az ilyen helyzeteket „ki kell kísérletezni”. Hozzátette, a jogi világban is egy új szabályozásnak mindig van mozgástere, melyet a bírói gyakorlat határoz meg – vont párhuzamot a polgármester.

A tavaszi első hullám során széles civil összefogás volt tapasztalható a városban a rászorulók, idősek, karanténban lévők megsegítésére. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott Csőzik László, aki kér segítséget, annak a Szociális Gondozó Központ munkatársai segítenek, így például az élelmiszer- és gyógyszervásárlásban is, de továbbra is lehet igényelni maszkokat. Részletezte, a munkájukat elveszítőknek ismét lehetőségük nyílik önkormányzati segély kérésére.

„Valahogy mindenki méricskéli, mennyire súlyos a helyzet. De amikor az ember azt hallja, hogy a saját utcájában halt meg valaki, akkor természetesen elszörnyed. Már látjuk, hogy ahogy a vírus terjed, nem csak az időseket veszélyezteti. Ilyenkor kell összefognunk! Azt mondják, Érd alvóváros és kevésbé teremtődött meg a közösség, de pont ilyenkor kellene, hogy Érd a legszebb arcát mutassa” – folytatta a polgármester, aki beszámolt arról, sok civil szervezet meg fog mozdulni és ha igény van rá, be fog indulni ez az intenzív segítségnyújtás. Hozzátette, eddig 1500 érdi lakos igényelt maszkot az önkormányzattól.

T. Mészáros András, az Érdi Fidesz elnöke pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, Csőzik László brutális adóemelésre készül. Ezzel kapcsolatban a polgármester kifejtette,

T. Mészáros András úgy tálalta az adóemelést, mintha mindenkinek megemelnék az építményadóját,

melyet éppen T. Mészáros Andrásék emeltek közel duplájára 2010-2011-ben. Részletezte, az építményadó emelése kizárólag a gazdasági társaságokra vonatkozik, ahol ennek mértékét négyzetméterenként 1000 forintra emelik. A magánszemélyekre nem vonatkozik emelés, az továbbra is 440 ft/négyzetméter.

Megjegyezte azt is, a rendelkezést a kormányzati elvonások miatt kellett bevezetni, amellyel többtízmilliós plusz bevétele keletkezik a városnak.

A költségvetéssel kapcsolatban kitért arra is, hogy a város főösszege 14 milliárd forint. Az idei évre 11,2 milliárddal kalkulálnak, de 2,8 milliárd forint „hiányzik a rendszerből”.

Csőzik László szerint a korábbi városvezetés hazudik, amikor azt mondja, tele a város kasszája. Kifejtette, a Modern Városok Programban rendelkezésre álló források célzott pénzek, azokat másra nem lehet fordítani. Azonban a város bevételei nem fedezik az alapvető működéshez szükséges kiadásokat. Épp ezért még 2015-ben kötöttek egy megállapodást a kormánnyal, amely kiegyensúlyozza a bevétel és kiadás közötti különbözetet. Idén 1,9 milliárd forintnyi támogatást kértek a Pénzügyminisztériumtól, hiszen az iparűzési adóból származó bevétel legalább 400 millió forinttal csökkent és a gépjárműadó és súlyadó miatti elvonások miatt további 240 millió forinttal csökkentek a város bevételei, hiszen ezen tételek „átsuhannak a városon”.

A költségvetési hiány 20%-ra emelkedett, ezért alapvető szolgáltatások finanszírozására sem jut elegendő pénz, ennek ellenére az ígért fejlesztéseket igyekeznek végigvinni, épp ezért az aszfaltozási és járdaépítési programot is folytatják, így a Diósdi úton is már építik a járdát.

Kérdésre Csőzik László beszámolt a Fácán Óvodánál történt szabálytalan közbeszerzésről is, ahol a cégek összejátszottak, mely miatt 15-16 óvodai közbeszerzés esetében is a korábbi alpolgármester, Bács István rokonsága, a General Invest Bau Kft. nyerte a közbeszerzést. Ám a szabálytalanság miatt a támogatás negyedét, 70 millió forintot vissza kell fizetni. Csőzik László felszólította a cégeket, hogy a város helyett ezt az összeget ők fizessék vissza.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email