22_03_29_erdmost_nincskep

Ha elfagy a vízóra…

22_03_29_erdmost_nincskep

Ha elfagy a vízóra…

Bár itt a tél közepe, még számíthatunk komoly fagyokra. Aki a decemberi, enyhébb napokon nem tette meg, annak most érdemes egy kis figyelmet fordítania arra, hogy megóvja vízmérőjét az elfagyástól. A jogszabályok szerint a fogyasztóknak kötelességük gondoskodniuk a vízmérő fagy elleni védelméről.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tekintve, hogy a tavalyi évtől az ÉTV már csak évi egy alkalommal olvassa le a lakosági ügyfelek fogyasztásmérőit, azt javasolják, hogy havonta legalább egyszer ellenőrizzük a vízóra és ivóvízhálózat állapotát, télen pedig előzzük meg a vízóra elfagyását.

– Legegyszerűbb, ha egy kartondobozt borítunk a mérőre, vagy letakarjuk egy pokróccal, hungarocell-lapokkal vagy más hőszigetelő anyaggal. Az ÉTV-nek van fagyvédelmi szolgáltatása; ennek keretében térítés ellenében téliesítik a vízmérőt és a kerti csapot a munkatársaink – mondta lapunknak Tulipán Norbert, az ÉTV ügyfélszolgálati irodavezetője, aki kérdésünkre elmondta azt is: a fagyveszély akkor fenyeget, ha tartósan nulla fok alá esik a hőmérséklet.

Az elfagyás jele lehet, ha a lakásban hirtelen lecsökken, vagy teljesen elmegy a víznyomás; ha azt látjuk, hogy az aknából ömlik ki a víz; és akkor is, ha a vízmérő számlapja elrepedt, összetört, illetve a mérő eldeformálódott. Az elfagyott vízórát a felhasználó költségén cseréli a társaság, és ez nem olcsó mulatság, főleg, hogy az elfolyt vizet is meg kell fizetni. (Egy kis öröm azért van az ürömben: a csatornadíj megfizetése alól lehet mentességet kérni.)

Tulipán Norberttől azt is megtudtuk, hogy ebben a téli szezonban még találkoztak elfagyott vízórával, sőt, a tavalyi enyhe télen sem, de két évvel ezelőtt, azaz 2018 januárjában és februárjában kiemelkedően sok ilyen eset volt – százasával kellett a vízmérőket kiolvasztaniuk, kicserélniük.

Télen nem használt nyaralóépületek esetén fontos még, hogy ezeknél nemcsak az épületben kell vízteleníteni, hanem az épület és a vízmérő közti belső vezetékhálózatot is le kell üríteni, hogy elkerüljük a balesetet.

– Sajnos, a nyaralók esetében fennáll annak a veszélye, hogy csak hetekkel, hónapokkal később veszik észre, ha baj van. Két éve előfordult, hogy áprilisig folyt a víz az ügyfél telkén. Itt is a vízóra fagyott el. Ellenőrizzük hát rendszeresen a vízmérő állapotát, és a házi hálózatét is. Aki nem téliesítette és szigetelte a vízmérőjét, az heti egyszer mindenféleképp nyissa fel az aknát, és nézze meg. A legkisebb nyomáscsökkenés esetén is gondoljunk arra, hogy esetleg elfagyás okozza a problémát – tanácsolta Tulipán Norbert.

Bővebb információt a társaság honlapján kaphatnak az érdeklődők. Az ÉTV közérdekű, illetve aktuális témákban e-mailben is nyújt tájékoztatást azoknak, akik feliratkoznak erre a lehetőségre.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email