22_03_29_erdmost_nincskep

Gyermekvédelem, negyedszázada

22_03_29_erdmost_nincskep

Gyermekvédelem, negyedszázada

25 éve jött létre a Fészek Gyermekvédő Egyesület, a születésnapot pedig a Duna Palotában ünnepelték különleges programokkal. A rendezvény háziasszonya Szily Nóra volt, a főszerepben pedig az emlékek, a közös élmények és az a sok-sok gyermek és nevelőszülő állt, akiknek az elmúlt években a Fészek vált az otthonukká.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A születésnapi ünnepségen nevelőszülők meséltek a Fészekhez való kötődésükről, a nevelt gyermekek kedveskedtek, zenei, táncos, illetve irodalmi produkciókkal, majd pedig az egyesület egyik munkatársának amatőr színtársulata lépett fel egy improvizációs előadással. 

– Azok a bátor nevelőszülők, akik megpróbáltak 25 évvel ezelőtt kicsit lépni és nemcsak ruhát, élelmet és szállást adni a gyermekeknek, hanem annál sokkal többet, elindultak a civilség útján. Azt nagyon nagyra tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy meg tudtuk őrizni ezt a fajta létünket és szemléletünket. Bízom benne, hogy még nagyon sokáig fog működni ez az egyesület – mondta el Csipák Péterné Irénke, a Fészek Gyermekvédő Egyesület elnöke. Az ő nevéhez fűződik egy mondás a Fészekben. Amikor megkérdezték tőle, hány gyermeket nevelt fel, csak annyit felelt: 150-ig számoltam.

Az induló 12 nevelőszülőhöz képest ma már 160-an vannak, és a gyermekek száma is elérte a 400 főt, a kezdeti 35-höz képest. A vasárnapi ünnepségen ennek a 160 embernek szerették volna megköszönni a segítségnyújtást.

– Egyrészt a nevelőszülőknek szeretnénk megköszönni, hogy 25 éven át segítették, támogatták az eddigi munkánkat, illetve a támogatóink, segítőink kaptak meghívást erre az ünnepségre. Tíz évvel ezelőtt volt itt a Duna Palotában egy jótékonysági eseményünk és most visszatértünk ebbe a patinás épületbe, hogy ezzel is emeljük az est színvonalát – emelte ki a rendezvényen Nyitrai-Hell Szilvia, az egyesület sajtóreferense.

Az egyesület oldaláról voltak olyanok is, akiknek a munkássága egészen a kezdetekig nyúlik vissza. Vincze Dezsőné Danica korábban elnöke volt, ma pedig tiszteletbeli elnöke az egyesületnek. Meghatódva figyelte a gyermekeket, akiket felneveltek.

– Amikor az alapítókkal és a nevelőszülőkkel elindítottuk ezt az egyesületet, még nem gondoltuk, hogy most itt leszünk veletek, 25 évvel később. Annak idején azt tapasztaltuk, hogy az állami gyermekvédelem nem úgy működik, ahogy kellene. Volt akkor egy nyilvános közgyűlés, ahol a gyerekek bátran kiálltak és virágot vittek a megyei képviselőknek, és ők kérték, hogy a Fészek egyesület kezelhesse a pénzt, amit az állam adott. Ennek is köszönhető, hogy akkor elindulhattunk – mesélte köszöntő beszédében Vincze Dezsőné Danica.

Szily Nóra, az est háziasszonya korábban Érden élt és már akkor követte az egyesület munkásságát, amikor pedig felkérték a műsorvezetésre, mint mondta, rögtön megdobbant a szíve.
– Elgondolkodtam a fészek jelentésén, ismerve az egyesület munkáját. Oly tiszteletre méltóak ezek az emberek, és én oly szívesen állok melléjük, hogy nem volt kérdés és kétely bennem, hogy itt leszek. Az ember a családi fészekben kezd először önmagáról képet kapni, ott tanul meg bízni másokban, és ott tanulja meg szeretni önmagát. Mindenki, aki ebben az egyesületben dolgozik, ebben támogatja a gyermekeket, édesanyákat, családokat, és szerintem ez megérdemli az ünneplést és megérdemli a támogatást – hangsúlyozta Szily Nóra, a rendezvény háziasszonya.

A köszöntőket és az ünnepi műsort követően egy állófogadással vendégelték meg a nevelőszülőket, gyermekeket, és a résztvevőknek lehetőségük nyílt beszélgetni, visszaidézni az emlékeket. Emellett egy kis finomsággal, egy különleges, Fészek25 feliratú tortával is megvendégelték a jelenlévőket.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email