22_03_29_erdmost_nincskep

Gyerekek örömére

22_03_29_erdmost_nincskep

Gyerekek örömére

Hatalmas fák előtt kicsi ház, évek óta változó, szépülő és megújuló sziklakerttel. A hozzávaló termések, díszek összeválogatása Kovács Ibolya Zsuzsannának valódi örömforrás. Íme az Érd legszebb kertjeit bemutató sorozatunk következő állomása.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Az én kertem olyan, mint egy arborétum, tele olyan fákkal, amiket nem is én ültettem, hanem nőttek maguktól. Kirándulásaimról magam is sok növényt hoztam haza, ezek mára megnőttek, és pótolják a nagyszüleim régi fáit, amelyek sajnos már elpusztultak” – így kezdte kertje bemutatását Zsuzsa, az Érd Médiacentrum kertszépségversenyének egyik nevezője.

Hatalmas, több mint 400 négyszögöles kertjében rengeteg a hatalmas fa, tényleg olyan, mintha erdőben járnánk. Az egyik tisztáson óriási, masszív vaslétra, amivel a legmagasabb ágról is le lehet szedni a gyümölcsöt – még a nagyapja csinálta. Zsuzsa 1975-ben költözött be a nagyszülői házba, azóta alakítja a kertet. A barackon, dión, almán, körtén, szilván kívül megterem itt a naspolya, a füge, a birs is, a lombhullatók mellett pedig egy tiszafa nyújtogatja hatalmas, örökzöld ágait, és egy Erdélyből idetelepített fenyőfa is zöldell. A kerítés mellett szeder nő, a tornác oszlopára rózsa kapaszkodik, még teljes pompájukban nyílnak a rózsaszín és piros fejek. A virágágyásban nemes és vadvirágok nőnek teljes harmóniában: Zsuzsa a kirándulásokról hazahozott egy-egy tövet, ügyelve arra, hogy a védett növényekhez ne nyúljon. Sokat dolgozik a kertben, permetezni nem szokott, sajnos, idén el is pusztította a szőlőt a peronoszpóra.

Két éve nyugdíjas, élvezi, hogy hirtelen sok lett a szabadideje, ennek jelentős részét a kertben tölti. Tagja nyugdíjas- és egyéb kluboknak is, kirándul, összejár a családdal, a barátaival, aktív életet él. „Nagyon szeretem a természetet, inkább a levegőn töltöm az időmet, mint odabent. A sok fa mellett a rózsáim is nagy örömet jelentenek, de a legtöbbet a sziklakertemmel foglalkozom, amit folyamatosan alakítok. A köveket a kirándulásokról cipeltem haza, ahogy a tobozokat, terméseket is. Csigák, kagylók, ágak emlékeztetnek ezekre az élményekre.

A lányom játékai is helyet kaptak apránként a kertecskémben. A szomszédban egy bölcsőde van, jönnek a gyerekek, a szülők, meg-megállnak, nézegetik az apróságokat, és boldogan fedezik fel az új szerzeményeimet. Nemcsak a magam, hanem az ő örömükre is építem, szépítem. Nagyon ügyelek az ünnepi dekorációra is, húsvétkor tojásokat aggatok fel, novemberre tököket faragok, karácsonyra szaloncukrot teszek ki” – meséli Zsuzsa, aki most már az őszi dekorációra készül.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email