22_03_29_erdmost_nincskep

Folyamatosan ellátják a rászorulókat

22_03_29_erdmost_nincskep

Folyamatosan ellátják a rászorulókat

Rendkívüli intézkedésekre tett javaslatot a városvezetésnek Aradszki András országgyűlési képviselő múlt csütörtökön. Szűcs Gábor alpolgármester kedden válaszolt, hangsúlyozva: az önkormányzat intézményeinél dolgozókat nem bocsájtják el, a rászorulók ellátása biztonságos és folyamatos.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Aradszki András országgyűlési képviselő múlt csütörtökön megbeszélést folytatott Szűcs Gábor alpolgármesterrel. A kereszténydemokrata politikus ott elhangzott javaslatait a Polgármesteri Hivatal illetékes szakembereivel megvizsgálták, ennek eredményéről kedden az alpolgármester telefonon tájékoztatta Aradszki Andrást, közösségi oldalán pedig a közvéleményt.

Az országgyűlési képviselő azt javasolta: vállalja a város, hogy csak súlyos kötelezettségszegés esetén szüntet meg munkaviszonyokat intézményeinél, gazdasági társaságainál. Ezzel kapcsolatban Szűcs Gábor hangsúlyozza: jelenleg az önkormányzatnál és annak intézményeinél, illetve gazdasági társaságainál is több betöltetlen álláshely van, azaz az önkormányzat nem elbocsájtani, hanem felvenni szeretne munkavállalókat, köztisztviselőket és közalkalmazottakat. Elbocsájtásokról tehát szó sincs, nincs miért aggódniuk az önkormányzat intézményeinél dolgozóknak.

A másik javaslat az volt, hogy a vendéglátással, turizmussal, egyéb személyes szolgáltatással foglalkozó helyi vállalkozások esetében az önkormányzat hirdessen helyi adófizetési moratóriumot. Az alpolgármester válaszában hangsúlyozza: a helyi önkormányzat – a helyi adókról szóló törvény rendelkezései szerint – ezt nem teheti meg, csak törvény változás esetén. E tekintetben számítanak Aradszki András előterjesztésére. „Még ha módosítanák is a törvényt, számolnunk kell azzal is, hogy amennyiben az önkormányzat bevételei csökkennek (márpedig a koronavírus járvány következtében előre láthatólag csökkenni fognak), és további bevételektől esnénk el, akkor miből fizetnénk a város szolgálatában dolgozókat, szociális gondozókat, óvodapedagógusokat, bölcsődei dolgozókat és közalkalmazottakat? Javasoltam a Képviselő úrnak, hogy indítványozza a parlamentben plusz források biztosítását az önkormányzatok számára a kieső bevételek pótlására” – írja.

Aradszki András felvetette továbbá, hogy az önkormányzat képezzen egy felülről nyitott alapot minimum 70 millió forint összegben a veszélyhelyzet miatt munkájukat elvesztők megsegítésére, dolgozza ki az alapjuttatásainak feltételeit. A munkájukat elvesztőket segítő alapba csoportosítsák át az Érdi Napok teljes idei költségvetését is. Ezzel kapcsolatban Szűcs Gábor azt hangsúlyozza: a munkájukat elvesztők ellátása, anyagi támogatása a jelenleg hatályos törvények szerint a kormány feladata, a támogatás forrása pedig a központi költségvetés. A javasolt 70 millió forintos alap csak rendkívül csekély segítséget nyújtana a munkájukat elvesztők számára. „Az önkormányzatnak rengeteg nem várt kiadást jelent a veszélyhelyzet, lényegesen nagyobb a többletköltség, mint a néhány elmaradt rendezvényen „megtakarított” pénz. Ezt inkább a védekezésre, köztük a benne résztvevők és a rászorultak ellátására fordítjuk.”

Az országgyűlési képviselő javasolta, hogy a szociális ellátó szervezet mérje fel az élelmezés, gyógyszerellátás területén segítségre szoruló időseket, a gyermekeiket egyedül nevelőket, és vegyék fel a közgyűlésben frakcióval rendelkező pártok vezetőivel a kapcsolatot a segítség megszervezése érdekében. Az alpolgármester közleményében azt hangsúlyozza: ezek javarészt kötelező feladatok. „Szociális Gondozó Központunk személyesen ismeri a rászorulókat, folyamatos kapcsolatot tart az élelmezés, valamint a gyógyszerellátás területén segítségre szoruló idősekkel, a gyermekeiket egyedül nevelőkkel, ugyanakkor hasznosnak tartottam, hogy ebben a kérdésben is egyeztettünk” – jegyzi meg, hozzátéve: az önkormányzat által létrehozott zöld számon bárki jelentkezhet a veszélyhelyzet alatt, aki segítségre szorul, senkit nem hagynak magára. A rászorulók ellátása biztonságos és folyamatos. A közgyűlésben lévő képviselőcsoportok vezetőivel a polgármester folyamatosan tartja a kapcsolatot.

Aradszki András végezetül arra tett javaslatot, hogy az óvodai dolgozok otthonléte ne minősüljön szabadságnak, hanem a tanárokhoz hasonlóan fizetett távollétként legyen nyilvántartva. Szűcs Gábor erre a felvetésre azt írja: „az otthonlévő óvodai dolgozók és az önként vagy hatóság által elrendelten otthon (házi karanténban) tartózkodó személyek munkajogi, foglalkoztatási, bérezési kérdéseit törvények szabályozzák, sajnos egyelőre hiányosan. Így arra kérném a képviselő urat, hogy ebben a kérdésben törvényjavaslatát mielőbb terjessze elő az Országgyűlésben. Az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a veszélyhelyzet alatt az óvodapedagógusok a jövedelmük 100 százalékát  kapják továbbra is. Ebben is számítok Képviselő úr tevékeny jogalkotói munkájára és együttműködésére” – teszi hozzá.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email