22_03_29_erdmost_nincskep

Fába vágó kérdések

22_03_29_erdmost_nincskep

Fába vágó kérdések

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy feltűnően sok fát vágnak ki az építkezések során. Persze ez nem csak akkor fordul elő, amikor új ház épül a telken. Lehet, hogy a fa öreg, beteg, vagy egyszerűen úgy ítéljük meg, hogy valami miatt „útban van”. Ilyenkor jön a kérdés: mit tehetünk és mit nem?

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hogy mit szabad kivágnunk, azt a fás szárú növények védelméről szóló 63/2009-es önkormányzati rendelet szabályozza. Leegyszerűsítve: amit kivághatunk, az az ezüstfenyő, és pár kivétellel a gyümölcsfák. Ha más fajról van szó, és a növény törzsének átmérője egyméteres magasságban vastagabb, mint tizenöt centiméter, engedélyt kell kérnünk a kivágásához. (Közterületi fák esetében az ültetéshez is, hiszen nem tudhatjuk, hol fut vezeték a földben.)

A kerítésünk előtt álló fákkal kapcsolatban egyébként leginkább az a panasz merül fel, hogy az ágai belelógnak valamilyen vezetékbe. Ilyenkor a lakók kérhetnek gallyazást az önkormányzattól, illetve az ÉKFI-től. (Sajnos, gyakori, hogy az ELMŰ mindennemű kérdés, értesítés nélkül „letarolja” a villanyvezetékbe lógó fákat, az esztétikumra korántsem ügyelve.) Ha a közterületen álló fa beteg, elkorhadt, veszélyessé vált, kérhetjük a kivágását az önkormányzattól. A munkákat az ÉKFI ütemezi és végzi el.

Ingatlanon belül, ha az önkormányzat engedélyezi a fa kivágását (amihez azért alapos indok kell a kérelmező részéről), a lakosnak kell megoldani ezt a munkát. Nem kell előre engedélyt kérnünk, ha balesetveszély miatt kell hirtelen eltávolítanunk egy fát (például megdőlt a viharban). Ilyenkor bejelentési kötelezettségünk van: dokumentálnunk kell a fa kivágását, és ezt három napon belül megküldenünk az önkormányzathoz.

Fontos változás a tavalyi évhez képest, hogy az illetékről szóló törvény január 1-jétől hatályos változásának köszönhetően a fakivágás iránti kérelem illetékmentessé vált. Érdemes tudni azt is, hogy a közterületen történő fakivágás engedélyezése a jegyző, míg magáningatlanon a polgármester hatáskörébe tartozik.

A fakivágási engedéllyel kapcsolatosan a lakosok a 06-23/522-371-es telefonszámon, illetve az onkormanyzat@erd. hu, a jegyzo@erd.hu, vagy a barabas. emoke@erd.hu e-mail-címen kaphatnak bővebb felvilágosítást.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email