22_03_29_erdmost_nincskep

Ezért jó, ha vannak testvérvárosaink

22_03_29_erdmost_nincskep

Ezért jó, ha vannak testvérvárosaink

Mi a közös Lubaczówban, Poyntonban, Szászrégenben, Lévában, Szabadkában és Hszücsouban (Xuzhou)? Az, hogy valamennyien Érd testvérvárosai.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

De mit is jelent a testvérváros fogalom? Az egyik célkitűzés szerint a béke egyfajta garanciája, egymás megismerésének, megértésének záloga. A második világháború után terjedt el a kezdeményezés, azzal a céllal, hogy az egymástól földrajzilag vagy politikai berendezkedés szempontjából távol eső települések lakói jobban megismerhessék egymást. Csereprogramokat, utazásokat szerveztek, szerveznek egymás között, kulturális vagy akár gazdasági partnerségek is létrejöhetnek általa.

Amit mi testvérvárosként emlegetünk, Európa többi részén iker- vagy barátságvárosnak, Amerikában és Ausztráliában nővérvárosnak, a volt szovjet blokkban pedig fivérvárosnak hívnak.

Érd minden évben meghívja testvérvárosait az Érdi Napok keretében rendezett konferenciára és a Nyitnikék vásárra. Emellett minden testvérvárossal tanulmányi kirándulásokat, látogatásokat, csereprogramokat, sport-, illetve kulturális együttműködéseket szoktak szervezni.

Érden komoly múltja van a lengyel-magyar barátság megőrzésének és a közös történelem feltárásának, ápolásának, elég csak az elsősorban érdi lengyelekből alakult Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület tevékenységeire gondolni.  Ezért is érthető, hogy Érd első testvérvárosa 2003-ban a lengyelországi Lubacow lett.

Még ugyanebben az évben bővült a testvérvárosok listája az angliai Poyntonnal. Ennek a Manchester közelében elhelyezkedő településnek a lakói korábban szénbányászatból éltek, de a bánya bezárása után a poyntoniak nagy része a környező nagy városokba költözött, a község alvóváros jelleget öltött. A ma ott élők nagy része sokféle vallási felekezetű bevándorló.

2005-ben lett testvérünk a Maros megyei Szászrégen, amelynek lakói nemrégiben magyar polgármestert, Márk Endre korábbi alpolgármestert választották meg a város élére. A várossal nagyon jó viszonyt ápol Érd. Az Érdi Napokon évenként sorra kerülő találkozók és konferenciák mellett az iskolásoknak is rendszeresen szerveznek kirándulásokat, csereprogramokat a két város között.

Léva 11 évvel ezelőtt lett Érd testvérvárosa. Azóta Érd korábbi vezetése átvehette Léva első írásos említésének 860. évfordulója alkalmából a város címerének másolatát. A két város közötti csereprogramok által pedig az érdi és lévai szép korúak mellett a fiatalok is kapcsolatot ápolnak egymással. Az Érdi VSE és Léva futball csapata rendszeresen vendégeskednek egymásnál a városok által szervezett bajnokságokon.

Szabadka nem testvér-, de partnervárosa Érdnek. A második legnépesebb vajdasági településnek, Kosztolányi Dezső, Csáth Géza és Danilo Kiš szülővárosának polgármestere 2010-ben első körben egy partnervárosi kapcsolat kialakítását javasolta, ami létre is jött 2011 szeptemberében.

Honnan kaptuk a maszkokat?

Érd legtávolabbi testvérvárosa Xuzhou (Hszücsou), amely légvonalban 7852 kilométerre fekszik tőlünk. A kínai város 3037 km² kiterjedésű, lakosainak száma pedig eléri a 3,4 milliót. A járvány idején épp innen kaptuk az egyik legnagyobb segítséget.

2011-ben, amikor a kínai város hatfős delegációja megjelent, hogy aláírják az együttműködési szerződést, a delegáció kérésének megfelelően Hszücsou képviselői a minaretet tekintették meg először. A szerződéstől Érd akkori vezetése azt remélte, hogy a városban ennek hatására megjelenhetnek a kínai befektetések. Ez, tudomásunk szerint, egyelőre nem teljesült, ugyanakkor a testvérvárosi szolidaritásra és a hagyományosan jó viszonyra hivatkozva Csőzik László márciusban Hszücsou polgármesteréhez fordult, hogy szájmaszkot és egyéb védőfelszerelést kérjen a város számára. A kínai polgármester rögtön intézkedett, és 10 000 sebészi maszkot, 1000 védőruhát és 1000 védőszemüveget juttatott el Érdre.

Hszücsou (kínaiul: 徐州, pinjin átírással: Xuzhou) nagyváros Kínában, Csiangszu tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgányban. Az ókori Kína kilenc államának egyikeként, a Han dinasztia bölcsőjeként több mint 5000 éves civilizációval és ezt őrző régészeti leletekkel, agyaghadsereggel, domborművekkel, fejedelmi mauzóleumokkal büszkélkedhet.

A város mindig fontos közlekedési csomópontnak, egyfajta kapunak számított Észak- és Dél-, Nyugat- és Kelet-Kína között. Itt található Kína második legnagyobb vasútállomása, ezen halad át a legtöbb vasútvonal, köztük a Pekinget Sanghajjal összekötő gyorsvasút, emellett több metróvonallal, nemzetközi repülőtérrel is rendelkezik.

Hszücsou területét 213 folyó szeli át, a keleti és középső részei dombosak, lankásak, de a többi része síkság. A város a mezőgazdaságáról és az itt élő növényekről is híres, de van egy óriási, 400 ezer négyzetméter területű botanikus kertje, ahol szinte a föld összes növénye megtalálható egy helyen.

A földművelés, termesztés mellett már az egész korai időkben elkezdődött a vidéken a bányászat is. Ma az élelmiszeripar mellett a gépgyártásnak van fontos szerepe. Itt működik a főleg elektromos autókat, motorokat, rollereket gyártó Huaihai. Hszücsou a Huaihai Gazdasági Övezet központi települése, gazdaságfejlesztési zónával, csúcstechnológiai parkkal, logisztikai központtal és a már említett nemzetközi repülőtérrel. 2019-ben a város 715,14 milliárd jüantért el a helyi GDP-ben, ezzel a 27. helyet foglalja el az ország városai között.

A város híres a kínai papírkivágás művészetéről is. Papírból aprólékosan megfestett kalligráfiákat vagy különböző figurákat vágnak ki és ezekkel díszítik, főleg ünnepi alkalmakkor, a lakásaikat. Nagy népszerűségnek örvend a dupla boldogság karaktere, a shuāngxǐ  (雙喜), amit az újdonsült házasok és szülők is előszeretettel helyeznek az ajtajukra vagy az ágyuk alá, hogy minél több boldogságot hozzon számukra.

*

Hszücsounak Érd természetesen nem az egyetlen testvérvárosa. Velünk együtt 17 testvér- és 30 baráti városa van a világ számos országában, az Egyesült Államoktól kezdve Kanadán, Európán, Ausztrálián át Ghánáig és Tanzániáig. Velük a gazdaság, a kereskedelem, a technológia, a kultúra, az oktatás, a sport, az egészségügy a környezetvédelem és egyéb területeken működik együtt. Hogy Érd milyen partnerségi viszonyt tud kialakítani kínai testvérvárosával, még a jövő zenéje. Addig is legalább megpróbálhatjuk alaposabban megismerni ezeket a városokat – ha már egyszer testvériségben vagyunk velük.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email