22_03_29_erdmost_nincskep

Etessük a madarakat felelősségteljesen

22_03_29_erdmost_nincskep

Etessük a madarakat felelősségteljesen

A nem költöző madarak nyáron könnyedén be tudják szerezni az eleséget, fagyott és havas talaj esetén azonban nem jutnak elegendő táplálékhoz. Ha okosan etetjük őket, ők is jól járnak, és nekünk is sok örömünk telik bennük.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A globális felmelegedés miatt az etetési időszak kezdete október végéig is kitolódhat, és egészen március végéig tarthat. A madáretetőt ősszel takarítsuk ki és 1 méternél magasabbra helyezzük el, hogy a madarak a háziállatoktól védve, biztonságos körülmények között táplálkozhassanak. A legfontosabb szabály: ha egyszer elkezdtük az etetést, ne hagyjuk abba! A madarak ugyanis odaszoknak, és ha egyszer csak eltűnik az eleség, nagyon legyengülhetnek.

Érden a kertek gyakori vendége a széncinke, a csuszka, a feketerigó, sőt az utóbbi időben a dolmányos varjú és a karvaly is megjelent. „A legkedveltebb élelem a napraforgó, de a cinegék az úgynevezett cinkegolyót is szívesen fogyasztják, sőt szalonnahéjat is adhatunk nekik. Az etetőkbe ételmaradékot és kenyeret ne helyezzünk ki, mert az a madarak pusztulásához vezethet” – mondta Czabai Balázs, a Czabai-kert tulajdonosa. Nem szabad egyszerre nagy mennyiséget kiszórni, inkább naponta kétszer etessünk, reggel 9-kor és délután 2-kor. Az etetés mindig ugyanabban az időszakban és ugyanazon a helyen történjen. „A madarak vízellátásáról az év 365 napjában gondoskodjunk! Az itatókat két-három naponta tisztítani kell, mert ha madárürülékkel szennyeződik a víz, az fertőzést okozhat.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email