22_03_29_erdmost_nincskep

Érd nem pályázhat bölcsődebővítésre

22_03_29_erdmost_nincskep

Érd nem pályázhat bölcsődebővítésre

Csőzik László polgármester választ kapott Novák Katalin miniszternek küldött januári levelére, melyben azt írják, Érdet tudatosan hagyták ki a bölcsődei férőhelybővítési uniós pályázaton, pedig 3-400 hely hiányzik a városban. A polgármester azért küzd, hogy legalább még két bölcsőde épüljön Érden

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

 

Mint közösségi oldalán Csőzik László polgármester emlékeztetett, január végén levélben fordult Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszternek, hogy Érd is elindulhasson egy bölcsődei férőhelybővítési uniós pályázaton.

„Városunkat ugyanis nem érheti negatív diszkrimináció, az érdi családok nem indulhatnak hátrányból sem a gyermeknevelés, sem a munkaerőpiaci elhelyezkedés szempontjából a többi Pest megyei településen élőkhöz képest”

– hangsúlyozza Érd polgármestere, aki március elsején választ kapott levelére.

A válaszlevélben azt írják, a végrehajtási tapasztalatok alapján a bölcsődei férőhelyek létrehozása a beépítettebb Budapest és Érd esetében fajlagosan magasabb forrásigénnyel lehetne támogatható, míg Pest megye esetében, ahol a zöld beruházások keretében várhatóan könnyebben és kisebb ráfordítással hozhatóak létre új bölcsődei intézmények.

„A szűk forrásra tekintettel a pályázat kiírója a felhívás Pest megye részére történő meghirdetése mellett döntött, ahol a Pest megyei kompenzációs források ellenére is maradtak új bölcsődei férőhely kialakítására vonatkozó igények”

– írja válaszlevelében a családokért felelős tárca nélküli miniszter gyermekekért felelős főosztálya.

Azt is írják, a központi költségvetési forrásból jelenleg is lehetősége van az önkormányzatoknak pályázatot benyújtani bölcsődei, mini bölcsődei férőhelyek létrehozására a bölcsődefejlesztési programon belül. Ezeket a pályázatokat 2021. március 18-tól 2021. december 1-ig lehet benyújtani.

Csőzik László megjegyzi, Érden legalább 3-400 bölcsődei férőhely hiányzik.

„A konkrét segítség helyett még egy ígéretet sem kaptunk, mindössze arra utalt a levelet író kormánybiztos, hogy majd a most induló EU-s pénzügyi ciklus forrásaiban bízzunk”

– jegyzi meg Csőzik László, kitérve arra is, egyelőre kétséges, a kormány hajlandó lenne-e segíteni az érdieknek.

A polgármester kiemelte, a Pénzügyminisztérium államtitkárához fordult, hogy Érd is indulhasson a pályázaton.

Megemlítette, az előző városvezetés által beadott – ahogy az akkori jegyző fogalmazott: „macskarajz” szintű – bölcsődei pályázatot kijavították, az jelenleg is a kormány döntésére vár.

Csőzik László azt is írja, a 2019-es választások utáni átadás-átvételen elődje „elfelejtette” megemlíteni, hogy nem csináltak terveket és csak vázlattal pályáztak. A jelenlegi vezetés azonban nem hagyja elveszni a pályázatot, hiába titkolták előlük a hiánypótlási felhívást. Lobbival és a szakmai és tartalmi hibák orvoslásával elérték, hogy a pályázat érvényes legyen és legalább tartaléklistára kerüljön.

„Ez azt jelenti, hogy egy miniszteri döntéssel bármelyik pillanatban elkezdődhetne Érdligeten egy két csoportszobával rendelkező, 52 férőhelyes bölcsőde kivitelezésének előkészítése”

– emeli ki Csőzik László, aki azt is írja, az érdi gyermekeket nevelő családok és a város jövőjét nem bízhatják a kormány kényére, kedvére, ezért azt ígéri, addig pályáznak, tárgyalnak és küzdenek, amíg el nem érik, hogy legalább még két bölcsőde épüljön a városban az idén megépülő fenyves-parkvárosi mellé.

 

Még január végén fordultam levélben Novák Katalin miniszter asszonyhoz, hogy egy bölcsődei férőhelybővítési…

Közzétette: Csőzik László – 2021. március 1., hétfő

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email