22_03_29_erdmost_nincskep

Emelkedik az érdi közalkalmazottak jövedelme

22_03_29_erdmost_nincskep

Emelkedik az érdi közalkalmazottak jövedelme

Egyhangúlag megszavazta a 2020-as költségvetést a képviselőtestület. Ennek főösszege 51 milliárd forint, ebből 36,5 milliárd a MVP keretében érkezik Érdre. Döntés született a közalkalmazottak jövedelmének kiegészítéséről, és elhangzott, hogy április közepéig megnyílik a sasvárosi egészségház.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egyhangúlag megszavazták a képviselők a város 2020. évi költségvetéséről szóló rendeletet a testület február 27-ei ülésén. Csőzik László polgármester a tervezet vitáját megelőzően az ülésteremben azt hangsúlyozta: a rendelet a vállalt kötelezettségek figyelembevételével készült, főösszege 51 milliárd forint – ebből 36,5 milliárd forint a Modern Városok Program program keretében Érdnek ítélt kormányzati támogatás.

Csőzik László beszélt a tervezett iparűzésiadó-bevételről is, ami kiemelten fontos forrást jelent a városnak.  2019-ben 2,8 milliárd forint érkezett be az érdi cégektől, és az idei költségvetést is ezzel a tényadattal fogadták el.

 

– A költségvetés a megszokott vonalat viszi tovább, a struktúra nagyjából változatlan, a feladatfinanszírozási rendszer adott. A Modern Városok Program folytatódik, és a költségvetésben igyekeztünk az útkarbantartás, felszíni vízelvezetés kapcsán biztosítani olyan fejlesztéseket, amelyeket igényelnek a városlakók – saját bevételeinkből, forrásainkból is próbáljuk tehát szépíteni, építeni Érdet. A Modern Városok Program dacára – hiszen az konkrét projekteket érint – az általános megközelítés mégis az, hogy ez egy forráshiányos költségvetés. Ez egész addig így is lesz, míg az iparűzésiadó-bevételünk túl nem lépi a négymilliárd forintot. A városvezetés célul tűzte ki, hogy növeljük az adóalanyok számát, azaz hogy Érd lakot területektől távoli, déli területeire minél több befeketetőt tudjunk csábítani – húzta alá Csőzik László.

 

A közgyűlés tárgyalása során kisebb tételeknél alakult ki vita arról, hogy az iparűzésiadó-bevétel emelése terhére próbáljon-e az önkormányzat egyéb költségeket vállalni, de végül is az a döntés született meg, hogy erre ne kerüljön sor. A Fidesz-KDNP frakció javaslatot nyújtot be a közösségi költségvetés bevezetését illetően; ezt a módosítót a többség nem szavazta meg, de mint Lengyel Péter, a Szövetség Érdért képviselőcsoport frakcióvezetője az ülést követően lapunknak elmondta, további tárgyalásokat folytatnak majd a közösségi költségvetés kidolgozásáról.

 

 

Az ellenzék kifogásolta, hogy a költségvetésben nem szerepel a választókerületi alap (amit a képviselők jellemzően út- és járdaépítésre, vízelvezetésre fordítottak a választókerületükben). Mint a közgyűlésben elhangzott, ezt az indokolta, hogy a várost kormányző többség egységes út- és felszínivíz-elvezetési koncepciót szeretne kidolgozni. E célból felállítanak egy városi mérnökséget.

 

– Ez a költségvetés olyan, hogy bár nagyon sok mindent hiányoltunk belőle, sok minden dicséretes benne; például hogy a Fidesz-KDNP kormány által az önkormányzatoknak juttatott források megjelentek és jó célra mentek. Benyújtottunk hat módosító javaslatot, sajnálattal vettük tudomásul, hogy kinyújtott kezünket a többség elütötte. Meggyőződésünk, hogy csak szándék és akarat kérdése lett volna a módosító indítványaink elfogadása – mondta Simó Károly.

 

A képviselők egyhangúlag módosították a köztalkalmazottak jutattatásaival kapcsolatos önkormányzati rendeleteket is: a döntés értelmében a közművelődési és közgyűjteményi, a köznevelési, a pénzügyi-gazdasági, valamint a szociális feladatokat ellátó városi intézményekben foglalkoztatott közalkalmazottak jövedelmét az önkormányzat kiegészíti, cafeteria formájában; a cafeteria összege évente 100-100 ezer forint lehet; ezt kettős – központi és saját – forrásból finanszírozza a város. Emellett az óvodapedagógusok körében a korábban bevezetett „minősítési pótlékot” kiterjesztik a pedagógus I. minősítéssel rendelkezőkre is.

 

A testület ülésén sor került az új sasvárosi orvosi rendelő működésével kapcsolatos döntések meghozatalára is. Mint elhangzott, április közepéig átadják a gyógyszertárat és a háziorvosi rendelőket is. Február 25-én érekezett meg az önkormányzathoz a végleges használatbavételi engedély, így most már elhárultak az akadályok a költözés elől.

 

Simó Károly (Fidesz-KDNP) ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy korábban terveztek az épülethez pénzkiadó auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatát, és több bank hajlandó is lett volna a gép telepítésére – a jelen tervek közt azonban ez nem szerepel. Mint a városvezetés részéről elhangzott, bankauhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatát csak az épületen belül tudtak volna elhelyezni, ahol a 0-24 órás pénzkivételi lehetőséget nem tudták volna megvalósítani, ezért az eszközt nem itt, hanem az Érd Arénánál szeretnék telepíteni.

 

A közgyűlésre benyújtott előterjesztéseket itt olvashatják el.

 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő
Szociális Gondozó Központ Házi Segítségnyújtás pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email