22_03_29_erdmost_nincskep

Elkapták az érdi unokázós csalókat

22_03_29_erdmost_nincskep

Elkapták az érdi unokázós csalókat

Unokázós csalók letartóztatását indítványozza az Érdi Járási Ügyészség: a három férfi Érd környékén élő idős emberektől csalt ki pénzt azzal, hogy bajba jutott közeli családtagjuknak azonnal segítsenek nagyobb pénzösszeggel.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A jellemzően idős embereket megcélzó „unokázós” csalás egyre elterjedtebb Magyarországon: az egyik elkövető felhívja az idős embert, közeli hozzátartozójának adva ki magát. Elpanaszolja, hogy balesetet szenvedett, és sürgősen pénzre van szüksége, hozzátéve: egy ismerősét el is küldi a pénzért. A csaló társa elmegy az idős ember címére, átveszi a pénzt – vagy egyéb értéktárgyat –, amin aztán megosztoznak. 

A bűnügy három gyanúsítottja is hasonlót eszelt ki. Idén januárjában egy külföldön élő társuk magyar telefonkönyvekben szereplő, a nevük alapján idősnek vélt asszonyokat hívott fel Érden és Budaörsön. Kétségbeesett hangon mondta, hogy ő a sértett unokája, balesetet szenvedett, és sürgősen szüksége van több százezer forint készpénzre. Miután az idős nők megriadva azt válaszolták, hogy fizetnek, a férfi jelzett a társainak, a bűnügy gyanúsítottjainak. A három, már a közelben várakozó férfi megjelent a sértetteknél, és elvette a borítékba készített pénzt vagy ékszereket. A becsapott emberek kétszázezertől hétszázezer forintig terjedő összegeket fizettek a gyanúsítottaknak.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói január 23-án és 25-én fogták el és vették őrizetbe a három férfit. A nagyobb kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével gyanúsított férfiak szökésének veszélye fennáll, tartani lehet attól is, hogy szabadon hagyva újabb bűncselekményt követnének el, vagy veszélyeztetnék a nyomozás sikerét. Mindez kizárólag a letartóztatásukkal akadályozható meg. Az Érdi Járási Ügyészség ezért indítványozta a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését. A nyomozási bíró elrendelte a kényszerintézkedéseket.

Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője az ÉrdFM 101,3 megkeresésére elmondta: a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény büntetési tétele egytől öt évig terjedő szabadságvesztés lehet.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email