22_03_29_erdmost_nincskep

Ebéd, jó szóval, törődéssel

22_03_29_erdmost_nincskep

Ebéd, jó szóval, törődéssel

Háromszázhatvan adag tarhonyás húst, savanyúságot és kenyeret szállítottak házhoz ezen a vasárnapon az egyházak ételosztásán. A nagycsaládosok mellett sok az idős ember, akiknek a beszélgetés ugyanolyan fontos, mint a doboznyi meleg étel - a vírusveszély idején egyre magányosabbak az öregek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mintegy száznegyven család – illetve egyedülálló, idős ember – jutott meleg ebédhez az érdligeti katolikusok jóvoltából. Volt, ahová hét-tíz adagot is kiszállítottak az önkéntesek, illetve a Polgárőrség munkatársai. Az ebédet ezen a vasárnapon is Morzsik Attila főzte, a Krapaj csárda udvarán felállított gulyáságyúban, az érdligeti katolikus egyház hívei pedig adagolták, csomagolták az ételt, és a kiszállítást végezték. 

A korábbi években egyszerűbb volt az ételosztás, hiszen sokan a helyszínen (ami akkor még az Emma utcában volt) fogyasztották el az ételt, a vírusveszély miatt azonban ezen a télen csak a házhoz szállítás jöhetett szóba. Paróczai Zoltánné, az ételosztás koordinátora tíz körre osztotta fel a várost (3 Parkváros, 3 Érdliget, 2 Tusculanum, 1 Ófalu, 1 Érd-Központ), és az önkéntesek köztük ki-ki egy kört vállal. Ófalu mindig a polgárőrségé, de ha nincs elég sofőr, van, hogy két kört is tesznek – tudtuk meg Marianntól, aki szintén hétről hétre részt vesz a házhoz szállításban: dr. Vassné Baki Ilona lelkésszel a városközponti címekre viszik ki az ebédet.

A február közepén beköszöntött nagy hidegben nemcsak a heti egy ebédet vállalták, hanem tartós élelmiszert (főleg konzerv egytálételt, hogy ne kelljen főzni, csak melegíteni), valamint fát is szállítottak a nehéz helyzetbe került érdieknek – utóbbit a Polgárőrség közreműködésével. Az Emberi Hang Alapítvány finanszírozza ezeket az akciókat. „Kétszázötvenezer forintot költöttünk ebben az idényben, de hogy a hideg élelmiszerre mennyit, azt nem tudom megmondani, ugyanis az ételosztásba is besegítünk: ha valamelyik egyház nem tudja megoldani a a dobozok, zacskók, illetve a kenyér beszerzését, mert nincs rá anyagi fedezetük, akkor ezeket mi álljuk” – tette hozzá Paróczai Zoltánné.  „Ha tudjuk, hogy valahol probléma van, vasárnaponként is csomagolunk tartós élelmiszert, sőt, még a háziállatoknak is viszünk élelmet” – mondta Mariann.

Az ételen kívül a törődést, jó szót is házhoz viszik. Vassné Baki Ilona református lelkész tudósítónknak elmondta: sokan nagyon magányosan élnek, egy-egy látogatás alkalmával alig engedik el őket, olyan jólesik az a kis beszélgetés. „Nehezen viselik a bezártságot, az egyedüllétet az emberek, főként az idősek” – mondta Ilike, aki lelki gondozó is, sokan ismerik és keresik is, ha nehéz helyzetben érzik magukat. „Az idősebbek többnyire hívő emberek, lehet velük beszélni Istenről, és arról, hogy van nekünk egy megtartónk, megszabadítónk, aki a járvány fölött is úr, a magány fölött is úr. Sokszor arról is szót ejtünk, aki egy kicsit nyitottabb erre, hogy ne csak azt várja, hogy őt segítsék, hogy ő kapjon valamit, hanem nézzen rá a szomszédaira, ismerőseire, kezdeményezzen ő is kapcsolatokat. Nem kéne bezárkózni, lelkileg sem. A legtöbb embernek van telefonja, vannak ismerősei, azért az utcára is kijárnak, bevásárolni. Lehet őket biztatni, hogy  keressenek emberi kapcsolatokat, és lehet keresni az Istennel való kapcsolatot is” – zárta szavait. 

Az idei ételosztás március végéig tart majd, egyetlen hétvége marad csak ki, a március 15-ei: a szóban forgó héten a Késői Eső Gyülekezet és az OM Misszió szállít majd házhoz tartós élelmiszert (melegíthető konzervekkel). 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email