22_03_29_erdmost_nincskep

„Csípjük a hatalom szemét”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Csípjük a hatalom szemét”

Arra szólítjuk fel a képviselőket, hogy ne szavazzák meg ezt a költségvetést, fogalmazott Csőzik László, Érd polgármestere, azon a sajtótájékoztatón, amit ellenzéki polgármesterek és országgyűlési képviselők részvételével tartottak péntek délelőtt a Lánchídnál.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Karácsony Gergely főpolgármester mellett, Csőzik László Érd és Tóth József, Polgár polgármestere valamint Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szólalt fel azon sajtótájékoztatón, amelyen a résztvevők Magyarország 2021-re tervezett költségvetéséről, illetve annak, az önkormányzatokra vonatkozó lehetséges következményeiről mondták el az álláspontjukat.

Karácsony Gergely szerint, július 3-án az országgyűlés egy olyan törvényről szavaz, aminek nyilvánvaló politikai célja, hogy tönkretegye a magyar önkormányzatiságot. Nem egyszerűen Budapestet, a budapesti kerületeket, nem a kisebb vagy nagyobb városokat, falvakat, hanem általában véve azt a gondolatot, hogy az állampolgárok a saját településük polgáraként megválaszthatják a saját vezetőiket és rájuk bízhatják ennek a településnek a sorsát. Azokkal a forrásokkal együtt is, amit a helyben lakó vállalkozások, a helyben lakó emberek fizetnek be.

Gémesi György elmondta, az az állítás, hogy 2021-ben az önkormányzatok több forrással fognak rendelkezni, mint idén, az nem igaz. 2021-ben ugyan valóban 119 milliárddal több az önkormányzatok mozgástere az állami támogatások formájában, de ugyanez visszakerül a szolidaritási adóval, elkerül a gépjárműadó 35 milliárdjával, a megyei jogú városoknak biztosított Modern Városok Programból kikerül 35 milliárd, és az említett 119 millliárd pedig benne vannak többletfeladatok, például béremelés. Összességében, és ez a lényeg: a szaldója a 2021-es költségvetésnek mintegy minusz 100 milliárd forint. Alsó hangon, tette hozzá.

Csőzik László úgy véli a tavaly őszi önkormányzati választáson elért ellenzéki sikerek is szerepet játszhatnak abban, hogy az ország költségvetését olyanra tervezték amilyen. Hiszen mint fogalmazott, a NER bombabiztosnak és ahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgszilárdságúnak hitt hatalmi tömbjén először mi ütöttünk repedést. Véleménye szerint, ebben a kormányzati hozzállásban bármikor benne van, hogy a tömegesen kerüljenek csődbe az önkormányzatokat.

Érd polgármestere mint az utóbbi időben többször, most is ismét felidézte, hogy a gépjárműadó elvonásával az egyik legfontosabb forrásától fosztják meg a várost. Emellett jövőre már Érd is fizet szolidaritási hozzájárulást, holott nagyon gyenge a helyi gazdaság, fogalmazott Csőzik László. Elvették a reklámadót és az idegenforgalmi adót is. Így összesen 450 millió forint kerül elvonásra. Érd 14 milliárd forintból működik, de ebből csupán 1 milliárd a szabadon felhasználható rész, amiből bérkiegészítéseket, fejlesztéseket lehet végrehajtani. A városvezető úgy látja, mindezekkel a település működése kerül veszélybe, illetve lehet, hogy az is a cél, hogy ne tudjon az önkormányzat semmiféle eredményt felmutatni a következő időkben.

Csípjük a hatalom szemét úgy tűnik. Arra szólítjuk fel a képviselőket, hogy ne szavazzák meg ezt a költségvetést, és arra szólítjuk fel a magyar polgármestereket, hogy fogjunk össze és együtt próbáljunk meg eredményeket elérni ezzel a szintű politizálással szemben, ami vegetálásra vagy csődbe viszi a magyar önkormányzatokat, tette hozzá Csőzik László.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő
Szociális Gondozó Központ Házi Segítségnyújtás pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.
A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó/ápoló munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email