22_03_29_erdmost_nincskep

Csak együtt oldhatjuk meg a problémákat

22_03_29_erdmost_nincskep

Csak együtt oldhatjuk meg a problémákat

Az 5. számú választókerület önkormányzati képviselője, a Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottság elnöke. Gregus Lászlóval, a Demokratikus Koalíció képviselőjével, a Szövetség Érdért közgyűlési frakció tagjával beszélgettünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Öt gyermek édesapja, kedvenc hobbija a fotózás, 1500 kötetes könyvtára van, közel ugyanennyi DVD filmet gyűjtött össze. 

Bár a szomszédos, hatos választókerületben lakik, ezer szállal kötődik ehhez a területhez is. 1975-ben költözött Érdre, és a városhoz kapcsolódó munkái mind idekötötték. A helyszínek közül kiemelte az érdi mentőállomást, valamint a Béke teret, ahol politikusként irodát működtetett. Nem volt kérdés, hogy hol vállal képviselői szerepet.

„Ez a választókerület kicsiben Érd. Minden van benne, ami a város egészét jellemzi: lakótelep, falusias környezet, rossz infrastruktúrájú és szépen virágzó, karbantartott vidék, iskola, egészségügyi intézmény, szociális otthon. Nekem, aki negyven éve vagyok aktív résztvevője a politikának, kiváló lehetőség, hiszen itt rengetegféle dolgot lehet és kell csinálni.”

Fontosnak tartja, hogy vigyázzunk a közvetlen környezetünkre. A sok szép, rendezett ház és kert mellett akadnak olyan ingatlanok, amelyekben halmokban áll a szemét, mégsem lehet beszólni, hogy tegyék rendbe, mert a válasz mindig az, ehhez senkinek semmi köze, ez magánügy. Gregus László felháborítónak tartja, hogy a többségnek kell elszenvednie, ha a közösségben néhányan nem figyelnek a környezetükre. 

„Például, ha valaki az utcában nem takarítja ki az árkot, sőt zöldhulladékkal rakja tele, akkor az a többieknek is gondot okoz, és nemcsak esztétikai szempontból. A víz nem folyik el, elönti a csapadék az ingatlanokat. Megengedhetetlen, hogy egyvalaki gondot okozzon azoknak, akik tudják a kötelességüket. Ez nem magánügy, ez igenis közügy. A város emberek közössége, akiknek a gondjait csak együtt lehet megoldani. Ahhoz pedig, hogy ez sikerüljön, minden önkormányzati segítséget meg kell adni.”

Ezek után rátérünk a másik kardinális érdi kérdésre, az utak állapotára. Az érdi választókat nyilvánvalóan ez foglalkoztatja leginkább. Mikor lesz aszfaltozás a kátyús, poros, sáros utcákban? Gregus egyfajta pszichológiai munkának értékeli az elmúlt hónapokat, hiszen meg kell értetni az emberekkel, hogy nem megy minden azonnal. „Lesznek útfelújítások, nem is kevés kilométeren. Martaszfalttal is sok helyen javítunk az utak állapotán. Nem holnap vagy holnapután, de nem is évek múlva, a kampányhajrában.”

Választási ígéretei közül különösen fontosnak tartja, hogy megoldást kínáljon az Érdligeti Általános Iskola épületei közötti közlekedésre.

 „A Diósdi úton és a Túr utcában található épületek jelentős távolságra vannak egymástól, ezért iskolabusz beindítását tervezem, amelyet a város üzemeltetne.”

Az oktatást különösen a szívügyének tartja. Magyar nyelv és irodalom, pedagógia-pszichológia szakos tanár, iskolapszichológusként dolgozott hosszú éveken keresztül. 

„Az általános iskolától a főiskoláig mindenféle intézményben tanítottam, még a tököli büntetés-végrehajtási intézetben is foglalkoztam fiatalkorú elítéltekkel. Az érdi oktatási szerepvállalás valahogy kimaradt az életemből, főként a fővárosban találtam meg a számításaimat.”

Pedagógusként különleges felkérések is érték. 2010-től egy RTL Klubon futó valóságshowban éveken keresztül magyar irodalmat tanított a bentlakóknak. Szinte azonnal igent mondott a felkérésre, és nem bánta meg a döntését, pedig annak idején sokan fejezték ki nemtetszésüket a dologgal kapcsolatban. 

„Azt azért el lehet képzelni, hogy mit kaptam a kollégáimtól a műsor miatt. De én kihívásként tekintettem a feladatra, hiszen rendes oktatás zajlott, 45 perces tanórák voltak, csak éppen kamerák és mikrofonok tucatjai és nézők sokasága figyelte mindazt, ami történt. Sokan azóta is felismernek, talán a választási győzelmemben is szerepet játszott a műsor révén szerzett ismertség.”

A tanítás mind a mai napig része az életének, büszkén meséli, hogy a képviselői feladatai mellett továbbra is ragaszkodik a hivatásához. 

„Diósdon létezik egy úgynevezett otthon tanuló csoport, ahová 14 tanulási nehézséggel küzdő általános iskolás gyerek jár, akiket a szüleik kivettek az iskolából. Magyar nyelvtant és irodalmat tanítok nekik, felkészítem őket a félévi és az évvégi vizsgákra. Ez nagyon fontos része az életemnek, nem tudom elképzelni, hogy abbahagyjam a tanítást.”
 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email