22_03_29_erdmost_nincskep

Befektetés az élhető jövőbe

22_03_29_erdmost_nincskep

Befektetés az élhető jövőbe

A város az élhető jövőbe fektet, amikor a leendő szakemberek képzését kiemelt feladatként kezeli – hangzott el az Érdi Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának csütörtöki ünnepélyes alapkőletételén.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– Az utóbbi évtizedben többet fejlődött városunk, mint története során összesen. Élen jár a kapott lehetőségek kihasználásával, kamatoztatásával. Ez nagyrészt a városvezetés és a kormány együttműködésének köszönhető – hangsúlyozta dr. Aradszki András országgyűlési képviselő az Érdi Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának ünnepélyes alapkőletételén, csütörtök délután.

– Úgy építkezünk, hogy amit létrehozunk, ne futóhomokra, hanem sziklára épüljön. Hazánkban ez a fajta építkezés 2016-ban kezdődött el, egy megalapozott, kidolgozott, és megvalósítható kormányzati koncepció keretében, amelynek az is része, hogy hazánkban az elhanyagolt és nem megfelelő szakképzés színvonalát emelni kell. Az átalakításban eljutottunk oda, hogy megállítsuk a szakmunkások, szakemberek számának csökkenését, és megfordítsuk azt a trendet, mely szerint Magyarországon egyre kevesebb a jó szakember – jegyezte meg Aradszki András, hangsúlyozva: ehhez fejlesztésekre, beruházásokra van szükség.

– Érd felismerte annak szükségességét, hogy hangsúlyosan kell foglalkozunk a szakember-utánpótlással, és ehhez meg kell teremteni a megfelelő intézményi kereteket. Fontos ez a mai nap, hiszen ennek az iskolának az építésével elindulunk azon az úton, amelyet számunkra a XXI. század meghatároz. Bízom abban, hogy az itt letett alapkő valóban sziklaalapja lesz a magyarországi szakemberképzés megújított rendszerének – zárta szavait Aradszki András.

T. Mészáros András polgármester visszaemlékezett arra a pillanatra, amikor a Modern Városok Programmal kapcsolatos megállapodás megszületett Orbán Viktor miniszterelnök és a városvezetés között. Mint mondta, akkor negyvenmilliárd forintos támogatásról volt szó, most pedig már 78 milliárdnál tart a város.

– Akkoriban a negyvenmilliárd is soknak tűnt, most pedig további előterjesztésekkel élünk a kormány felé, hogy még mit kellene megcsinálnunk. Reméljük, a kormány ezekre is igent mond majd. A fejlődés látható és tapasztalható, itt a Kós iskolában is. Látható, hogy ez nem díszlet, kampányblöff, hanem valóság. Itt a jövő szakemberei tanulnak, vizsgáznak majd, alapozzák meg az életüket, amivel az egész város életét könnyebbé teszik majd – mondta a polgármester, hozzátéve: ezek a fejlesztések nagyon hiányoztak Érden.

– Mikor 2006 elején megválasztottak minket, kiürült városkassza került a kezünkbe. Nagyon nehéz körülmények közt vettük át a vezetést, míg most már 78 milliárdos fejlesztési program zajlik a városban, és pár éve teljes egészében sikerült csatornáznunk Érdet. Az elmúlt 13 esztendőben közel 120 milliárd forint került a városba – emelte ki T. Mészáros András, hozzátéve: a legrosszabb indulattal sem lehet azt mondani, hogy felesleges dolgok épülnének.

– Felemelő érzés részt venni ebben a munkában. Sok sikert kívánok a jövőre nézvést, és azt, hogy dolgozzunk együtt a következő öt esztendőben is – zárta szavait.

Pergel Antal, az Érdi Szakképzési Centrum vezetője visszaidézte azt az időt, amikor tanítani kezdett a Kós iskolában, hangsúlyozva: a mai az újjászületés pillanata.

– Egy másik városvezetés másfél évtizede felvetette, hogy lemond középiskoláiról és közintézményei egy részéről – azaz mindenről, ami egy települést várossá tesz. Köszönet illeti mindazokat, akik ezt nem hagyták, és nemcsak megtartották, hanem jelentős mértékben továbbfejlesztették a városi intézményrendszert – hangsúlyozta Pergel Antal, hozzátéve: joggal bízhatnak abban, hogy az építkezés befejezését követően az iskola diákjai és pedagógusai egy, a legmodernebb követelményeknek is megfelelő iskolaépületben folytathatják munkájukat.

Dózsa Lajos tagintézmény-vezető úgy fogalmazott: egy XXI. századi iskolának teszik le az alapkövét, amiben a város és környezete számára továbbra is biztos, alapos tudással rendelkező, jó szakembereket képeznek. Ami változás az előzőekhez képest, az a modern környezet, az új tanműhelyház, a tornacsarnok, a fejlődés és a megújulás lehetősége.

– Ami változatlan, az az iskolánk névadója, a polihisztor Kós Károly szellemiségének megőrzése – hangsúlyozta Dózsa Lajos, megjegyezve: nap mint nap tapasztalják, hogy a környezet befolyásolja, meghatározza az iskolában folyó oktatást.

– Hiszem, hogy az új iskola erősíti a városhoz kötődést, oktatási, sport- és kulturális rendezvények helyszíneként is. Köszönöm a városnak, hogy nem csak szavakban támogatja a szakképzést, és hogy ezzel a beruházással is erősíti jelmondatunkat: szakmában a jövőm – zárta szavait Dózsa Lajos, hangsúlyozva: a város az élhető jövőbe fektet, amikor a leendő szakemberek képzését kiemelt feladatként kezeli.

 A Kós iskola építkezésérnek részleteiről itt olvashat.

 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email