22_03_29_erdmost_nincskep

Az olvasás nem megy ki a divatból

22_03_29_erdmost_nincskep

Az olvasás nem megy ki a divatból

Makacsul tartja magát a vélekedés, hogy a Guttenberg-galaxis napjai meg vannak számlálva, mert a digitalizáció, a számítógép, az e-book, na meg a bárhol nyomkodható okostelefon kiszorítja a papírra nyomtatott betűt. A Csuka Zoltán Városi Könyvtár dolgozóinak más a tapasztalata.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A városi könyvtár koncepciójában továbbra is tartja magát ahhoz – tudtuk meg Nida Judit igazgatóhelyettestől –, hogy a legfontosabb feladatuk az információszolgáltatás, tehát változatlanul arra törekszenek, hogy minél több új dokumentumot szerezzenek be, hogy az állománygyarapítás lehetőleg tükrözze az olvasók igényeit, legyen elegendő helyben olvasható folyóirat. Éppen ezért vezették be, hogy hangoskönyvet már nem csak a zenei részlegben lehet kölcsönözni, hanem a felnőttkönyvtárban is, a lehetőség annyira megtetszett az olvasóknak, hogy rövid idő után bővíteni kellett ezt az állományt. Sokan mondják, hogy szívesen hallgatnak irodalmi műveket felolvasva, például vasalás vagy más monoton munka közben.

Az alapvető cél a gyermekkönyvtárban is hasonló, de ott ez kiegészül az olvasóvá, könyvtárhasználóvá nevelést szolgáló foglalkozásokkal, amelyekre akkora az igény, hogy a munkatársak alig győzik. Csatlakoztak az Én könyvtáram elnevezésű országos akcióhoz is, amelynek keretében a legjobb ötletek alapján kidolgozott mintaprogramok felhasználásával tartanak foglalkozásokat minden korosztálynak a legkisebbektől a kamaszokig. Kínálatukból természetesen idén sem hiányoznak az olyan megszokott és népszerű programok, mint például a költészet napi rajzpályázat.

Tudjuk, megszoktuk, hogy a felnőttkönyvtár sem éri be a kölcsönzéssel, az olvasnivaló különféle módon való népszerűsítésével, ezek mellett különböző rendezvényekkel is várják az olvasókat. Erre valójában a hét egyetlen napja – közismerten a szerda – áll rendelkezésükre, mert az épület adottságai nem teszik lehetővé, hogy kölcsönzési időben bármilyen rendezvény legyen az intézményben.

Az első idei program már nincs nagyon messze, január 22-én, a költészet napján Kautzky Armand színművészt várják egy irodalmi estre. De folytatódik egy hamar népszerűvé vált sorozat is, amelynek keretében az emelt szintű érettségire való felkészülést segítő előadások hangzanak el a rendkívül élvezetes stílusban előadó dr. Szentesi Zsolttól, az Eszterházy Károly Főiskola tanárától. Ezek a műelemzések nem kizárólag a vizsgára készülőket vonzzák, sok pedagógus is szívesen hallgatja bővítve ismereteit az alapvetően nem az iskolai törzsanyagba tartozó művekkel, de sokan várják olyanok is ezeket az alkalmakat, akik egyszerűen csak szeretnének többet megtudni az általuk kedvelt műről, szerzőről.

A költészet napjáról hagyományosan a felnőttkönyvtár is megemlékezik, ezt idén helyi költök közreműködésével teszik majd. A Gondolatok a könyvtárban összefoglaló címmel illetik azt teadélután jellegű beszélgetős előadássorozatot, amelynek keretében meghívnak majd egy pszichológust, akitől stresszről, párkapcsolati problémák megoldásáról lehet majd hallani. Márciusban Hermann Róbert történész a tudományág hitelességéről beszél majd, de lesz előadás az autizmusról is, ami iránt – ahogy arról a kölcsönzött könyvekből is következtetnek a könyvtárosok – igen sokan érdeklődnek.

Nem újdonság, hogy az intézmény rendre csatlakozik az olyan programokhoz, mint az őszi országos könyvtári napok a Magyar Könyvtárosok Egyesületének szervezésében. De immár két évtizedes múltra tekint vissza az Internet Fiesta programsorozat, aminek az Informatikai és Könyvtári Szövetség a gazdája, s melynek keretében különböző, a könyvtárhasználathoz, az információszerzéshez hasznos technikai tudnivaló sajátítható el.

A könyvtár a városi programokhoz és rendezvényekhez is kapcsolódik a maga eszközeivel: részt vesznek a városi gyermeknapon éppen úgy, ahogy az érdi napok programjában is vagy a trianoni békeszerződésről való megemlékezésben.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email