22_03_29_erdmost_nincskep

Az építési szabályok értünk vannak, nem ellenünk

22_03_29_erdmost_nincskep

Az építési szabályok értünk vannak, nem ellenünk

Érden sokan nem is tudják, hogy nem építhetnek akárhová és akármiből autóbeállót vagy sufnit, hogy nem térkövezhetik le az egész kertet, és nem húzhatnak fel bármekkora kerítést. Ezekre és még sok aktuális kérdésre ad választ a főépítészcsoport új kiadványa.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás, és ha végigsétálunk egy-egy érdi utcán, láthatjuk, hogy ez szó szerint így van. Emitt mélylilára festették a házat, amott az előkertben hulladék fa- és fémlemezekből tákoltak kétautós garázst, és van, ahol az udvar lomtárként funkcionál. „Kedvencem” az a kert, ahol évekig rozsdásodott jó pár hatalmas munkagép, sőt a kapu elé is jutott belőlük az óvodások nagy örömére. 

Az újépítésű házak kertjében alig nő fa, ellenben annál több a térkő, és az elmúlt években divat lett betonkerítés mögé bújtatni a házakat sövény helyett. Na és, ez mindenkinek szíve joga, vonhat vállat a kedves olvasó. Csakhogy ez nem így van. Hogy mit, hogyan és hova építhetünk, rendeletek szabályozzák, és ezeket nemcsak építkezés, de felújítás, bővítés, átalakítás során is be kell tartanunk. 

A településkép védelme a kiemelten fontos főépítészi fel-adatok közé tartozik, ugyanakkor nekünk, városlakóknak sem közömbös, hiszen a településünk arculata nemcsak a közérzetünkben, hanem az ingatlanjaink értékében is meg-mutatkozik. „Munkánk során azt tapasztaljuk, hogy a la-kosság nem ismeri az országos és a helyi előírásokat, keve-sen élnek a lehetőséggel, hogy az építkezések kapcsán tájékozódjanak” – fogalmazta meg egy minap megjelent közleményében a főépítész csoport. Összeállítottak egy rövid tájékoztatót azokról az előírásokról, amelyeket a leggyakrabban hágnak át az emberek. Ezek betartása nem (csak) azért fontos, mert elmulasztásuk retorziókkal jár, hanem azért is, mert „mindaz, amit építünk, évtizedekig lesz jelen a városképben. Ezek az épített elemek határozzák meg azt is, hogy mit lát egy következő nemzedék szépnek, elfogadhatónak”.

 A legfontosabb szabályok

Először is, ha újépítésű lakást/házat vásárolunk, tudnunk kell, hogy többlakásos társasházat csak oda húzhat fel a vállalkozó, ahol ezt a helyi építési szabályzat lehetővé teszi (például a városközpontban, illetve a forgalmasabb főutak mentén). Kertvárosi lakóterületen, bármekkora is a telek, legfeljebb csak kétlakásos épület kaphat helyet, és régi, nagyobb lakóépületet sem alakíthatunk át kétlakásosnál több-re (sajnos, ez utóbbira elég sok rossz példa akad Érden is). A telkünkön másik épületet (nyári konyha, tároló például, vagy az épülettől különálló garázs) csak bizonyos területre húzhatunk fel. 

Amikor építkezünk, térkövezünk, fa- vagy gépkocsitárolót alakítunk ki, oda kell figyelnünk arra, hogy az előírás szerinti zöldfelület megmaradjon. Lakóterületen a legkisebb zöldfelületi arány 50, településközponti területeken 10-30, gazdasági területeken is legalább 25-30 százalék kell, hogy legyen. A régebbi lakóépületeknél általában ez a kitétel meg is valósul, nem így az új, többlakásos épületeknél. A gazda-sági területeken fordított a tendencia, míg a régebben kialakítottak nagy részén semmiféle zöldfelület nincs, az újonnan épülő nagyberuházások már törekednek a minőségi munkakörnyezet létrehozására. 

Ha újépítésű lakóházat vennénk, jó, ha tudjuk, a vállalkozónak úgy kell megterveznie az ingatlant, hogy egy gépkocsi az épületen belül kapjon helyet, és ki kell alakítania egy önálló, legalább öt négyzetméteres tárolóhelyiséget is. Erről gyakran elfeledkezik a vállalkozó, az újonnan beköltözők pedig hamar rájönnek, sem a kerti bútort, sem a biciklit, sem a fűnyírót nincs hova tenni. Ilyenkor utólag építenek tárolókat, gyakran szabálytalan helyen, a főépülettől jelentősen eltérő építészeti színvonalon. Ha Ön is így járt, és a tárolót a hátsókertbe telepítené, a hátsó telekhatártól körül-belül két méter távolságra helyezheti csak el, úgy, hogy a szomszédos telken álló (vagy oda tervezett) tároló ereszétől biztosított legyen a három méter (ez a szükséges legkisebb tűztávolság az ilyen épületek között.) 

Bár nagy divat lett az elmúlt években, a szabályok szerint konténert, mobilházat sehol nem helyezhetünk el (a hátsó-kertben sem), még gépkocsitárolóként sem. Ennek oka, hogy a fémmel burkolt, alacsony tetőhajlású mobilgarázsok gyenge építészeti színvonalúak, szegényes megjelenésűek, és értékállóságuk sem megfelelő. 

Általánosságban elmondható minden tárolóépítményről: az a kívánatos, ha anyaghasználata, illetve a tető formája a főépületéhez közelít. 

Ha fedett gépkocsibeálló építésén gondolkodunk, vegyük tudomásul, Érden oldalkertben, előkertben fedett gépjármű-tároló nem létesíthető, ugyanis az utólag kialakított, „lábakra állított tetők” nagyon egyenetlen színvonalon, legtöbbször mindenféle terv nélkül készülnek, a főépülettől eltérő építészeti megoldással, kedvezőtlen megjelenéssel. Jó tudni azt is, Érd lakóterületén belül nem alkalmazhatunk fémlemezburkolatot. 

Oldal- és előkertbe nem építhetünk fedett teraszt sem

Nagy divat lett az elmúlt években a betonelemes tömör kerítés, ám – ahogy a főépítészcsoport közleménye finoman megfogalmazza – létesítése utcai kerítésként nem kívánatos, mert a felületek sematizmusa kedvezőtlenül jelenik meg az utcaképben. Ha rászán némi időt és forrást a terveztetésre, egy szakember segítségével számtalan jó és akár olcsóbb megoldást találhat az is, aki a kíváncsi tekintetektől vagy épp a portól óvná az ingatlanát. Készülhet kerítés bontott téglából, fából, de gondolkodhatunk élő anyagban is (sövény, örökzöld). Telkek között két méteres magasságig építhetünk ugyan tömör kerítést, de előre gyártott beton-elemekből ez sem készülhet. 

 A településkép javítása

Térjünk vissza még egy pillanatra a házra. Az sem mindegy – már városképi szempontból –, hogy milyen színű az épületünk. Kerüljük a harsány színeket, és a választásban itt is kérjük szakember segítségét. Nemcsak azért, mert ha rosszul választunk, a házunk kirí majd a környezetből, hanem azért is, mert egyes színeknek kicsi az időtállósága, és csúnyán fakulnak. Nem mellesleg ez a házunk értékét is negatívan befolyásolhatja. 

Sokakat zavar – és joggal –, ha a szomszédja négy-öt roncsautót parkíroz a kertben, vagy használt bútorokat, építőanyagokat, ilyen-olyan hulladékot halmoz fel az udvarán. A Helyi Építési Szabályzat meghatározza azt is, hogyan és mire lehet használni a lakóterületet. Ha azt látjuk, hogy a telek vagy az ingatlan használata a normálistól eltér, jelezzük ezt az önkormányzatnál.

Térjünk még ki a reklám- és hirdetőberendezésekre, hiszen az utcaképet sok gyenge színvonalú, harsány hirdetési felü-let (és mindezek kavalkádja) rombolja. A szabály az, hogy-ha a reklámhordozó felülete meghaladja az egy négyzetmé-tert, felhelyezése előtt településképi bejelentési eljárást kell kezdeményeznünk a város polgármesterénél. 
Aki telek- vagy házvásárlás előtt áll, tárolót, gépkocsitáro-lót építene, annak mindenképp érdemes tájékozódnia a fő-építészirodán. Itt kaphat szakmai segítséget annak eldönté-sében, hogy alkalmas-e a telek az elképzelt tervek megvaló-sítására. A rendezett településkép a lakosok és a város kö-zös érdeke. Ahogy a tájékoztatóban fogalmaznak: „A meg-ismert szabályok betartása az együttélést segíti, és a rend irányába mutat, amire – tapasztalataink alapján állítjuk – az Érden élőknek nagy igénye van. A településkép javítása az önkormányzatra is jelentős feladatot ró, közterület-alakítási tervekben kell megfogalmaznunk a jelenlegi elhanyagolt ál-lapotok felszámolásának lehetőségeit, és a tervek ütemezett megvalósításával kell továbblépnünk.”

ÉRDI ÚJSÁG – Ádám Katalin

Az építési előírások helyi rendjéről részletesen az alábbi linken: https://www.erd.hu/polgarmesteri-hivatal/hesz—telepuleskep, illetve a 23/522-396, 23/522-380 telefonszámon és a foepitesz@erd.hu email címen lehet tájékozódni.

Fenti elérhetőségeken a településkép kedvezőbb alakítására vonatkozó javaslatokat is szívesen fogadnak.

Érd építészeti értékeit – a múlt örökségét és a jelenkor követendő példáit – a Településképi Arculati Kézikönyv foglalja össze: https://www.erd.hu/polgarmesteri-hivatal/hesz—telepuleskep/telepuleskepi-arculati-kezikonyv-tak
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email