22_03_29_erdmost_nincskep

Arany helyett szürkülő alkony

22_03_29_erdmost_nincskep

Arany helyett szürkülő alkony

Ebben az esztendőben csendesen ünnepelték az idősek világnapját. Elmaradt a városi rendezvény, ahogy a nyári lecsófőző fesztivál, illetve a Szenior Akadémia őszi szemesztere. A nyugdíjasklubok találkozóit sem tartják meg, vagy ha igen, csökkentett létszámmal, nagy elővigyázatossággal. 

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Pedig volna igény a máskor megszokott programokra, hiszen sok idős embernek – főleg az egyedülállóknak – a kirándulások, előadások, beszélgetések jelentik a társaságot, kikapcsolódást. 

„A mi klubunk általános iskolában működik, így most egyáltalán nem tudunk találkozni.  Többen felvetették, hogy jöjjünk össze más helyen, de hol? Családi háznál nem férünk el, veszélyes is lenne, a kertben pedig így ősszel már bizonytalan – lehet, hogy a meghirdetett napon közbejönne az eső. Nagyon várjuk, hogy jó irányba alakuljanak a dolgok, de tartok tőle, hogy csak januárban tudunk ismét kezdeni” – mondta lapunknak Druzsin József, a Bolyai Pedagógus Nyugdíjas Klub vezetője, hozzátéve: rendszeresen kap olyan telefonokat a tagtársaktól, hogy találkozzanak, indítsák be a klubéletet újra. „Voltak persze olyanok is, akik inkább lemondtak egy-egy programról, csak nehogy kitegyék magukat a vírusfertőzésnek. Nyolcvan felé nagyon ragaszkodunk az élethez, ahhoz, hogy még egy-két évet itt maradhassunk a Földön. Amit muszáj, azt megtesszük – eljárunk vásárolni, az orvoshoz, de le tudunk mondani a nem kötelező dolgokról. Annyi mindent átéltünk már – tudjuk, hogy egyszer ennek is vége lesz” – tette hozzá Druzsin József. 

Ha tervezni nem is lehet a jövőre nézve, bíznak benne, hogy tavaszra újra lehet programokat szervezni, és ahogy a klubvezető fogalmazott: „Akkor majd odacsapunk a lovak közé, jövünk-megyünk. Annyi szép programunk lett volna, amit nem tudtunk megvalósítani. Mintha megéreztük volna, hogy gond lesz, január-februárban nagyon sok kis kirándulást szerveztünk. És milyen jól tettük! Most ez a muníciónk”.

A Barátkozzunk Nyugdíjas Klub fél éves kihagyás után augusztusban és szeptemberben tartott még egy-egy találkozót – amire már kevesen jöttek el –, október elején pedig szabadtéri helytörténeti sétát szerveztek. „Hogy aztán október végén tudunk-e találkozni, az kérdéses – a szigorításoktól, illetve a tagok véleményétől függ” – mondta lapunknak Fülöp Sándorné Magdika klubvezető, hozzátéve: nagyon fájlalják, hogy elmaradt a sok városi program.

„Ahogy az élet visszatér a rendes kerékvágásba, mindent megteszünk azért, hogy minél több és színvonalasabb programot biztosítsunk az idősek számára” – hangsúlyozta tudósítónknak Szűcs Gábor alpolgármester, az Idősügyi Tanács elnöke, aki utalt arra, idén már nem négy-, hanem ötmillió forinttal gazdálkodhatnak – ahogy a klubok támogatása is nő, hiszen 3,5 helyett 5 millió forintot osztanak szét közöttük. „Ebből a keretből pályázat nélkül részesülnek, a forrás létszámarányosan jár, auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatikus normatív támogatásként” – jegyezte meg. Hozzátette: 

„Nagyon remélem, a járvány lefolyása lehetővé teszi majd, hogy az Idősek Karácsonyát megtartsuk – ez hamarosan eldől. Ha a járványügyi előírások, illetve a védekezés azt kívánja, hogy ne rendezzük meg, akkor ugyanúgy elmarad ez a program, ahogy az idősek világnapjához kapcsolódó is. Nagyon fontos az együttlét, a közös ünnepség, de az emberi élet, az egészség védelme kompromisszumokat kíván”.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email