22_03_29_erdmost_nincskep

20 év szeretetben

22_03_29_erdmost_nincskep

20 év szeretetben

A Fészek Gyermekvédő Egyesület idén ünnepelte alakulásának 25. születésnapját, most pedig az átmeneti gyermekotthon létrejöttének 20. születésnapját. Az ünneplés apropóján szakmai konferenciát tartottak, ahová a gyerekek mellett a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek is ellátogattak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

25 évvel ezelőtt néhány lelkes gyermekvédő és nevelőszülő mert nagyot álmodni és elindították a Fészek Gyermekvédő Egyesületet. Később, 1999-ben sikerült egy átmeneti gyermekotthont is létrehozniuk, ahová ideiglenesen el tudják helyezni a krízishelyzetben lévő gyermekeket, anélkül, hogy az otthonuktól, a családjuktól, a megszokott életüktől távol kerülnének és kiemelnék őket a családjukból.

– A kezdetek a nevelőszülők munkájához kapcsolódnak, ők alapították a Fészek Gyermekvédő Egyesületet. Már akkor is az a szándék és gondolat volt bennük, hogy az igazi segítség a gyerekek, a családok számára az volna, ha a lakóhelyük közelében kapnának segítséget és ne a gyerekeket vigyük el oda, ahol segítenek, hanem a segítséget vigyük oda, ahol a gyerekek élnek. Ez a gondolat akkor még egy nagyon forradalmi elképzelés volt, aztán évek múltán a törvény lehetőséget adott rá, hogy ezt a fajta ellátást, amilyen a gyermekek átmeneti otthona, hivatalosan is megvalósíthattuk. Így került arra sor 1999-ben, hogy itt Érden mi egy családi házból kialakíthattunk egy intézményt, ahova a környékbeli krízishelyzetben élő, valamilyen családi problémából érkező gyerekeket el tudtuk helyezni – fogalmazott tudósítónknak Báló Ottília, a Fészek Gyermekvédő Egyesület igazgatója, aki azt is hozzáteszi, hogy az elmúlt évek során jó kapcsolatot alakítottak ki mind az önkormányzatokkal, mind a gyermekvédelmi szakemberekkel, akik a legjobb helyre tudják irányítani a segítségre szoruló családokat.

 

 

A Fészek átmeneti gyermekotthon elsősorban Érdről és környékéről fogadja a gyerekeket, de ha van szabad kapacitás a 14 szobás otthonban, akkor az ország más területéről érkezőknek is igyekeznek segíteni. Báló Ottíliától azt is megtudtuk, hogy ez a kettős születésnap jó lehetőség nekik arra, hogy felhívják magukra a figyelmet és rengeteg segítséget kapnak. Évről évre megszervezik a Fészek jótékonysági futást, melynek bevételét az otthon csinosítgatására fordítják.

 

 

A születésnap alkalmából rendezett konferencia megnyitóján Csőzik László polgármester mondott köszöntő beszédet, melyben hangsúlyozta, hogy kapcsolata a Fészek Egyesülettel régre nyúlik vissza, korábban alpolgármesterként ugyanis a szociális ügyekért is felelt.

– Pest megyében ez az egyetlen olyan intézmény, ami ilyen formában működik és nagyfokú együttműködést alakított ki Érd önkormányzatával. Mindig vallottam, hogy az önkormányzat nem egyenlő a polgármesteri hivatallal, sokkal szélesebb annál, magában foglalja a területen élő állampolgárok összességét. Én úgy hiszem, hogy a hivatalon kívül azok a civil szervezetek is beletartoznak az önkormányzat fogalmába, mint amilyen a Fészek Egyesület. Elévülhetetlen érdemeket szereztek. A Fészek akkor indult el, amikor a gyermekvédelem területe még rendkívül szabályozatlan volt, úttörő vállalkozásként végig küzdötte a kihívásokat, a nehézségeket. Egy dolog volt, ami végig vitte és most is egyben tartja ezt az egyesületet, az pedig a szeretet, ezt a szeretetet láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg visszatükrözni az arcokról is. Maradjon meg mindig ez a mosoly – fogalmazott köszöntőjében a polgármester.

 

 

A megnyitót követően megkezdődött a szakmai konferencia, ahol a résztvevők előadást hallhattak a magyarországi helyzetképről a gyermekek átmeneti gondozása terén Kovács Emesétől, az EMMI képviseletében. Báló Ottília igazgató a gyermekvédelemről beszélt előadásában, illetve a Fészek Egyesület nehézségeit is bemutatta. Mindeközben a szakmai előadás között az otthon jelenlegi vagy korábbi lakói énekeltek, zenéltek és szavaltak a közönségnek. A konferenciát követően Szily Nóra, a nap házigazdája kerekasztal beszélgetésre invitálta az otthon korábbi lakóit, akik történetükről, nehézségeikről, Fészek-élményeikről beszéltek. A közönség számára megható volt hallgatni azt a küzdelmes utat, amit ezek az emberek bejártak és azt követően is képesek voltak célokat megfogalmazni és dolgozni azokért minden áron. Az eseményről talán mindenki egy kicsit úgy tért haza, hogy kapott valamit, ami előrevisz, ami a segítségnyújtásra sarkall.

 

 

Tekintse meg az eseményen készült képeinket:

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email