„A pöttyeim a lelkemből szólnak”

Pont jó… címmel Abaffyné Tar Judit pontozásos technikával készült alkotásaiból nyílt kiállítás a minap a Szepes Gyula Művelődési Központ előtéri galériájában.

Abaffyné Tar Judit szakmáját tekintve fogtechnikus, a manuális tevékenység mindig is vonzotta, középiskolában is rajzolgatott. Az eredetileg az ausztrál őslakosoktól származó módszerrel, a pontozásos technikával három évvel ezelőtt ismerkedett meg: véletlenül – nem az alkotómunka kapcsán – találkozott Szalóki Ildikóval, aki ezt alkalmazza, sőt tanítja is. Ekkor indult el ezen az úton – mondta el az Érd FM 101,3-nak.

Abaffyné Tar Judit elárulta: azért is rajong a pöttyözésért, mert egyfajta meditatív, megnyugtató, kisimuló állapotba kerül, miközben alkot. Ez a módszer és stílus nagyon megfogta, általa ki tudja fejezni a benne munkáló érzéseket, úgy fogalmazott: „a pöttyeim a lelkemből szólnak”. Mindenre szeret pöttyözni, mert teljesen átalakítja a tárgyat és érzelmeket mutat.

A Szepes Gyula Művelődési Központ előtéri galériájában csaknem száz alkotása látható, a képek mellett különféle tárgyak, bögrék, tényérok, órák, kövek, mécsestartók. Van, amelyik csaknem két hónapig készült, annyira aprólékos a díszítése.

Budapest szomszédos kerületében, Budafokon él, de Érden dolgozik fogtechnikusként. Szabadidejében, este, hétvégén alkot kikapcsolódásként. A családot, rokonokat, barátokat gyakran megajándékozza, de külön kívánságokkal is megkeresik.

Ez a legelső tárlata, meghatottan fogadta a felkérést. A művelődési házban már többször sikerrel kiállító Ilka Gábor szobrászművész által került kapcsolatba a Szepessel. Szívesen fogadja, ha a látogatók a tárlaton kihelyezett vendégkönyvben leírják, hogy melyik alkotás hogyan hatott rájuk, milyen érzést váltott ki belőlük.

A kiállítást július 3-ig lehet megtekinteni a Szepes Gyula Művelődési Központban, természetesen nyitvatartási időben.

Aki pedig további részletekre is kíváncsi, annak az alábbi beszélgetést ajánljuk, amelyben Szabó Beáta beszélget az alkotóval.

Beszélgetés Abaffyné Tar Judittal

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink

Három személyautó ütközött össze az M0-ás autóút 48-as kilométerénél, az M3-as felé vezető oldalon,
Pieronymus Kosch grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás június 24-én, 18 órakor az Érdi Galériában.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email