Programajánló
Várandósságra, szülésre, szoptatásra felkészítő program

szulesfelkeszitoVárandósságra, szülésre, szoptatásra felkészítő program indul Érden a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény Csecsemő-tanácsadó várójában kéthetente kedden 17-től 19 óráig.

A tanfolyam során segítséget nyújtunk a tudatos felkészüléshez, mely csökkenti az ismeretlentől való félelmet, a szorongást, segíti a várandósság pozitív megélését, a vajúdás könnyebb lefolyását, a pozitív szülésélményt, az anya-magzat-apa kapcsolat kialakulását.
A csoportos foglalkozás előnye a gyakorlati ismeretátadás, valamint a csoporttagokkal való tapasztalatcsere, a leendő anyatársakkal való ismerkedés lehetősége.
Programunkon szeretettel várunk minden várandós kismamát, édesapát, nagymamát, és szívesen látjuk azokat is, akik még csak tervezik a babavárást.

Helyszín: Szakrendelő (Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény)
Érd, Felső u. 39-41. Csecsemő-tanácsadó várója (Alsó utca felőli bejárat mellett)

A tanfolyamot vezetik:
  • Bognár Krisztina védőnő, IBCLC szoptatási szaktanácsadó
  • Csörgő Andrea, perinatális szaktanácsadó
  • Dr. Kun Judit, orvos, IBCLC szoptatási szaktanácsadó

Ideje: kéthetente kedden 17-19 óra
Időpontok: március 7, 21, április 4, 18, május 2, 16, 30, illetve június 13 és 27.
A részvétel ingyenes.

A program:

Kilenc egymásra épülő alkalom (bármikor be lehet csatlakozni, de érdemes mindegyik foglalko-záson részt venni). Célszerű a szülőpárnak együtt jönni.

  1. Az a 9 hónap – Bognár Krisztina
    Várandósság alatti testi és lelki átalakulás; Relaxációs gyakorlatok
  2. Hol jó szülni? Kivel jó szülni? – Csörgő Andrea
    Segítők és szerepük a szülésnél (orvos, szülésznő, dúla); Az apa jelenléte
  3. Mire jó a szoptatás? – Kun Judit
    Fontos-e egyáltalán a szoptatás a “korszerű tápszerek” korában? Milyen funkciói vannak a szoptatásnak? Milyen hatással van a kisbaba és az édesanya egészségére? Összefügg-e a táplálás és a gondozás? Kinek jó, ha szoptatunk?
  4. Van itt valaki? – Bognár Krisztina
    Kapcsolatfelvétel a magzattal; Vizsgálatok, mi miért történik? Mit szabad és mit nem? Mozgás várandósan, intim torna, légző gyakorlatok; Relaxáció
  5. Kell, hogy fájjon? – Csörgő Andrea
    A szülés szakaszai; A vajúdó asszony érzései, érzetei és viselkedése; Fájdalom és csillapítása
  6. Kell-e készülni a szoptatásra? – Kun Judit
    Milyen előkészületeket tehetünk a sikeres szoptatás érdekében? Hogyan befolyásolja a szülés módja a szoptatás sikerét? Mit tehetünk a bőséges tejellátásért? Kell-e edzeni a mellbimbót a várandósság alatt? Érdemes-e babagondozási könyveket olvasni? Kihez fordulhatunk a kérdéseinkkel?
  7. Felkészülés az anyaságra, a baba fogadására – Bognár Krisztina
    Babakelengye, szülési kelengye; A gyermekágyas anya szükségletei; Anyaként is nőnek lenni; Relaxációs gyakorlatok
  8. Mi történik a szülés után? – Csörgő Andrea
    A szülés utáni első órák, az újszülött kompetenciái, hogyan segíthetünk; Kórházi napok és gyermekágy; Az újszülött szükségletei: testközelség, alvásigény
  9. Nekem is menni fog a szoptatás! – Kun Judit
    Gyakorlati tudnivalók a szoptatási testhelyzetekről és a mellre tételről; Hogyan viselkedik egy “normál” újszülött? Honnan lehet tudni, hogy elég anyatejhez jut-e a kisbaba? Hogyan lehet biztosítani, hogy elegendő legyen a tej? Hogyan tudjuk felébreszteni az aluszékony babát? Mihez kezdjünk egy sírós csecsemővel? Hogyan szakítsunk időt a házimunkára és a többi családtagra? Hol kaphatunk segítséget, ha elakadtunk?

csaladikotelek.hu