A siker az érdi levegőben volt
2017
dec. 10

A siker az érdi levegőben volt

December 1-jén a Művészetek Palotájában a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége idén is megrendezte a Vállalkozók Napját, amelyen az érdi Szűcs Lászlóné az Év Vállalkozója elismerést vehette át. Magdika hosszú évek óta keramikus Érden, csodálatos személyiségét és munkáit sokan ismerik és kedvelik, az Érdikumok közé is beválasztották.

Tovább...
Menedzser, Bibliával
2017
nov. 18

Menedzser, Bibliával

Nemrég ünnepelte tizedik születésnapját a nagycsaládosok érdi egyesülete. Az Ága-Boga életében ez a születésnap egyben a változás kezdete volt: új programok, új elképzelések, és újfajta kommunikáció indult el az egyesületnél, amelynek új az elnöke is. Bogatin Attilával beszélgettünk nagycsaládról, közösségépítésről, és arról, mi mindent nyújt és nyújthat számukra az Ága-Boga.

Tovább...
Golyó helyett kokárda
2017
okt. 28

Golyó helyett kokárda

1956 októberében, a forradalom kitörését követően, egy huszonkét éves, az altiszti vizsgájára készülő fiatalembert szervezkedés és kémkedés vádjával halálra ítéltek a keszthelyi hadosztálynál. Hogy kinek köszönhette szabadulását, és hogy élte át a forradalom napjait, arról lapunknak mesélt az azóta már nyugdíjas tanár, Gömöri György.

Tovább...
Fehér kenyér, fakanál és fényképezőgép
2017
okt. 23

Fehér kenyér, fakanál és fényképezőgép

Aligha akad érdi ember, aki ne hallott volna a több évtizede városunkban működő Soós Pékségről. Ám jelentősen kevesebb azok száma, akik ismerik, vagy felismerik fiatal ügyvezetőjét, aki saját bevallása szerint is szándékosan kerüli a nyilvánosságot. Nekünk mégis sikerült szóra bírni a nemrégen Érdikummá választott pékség tulajdonosát, ifjabb Soós Józsefet.

Tovább...
Tollvonások Isten tenyeréből
2017
okt. 14

Tollvonások Isten tenyeréből

Friss, nyomdaszagú kiadvány van előttünk az asztalon, a Poly–Art füzetek Tollvonások ’56-ról című kiadványa, amely 56 oldalon – ha már a beérkezett anyag nem fért el a praktikusan tervezett negyven oldalon, akkor már miért ne éppen 56 legyen? – közli az Poly-Arthoz kötődő szerzők forradalom ihlette verseit, novelláit. Szerkesztőként Habos László jegyezi a füzetet, de ez csak kiragadott példa így, a sorozat első két kötete, no és a negyedéves IRKA-újság vagy inkább folyóirat hét évfolyama nélkül.

Tovább...
Esztergapad, dobszerkó és opera
2017
okt. 8

Esztergapad, dobszerkó és opera

Csak azért tanulta ki a fémesztergályos szakmát, hogy bekerülhessen egy fővárosi fúvószenekarba. Fél évtizeden át volt az Apostol együttes dobosa, majd magánénekesi pályába kezdett. Több mint húsz éve városunkban él, fellépéseit Érden is élvezhette a közönség. A zene világnapja alkalmából Deák Mihállyal beszélgettünk.

Tovább...
Ezermester, tanár, lelkipásztor
2017
szept. 24

Ezermester, tanár, lelkipásztor

Matematika-fizika szakos pedagógus, hosszú ideje hittant is oktat. Ám nemcsak beszél a kereszténység értékeiről, szeretetről és a nehéz sorsúak megsegítéséről, hanem személyes példával jár elől. Egy fővárosi elit iskola tanári állását mondta fel az Érdi Tanoda vezetéséért, amely a hátrányos helyzetű gyermekek egyéni fejlesztését tűzte ki célul. Asztalos Györggyel beszélgettünk.

Tovább...
Ahol a figyelemben nincs hiány
2017
szept. 16

Ahol a figyelemben nincs hiány

Hátrányos helyzetű, szegény családból származott, mégis sikerült megvalósítania gyerekkori álmát: tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő gyerekekkel foglalkozik. Dolgozott kisegítő iskolában, kórházban, nevelési tanácsadóban, végül Érden megalapította a Credo központot, ami most ünnepli tizedik születésnapját. Prekup Máriával beszélgettünk.

Tovább...
Lélekbe szövődő színek és minták
2017
szept. 9

Lélekbe szövődő színek és minták

Sző, fon, nem takács - hanem postás, ápolónő, ügyintéző. Napi nyolc órában dolgozott, szabadidejében pedig hivatásának, a szövésnek élt, melynek tudományát az anyatejjel szívta magába. Generációk tanulták e mesterséget a keze alatt az elmúlt évtizedekben. A huszadik születésnapját ünneplő érdi szövőkör alapítójával, Tamaska Józsefné Jakab Margittal beszélgettünk.

Tovább...
A süteményekkel suttogó
2017
aug. 5

A süteményekkel suttogó

Az érdi vendéglátás ikonikus alakja, aki házassága révén került a híres cukrász családba. Nehéz embernek tartja magát, mégis mindenki szereti és mélyen tiszteli. Férje 2013-as halálát követően egyedül irányította a családi vállalkozásokat, néhány hónapja azonban visszavonult, lányára és a vejére bízva a céges teendőket. A hétköznapok hajtásból ugyan kiszállt, mégis mindennap dolgozik, mert erősnek és tettre késznek érzi magát. Csengerújfalui-Osváth Jánosnéval, Babikával beszélgettünk.

Tovább...