Tavasz felé
2018
márc. 21

Tavasz felé

Megjelent az Érdi Irka VIII. évfolyamának első, márciusi száma. Olvasson bele az érdi alkotók verseit, novelláit, a helyi művészeti élet eseményeit felvonultató irodalmi-kulturális folyóiratba – az újság digitális változata honlapunkról ingyenesen letölthető.

Tovább...
Szerzői est az IRKA Klubban
2018
márc. 20

Szerzői est az IRKA Klubban

A százhalombattai Nagy-Rakita Melinda mutatkozott be az érdi Irodalom-kedvelők Klubja (IRKA) szerzői estjén március 9-én. A beszélgetést Balpataki Katalin vezette, a szerző műveit IRKA-tagok tolmácsolták.

Tovább...
IRKA-novellák a Magyar Széppróza Napján az Érd Most!-on
2018
feb. 16

IRKA-novellák a Magyar Széppróza Napján az Érd Most!-on

A Magyar Írószövetség Választmánya - a 2017. november 13-i ülésén hozott döntése értelmében - kezdeményezte, hogy 2018. február 18-án, Jókai Mór születésnapján első ízben, majd attól kezdve minden évben ezen a napon rendezzék meg Kárpát-medence szerte a Magyar Széppróza Napját. Itt, az Érd Most!-on az IRKA - Irodalom-kedvelők Klubjának három tagja, Szabó I. Valéria, Pergel Antal és Kovács F. István egy-egy művét tesszük közzé a jeles nap alkalmából a széppróza előtt tisztelegve. Tartson velünk Ön is, és olvassa el az érdi írótehetségek rövid elbeszéléseit vasárnap az Érd Most! felületén!

Tovább...
Aki odaadta nektek a lelkét – búcsú Temesi Évától
2018
feb. 16

Aki odaadta nektek a lelkét – búcsú Temesi Évától

Február 16-án, pénteken 14 órától búcsúznak a Poly-Art és az IRKA szervezésében rokonai, barátai, ismerősei a Szepes Gyula Művelődési Központban Temesi Évától. A megemlékezés természetesen nem zárt körű, mindenkit szeretettel várnak a szervezők, aki ismerte és szerette a nagymamát, anyát, költő- és írónőt.

Tovább...
Mégis…
2018
feb. 11

Mégis…

Ludwig Géza Mégis… című friss kötetével ismerkedhettek meg a hallgatók péntek este a Poly-art és az IRKA kör rendezvényén, a Szepes Gyula Művelődési Központban. Az est házigazdája és a beszélgetés vezetője Somfai István volt, a Poly-art elnöke.

Tovább...
A közérthetőség közös nevezőjén
2017
dec. 11

A közérthetőség közös nevezőjén

A Poly–Art Alapítvány 1996 óta szervez csoportos tárlatokat elsősorban az Érden élő amatőr – ha úgy jobban tetszik, autodidakta – alkotóknak. A dr. Tállai Katalin kezdeményezésére létrejött alkotói közösség több mint két évtizede van jelen a város kulturális életében, hagyományos tárlatmegnyitójuk a művelődési központban nem véletlenül megy hát eseményszámba.

Tovább...
Tájban lebegő lélek
2017
okt. 14

Tájban lebegő lélek

A szociális gondozó parkvárosi épületében rendezett képzőművészeti tárlatoknak már kialakult egy sajátos rituáléja: egy kis vers, egy kis zene, rövid beszélgetés, megnyitó méltatás – ezúttal Kiss Gyöngyi festményeit láthattuk ebben a keretben, a zenei aláfestést Labant Csaba lantművész szolgáltatta, s most sem hiányoztak az IRKA-tagok által írt és fölolvasott költemények sem.

Tovább...
Évadnyitó az Irodalomkedvelőknél
2017
szept. 17

Évadnyitó az Irodalomkedvelőknél

A hagyományoknak megfelelően idén is felolvasással nyitották meg a 2017/18-as évadot az irodalomkedvelők és a képzőművészek. Sokan az elmúlt időszakban született írásaikból válogattak, mások klasszikusokból idéztek. Az ünnepi megnyitót követően Daróci Lajosné, az IRKA vezetője felvázolta az idei évad terveit.

Tovább...
Érdi legény (a) Gánton
2017
szept. 16

Érdi legény (a) Gánton

Hazánkban több mint fél évszázada szeptember első vasárnapján ünneplik a bányásznapot. Városunkban ugyan – bánya hiányában – nem vált szokássá az erről a napról való megemlékezés, de idén az irodalomkedvelők különleges ajándéka némiképpen Érdet is összekapcsolta a bányásznappal.

Tovább...
Szikrák és fények
2017
aug. 11

Szikrák és fények

Különleges kiállításnak ad otthont augusztusban a Parkvárosi Közösségi Ház: anya és fia, azaz Révész Jolán és Révész Gábor munkái egyszerre láthatók a moziteremben. A Szikrák és fények című tárlatot péntek délután nyitották meg.

Tovább...