Nagyot ugrott vasárnap Európa!

2005-ben szervezték meg először a Nagy Ugrás nevű akciót az európai természetvédő egyesületek, azzal az üzenettel, hogy az édesvízkészleteinkre figyelnünk kell, mert bár a cél érdekében 2000-ben az EU tagállamai egy ambiciózus szabályozás, a Víz Keretirányelv mellett kötelezték el magukat, az elmúlt 18 évben azonban ennek végrehajtását elhanyagolták. 

Hasonló tartalmaink:

Elindulása óta 34 ország csatlakozott az akcióhoz, Magyarországon 2008-ban ugrottak először. A WWF Magyarország azóta is számos eseményt szervezett az ország különböző pontjain, idén pedig kihívást indított, amelyre 13 közösség nevezett 12 helyszínről. A központi eseményt a nyertes Gödön tartották vasárnap, ahol a Boldogságcseppek Alapítvány és a Gödi Anyák Angyalai lelkes csapata egész délutános színes programot szervezett. Délután 3 órakor közel négyszázan ugrottak a Dunába, a csobbanást pedig Suba Róbert ezüstérmes paralimpikon indította kajakjáról.

“Az ugrásban résztvevők ezúttal egy hosszú kék szalaggal a kezükben csobbantak, amely a Dunát jelképezi. Az emberek által alkotott sorfal a felsőgödi strand szinte teljes hosszában tartott. Az ugrást követően a sok szívvel megfestett kavicsot is vízbe dobtuk, amely Duna iránti szeretetünket jelképezte. Az országban a változékony idő ellenére 9 helyszínen ugrottak. Ez döntéshozóinknak egyértelmű jelzés: mi kiállunk vizeink mellett, és ugyanezt várjuk el tőlük is”, mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Kecskeméten az eső elmosta az ugrást, Körösnagyharsányban is az eső volt a gyorsabb, és az áztatta el az összegyűlteket. Madocsán, Herenden, Szigetmonostoron, Patakon,  Sajóörösön, Vácott, Szigetújfalun és Zebegényben azonban többszázan ugrottak. Budapesten pedig a Szimpla kert Őstermelői piacán a PlantTogether mozgalom szervezett kavicsfestést, majd a kavicsokat a Kopaszi-gátnál vízbe dobták.

Európaszerte több mint 160 Nagy Ugrás esemény zajlott vasárnap 18 ország részvételével. A WWF szerint ez egyértelmű jelzés döntéshozóinknak: folyóink és tavaink jövője mindannyiunknak fontos, az EU tagállamainak is komolyan kell vennie mostantól vizeink jövőjének biztosítását.

(forrás: WWF)

HIRDETÉS
Címkék

kerdoiv_banner