Előzzük meg a baleseteket!

A január meghozta az igazi telet: az új évben már havazással, faggyal, köddel, jegesedéssel, esőzéssel egyaránt meg kellett küzdeniük az úton közlekedőknek. A balesetek elkerülése végett érdemes megfogadni a rendőrség tanácsait.

Hasonló tartalmaink:

A legfontosabb: csak megfelelő műszaki állapotban lévő gépjárművel induljunk útnak, hiszen a világító berendezéseknek, a fékberendezéseknek, a futóműnek, lengéscsillapítóknak, az ablaktörlő berendezésnek, kormányberendezésnek, fűtő berendezésnek, illetve a gumiabroncsnak ebben az időszakban kiemelt jelentősége van. Bár nem kötelező, de mindenkinek azt javasolja a rendőrség, hogy téli mintázatú, minimum 6 milliméter profilmélységű, 3-4 évnél nem öregebb, jó minőségű gumiabroncsot szereljen csak fel a járművére. Az idős gumiabroncs már elöregszik, megkeményedik, és nem tudja azt a tapadást biztosítani, amire egy gépjárműnek ebben az időszakban szüksége lenne.

A megfelelően felkészített járművek mellett fontos, hogy a járművezető is kellően felkészült legyen, és a kedvezőtlen út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjen.

Télen gyakran tapasztalható az alattomos, foltokban elhelyezkedő köd. Aránylag jó látási viszonyok mellett haladva olykor váratlanul futhatunk bele a ködösebb területekbe, és a látótávolság az egyik pillanatról a másikra néhány méternyire is lecsökkenhet. Annak érdekében, hogy ez a jelenség ne lepjen meg bennünket figyelemfelhívó lehet, ha a szembejövők tompított fényszórói világítanak. Ilyenkor – noha ködöt még nem látunk – célszerű a saját lámpáinkat is bekapcsolni, és elegendő követési távolságot tartva konvojban közlekedni. A ködbe általában teljes sebességgel rohanunk bele, és ott pánikszerűen fékezünk. Aki mögöttünk halad, az menthetetlenül utolér bennünket. Ezt csak úgy védhetjük ki, hogy a ködös szakasz kezdetét észlelve még a jól belátható úton csökkentjük a sebességet. Amennyiben már beértünk a ködös útszakaszba, ne fékezzünk pánikszerűen, és figyeljük a mögöttünk haladókat is. A sűrű ködben kapcsoljuk be a tompított világítást (ha van, akkor a ködlámpát is). A hátsó ködlámpát csak akkor használjuk, ha a látótávolság 50 méter alá csökken, ellenkező esetben vakíthatjuk a mögöttünk haladókat. Tanácsos időnként ellenőrizni mind az első, mind a hátsó ködlámpa kapcsolóját, mert sok esetben kiváló látási viszonyok mellett is indokolatlanul bekapcsolva hagyjuk. Különösen szürkületben és este rendkívül zavaró és vakító a ködlámpa fénye.

A téli időszakra jellemző havas, csúszós utak komoly odafigyelést igényelnek. Nedves útfelületen jelentősen nő a fékút, a féktávolság, a hirtelen fékezéssel nagymértékben nő a megcsúszás, kifarolás, adott esetben a pályaelhagyás veszélye. Ilyen útviszonyok között a megengedettnél is alacsonyabb sebességgel közlekedjünkóvatos, finom fékhasználatra törekedjünk, illetve kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat!

Ebben az időszakban nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell közlekedni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzunk az úttest mellett haladó gyalogosokra, kiemelten a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén, ahol mérsékeljük a sebességünket, helyezzük magunkat készenléti állapotba a fékezés kapcsán.

Gyalogosként a járdán, ahol nincsen járda a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton, ha egyik sincsen vagy gyalogos közlekedésre alkalmatlan, akkor az úttesten lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben kell közlekedni. Az úttesten fokozott figyelemmel keljenek át, csak akkor lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek arról, hogy az áthaladási elsőbbségüket biztosították az autósok. Az éjszakai és korlátozott látási viszonyok között fontos, hogy gyalogosként is legyenek láthatóak.

(police.hu)

Címkék

kerdoiv_banner