40 éve tért haza a Szent Korona

Pontosan 40 évvel ezelőtt, 1978. január 6-án adta át Cyrus Vance amerikai külügyminiszter a Szent Koronát, hangsúlyozottan a magyar népnek – mondta el Glant Tibor, a Debreceni Egyetem észak-amerikai tanszékének docense, a korona hazatéréséről szóló tanulmány szerzője az M1 aktuális csatorna esti műsorában.

    Ahogy azt a docens kiemelte, az amerikai kormány ragaszkodott ahhoz, hogy az ünnepélyes budapesti átadón a Magyar Szocialista Munkáspárt  vezetése ne legyen jelen.
A Szent Korona 1945 és 1953 között még Európában, német területen volt, amerikai kézben, nyolc különböző helyen őrizték. Innen szállították az Amerikai Egyesült Államokba, a Kentucky állambeli Fort Knox katonai támaszpontra – idézte fel a szakértő.
Richard Nixon amerikai elnök megválasztása után, 1969-ben a diplomáciai kapcsolatok normalizálódása kezdődött, ekkor egyszer felmerült a Szent Korona visszaadása, de ez ellen az emigránsok komoly tiltakozása indult el, így elvetették az ötletet. Jimmy Carter elnök döntött végül a korona visszaadásáról a magyar népnek – ismertette.
A gazdag képanyaggal illusztrált könyv – A Szent Korona amerikai kalandja és hazatérése címmel – a jövő héten jelenik meg – hangzott el a műsorban.

(forrás: MTI, fotó: Illyés Tibor)

Címkék

kerdoiv_banner