Párkapcsolatok a reflektorfényben

Aki jegyet vált a Szepes Gyula Művelődési Központban 2018 tavaszán, a Turay Ida Színház által bemutatott három darabra, az hol zenével kísérve, hol a vígjáték, hol pedig a tragédia műfajában nyerhet bepillantást az emberi kapcsolatok szövevényes természetébe.

Hasonló tartalmaink:

Február 18-án az Imádok férjhez menni! című zenés vígjátékot nézheti meg a publikum. William Somerset Maugham a klasszikus angol irodalom alakja, az emberi természet mesterfokozatú ismerője főleg helyzetkomikumokra épülő, igényes verbális humorral élő műve Nádas György zenéjével és Szenes Iván dalszövegeivel aratott nagy sikert a magyar ősbemutatón az 1960-as években Darvas Iván és Bodrogi Gyula főszereplésével. A mostani előadás érdekessége, hogy ezúttal az egykori főszereplő, a Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész Bodrogi Gyula rendezi a darabot. A történet szerint Victoria férje, Bill, hősi halált halt a háborúban, a fiatal özvegy pedig újra férjhez megy, mégpedig első férje legjobb barátjához, Freddie-hez. Mi történik akkor, ha az “elhunyt” férj egyszer csak hazaállít? Mi lesz ha kiderül, Victoria már Freddie felesége? Kié lesz az asszony? Hogyan oldják meg ezt a nem mindennapi problémát? Ezekre a kérdésekre kapunk választ Maugham humorban, bájban, fordulatokban gazdag zenés vígjátékában, az előadás ismertetője szerint.

imádok férjhez menni

Március 11-én már az Edith Piaf életét feldolgozó Égben maradt repülő című darabot láthatjuk, hallhatjuk a Szepes Gyula Művelődési Központ színpadán Szurdi Miklós rendezésében. Aki csak kicsit is ismeri a legendás francia sanzonénekesnő élettörténetét, az sejtheti, hogy ezúttal nem könnyed vígjátékot kap a néző. “1947-et írunk. A világ éppen ocsúdik a borzalmakból. A csodálatos hangú, törékeny énekesnő megrázó gyermekkoron és szerelmi csalódásain túl már rég úgy hiszi, hogy minden férfi durva, és az időt leghasznosabb mulatással és ivással tölteni… Ám ekkor megjelenik Marcel Cerdan, a „marokkói bombázó”, és örökre megváltoztatja a kis francia veréb, Edith Piaf életét… „Marcel újra megtanított élni. Megszabadított a keserűségtől és a kétségbeeséstől, amely testemet-lelkemet megmérgezte. Felfedeztette velem, hogy létezik jóság, derű, gyengédség. És felragyogott a világ.” De talán túl szép ez a szerelem… Annyira szép, hogy odafentről elrendelik a tragédiát. A Párizs – New York-i repülőgép 1949. október 27-én lezuhan az Azori-szigetek felett. És aznap este Edith Piaf a New York-i Versailles színpadán csak Marcel Cerdannak énekel… Két év. Nem több. Ennyi adatott nekik. De ebben megélték a teljességet.” Edith Piafot és énekeit Keresztes Ildikó kelti életre. A Magyar Krónikában alakításáról a következőt írták: “Hiteles, amikor szabad szájú, amikor süt belőle az erotika a színpadon, amikor mint egy kiscica összebújik az álombéli Marcellel, amikor kezét nyújtja az elmúlásnak. Minden dala, minden neurózisa, minden önpusztítása igaz. Ezentúl, ha a darab nézője Edith Piaf dalait hallja, Keresztes Ildikó arca jelenik majd meg előtte. Egy színésznő ennél többet aligha érhet el.”

egben_maradt_repulo

Április 22-én a könnyedebb Janika című vígjátékot mutatja be a Turay Ida Színház társulata a Jászai Mari-díjas Mikó István rendezésében. Annak idején Békeffi István Stella Adorján társszerzővel a feleségére, Turay Idára írta Janika avagy Gizi figuráját a Keleti Márton rendezte filmben, aki Budapest legismertebb primadonnája, férje mégis csúnyán faképnél hagyta, mondván egy hónapra Amerikába utazik egy darabot megrendezni. Azóta 15 év telt el. A jelenlegi színigazgató a Janika c. produkció főszerepére szeretné felkérni a színésznőt, aki meglehetősen ódzkodik a 14 éves kisfiú szerepétől. Próbaképpen gyerekruhába bújik, amikor is váratlanul betoppan a hűtlen férj. Kihasználva az alkalmat az asszony meghagyja férjét abban a tudatban, hogy ő nem más, mint a saját fia és elhatározza, hogy visszaszerzi férjét.

janika

Jegyek, illetve bérletek korlátozott számban még kaphatók a Szepes Gyula Művelődési Központ pénztárában. A mindhárom előadásra szóló bérlet ára 7500 Ft, egy-egy előadásra 3200 Ft-ért válthat jegyet.

(forrás és képek: Turay Ida Színház)

Címkék