Kamaszok a könyvtárban

Kamaszok – irodalom – olvasás – könyvtár címmel tartott szakmai napot a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Pest Megyei Szervezete a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban november 8-án.

Hasonló tartalmaink:

http://videotar.erdtv.hu/17_11_09_konyvtari_szakmai_napok.mp4

A szervezet most tizedik alkalommal rendezte meg gyermekkönyvtári műhelytalálkozóját Szentendre, Dunaharaszti, Százhalombatta, Vác, Cegléd, Gödöllő után ezúttal Érden. A Csuka Zoltán Városi Könyvtár jó házigazdaként nagy felkészüléssel és szeretettel fogadta és látta vendégül a szakmai fórum résztvevőit, akik arra a kérdésre próbáltak megoldást találni, hogyan lehet becsalogatni a kamaszokat a könyvtárba.

Kamasznak lenni nehéz. Senki nem érti meg az embert, senki nem érzi át lelkének és hangulatának hullámvasútszerű változásait. Legtöbbször egyedül marad az érzéseivel, gondolataival. Pedig nem kellene, hogy így legyen. Péczely Dóra, aki azoknak a Tilos az Á könyveknek a főszerkesztője, amelyek kifejezetten a kamaszoknak kínálnak olvasnivalókat, elmondta, hogy a kamasz olvasók hihetetlenül ki vannak éhezve olyan könyvekre, amelyek az ő, mai, valóságos problémáikkal foglalkoznak, legyen az a fiatalkori terhesség, a drog, az iskolai bántalmazás vagy a szexuális zaklatás. Legutóbbi könyvük, a „Te kerested a bajt” pont a napjainkban fájóan aktuális témává vált áldozathibáztatást dolgozza fel.

Kamaszokat elérni a könyvtárosnak nehéz. Sorra számoltak be az eszmecserén a jelenlevők színesebbnél színesebb programokról, tini könyvekkel zsúfolásig megtelt polcokról, amelyekkel be akarták csalogatni a fiatalokat a könyvtárba, és amelyek aztán teljesen hidegen hagyták őket. Kamaszként sajnos ma ciki könyvtárba járni, mint az elhangzott. De nem minden esetben. Hatalmas tapsot kapott például a ceglédi ifjúság könyvtár munkatársa, Jeneiné Ecseri Mariann, aki egy működő modellről és az ahhoz vezető hosszú, rögös útról számolt be. Cegléden egy régi, dohos pincét varázsoltak át kényelmes, barátságos közösségi hellyé, ifjúsági könyvtárrá. Ő maga az ide betérő fiatalok pótanyukája lett, akivel megoszthatják bánatukat, félelmüket vagy épp örömüket.  „Ezek az olvasók keresik a helyüket a világban, vagy azért, mert elváltak a szüleik vagy mert kiközösítik őket az iskolában, és még millió más problémájuk lehet. Éppen ezért a kemény témák érdeklik őket.” Cegléden az ifjúsági könyvtár teljesen az ő igényeikhez igazodott: esti „bulikkal”, a nagykamaszok között is rendkívül népszerű mesevetítésekkel, társasjátékokkal, angol beszélgetős körrel és anime klubbal várják őket napról-napra, hétről-hétre. Jeneiné tapasztalata szerint így, ezeken a társas programokon keresztül lehet olvasóvá nevelni a fiatalokat, olyan kis embereket faragni belőlük, akiknek stabil értékrendjük alakul ki, és megtalálják a helyüket a világban. Persze mindez nagyon nehéz, ahogy mondja, non-stop, 24 órás műszakká vált a hivatása, de minden perce megéri.

Címkék